İmar planımız yenilensin

Battalgazi ilçesi Şehit Fevzi Mahallesi Muhtarı Sami Cengil, mahallede yeni bir imar planı beklediklerini ifade ederek, 'Mahallemiz dört kata kadar imarlı ama bu sorunu çözmüyor. Daha yüksek katlı binalar verilmeli. Dört kata vatandaş arsa vermiyor' dedi.

İmar planımız yenilensin

Şehit Fevzi Mahalle Muhtarı Sami Cengil gazetemize açıklamalarda bulunarak, mahallede gençlerin yararlanacağı bir kültür merkezi yapılmasını yetkililerden talep etti. Muhtar Sami Cengil ile yaptığımız röportajdan kesitler:

NETHABER: Kısaca kendinizden bahseder misiniz?

Sami Cengil: Ben Battalgazi Şehit Fevzi Mahallesi Muhtarı Sami Cengil, 43 yaşındayım, ilkokul mezunuyum. Daha önce MİMSAN’da çalışıyordum mahallemizde bulunan TAŞEM-DER derneğinde başkan yardımcısıydım.2014'te muhtar oldum.

NETHABER: Muhtar olarak amacınız nedir ve Nasıl muhtar oldunuz?

Sami Cengil: Benden önceki muhtarın yetersizliği değil mahallenin daha fazla şeyler katmak ve doğduğum mahalleme hizmet etmek istedim. Hedeflerimiz içerisinde bulunduğumuz sosyal tesis bizim dönemimizde yapıldı, ikincisi sağlık ocağımız prefabrikte inşaatı devam ediyor. Bitmek üzere birkaç duvarı kaldı ve Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılmaktadır. Üçüncüsü imar planı inşallah bu sorunu çözeceğiz.

NETHABER: İhtiyar heyetini seçerken nelere dikkat ediyorsunuz?

Sami Cengil:  İhtiyar heyeti seçerken toplumda karşılığı olan söz bile dava çözebilecek yani işin ehli insanlar ve nüfuslu ailelerden seçmeye özen gösteririz.

NETHABER: Devletin mahalledeki temsilcisisiniz. Bu nasıl bir duygu?

Sami Cengil: Devletin üst basamağında tam tepede Cumhurbaşkanı var yani tabanında biz muhtarlar varız. İkisinin arasındaki köprü vazifesi vazifesini görmek güzel bir duygu.

NETHABER: Külliyedeki davete katıldınız mı?

Sami Cengil: Cumhurbaşkanımız bizleri çağırması, bir şereftir bir onurdur.

NETHABER: Mahallenizin hane sayısı ve nüfusu ne kadar, mahallenizde yabancı ülke vatandaşı var mı?

Sami Cengil: Nüfusumuz değişmekte olduğu için resmi olarak 4 bin 900 civarı nüfus gayri resmi 7 bin civarı ve kaydı burada olmayanlar var. Hane sayısı 650 civarı yaklaşık 40 Afgan ve Suriyeli ev bulunmakta onların değişmekte olduğu için bir evde 4 ayda barınabiliyor mahallemizde yabancı uyruklu vatandaşlarla herhangi bir sıkıntı yaşanmamaktadır bir sorunumuzda bulunmuyor.

NETHABER: Mahalle halkının genel olarak geçim kaynakları nelerdir. Halkın refah seviyesini yüzdelik dilimlerle anlatabilir misiniz?

Sami Cengil: Halkın çoğunluğu orta sınıftan işçi, çiftçi, gündelik çalışanlar yazın bahçede çalışıp kış aylarında gelip burada yaşayanlar çoğunlukta olduğu bir mahalle.

İNSANLARA YARDIMCI OLUYORUZ

NETHABER: Görevleriniz nelerdir? Muhtar olarak insanlara ne gibi yardımlarda bulunuyorsunuz?

Sami Cengil: Görevlerimiz önce insan olarak insanlara yardımcı olmak. Bu herkesin görevi ama resmi olarak mühür işlerimiz var. Sayın Cumhurbaşkanımız şunu söylemektedir. Sizler benim mahaldeki temsilcimsiniz mahallede ihtiyaç sahibi kimse kalmasın. Mesela Büyükşehir Belediyesi yaşlı koordinasyon hizmet merkezi kurdu. Oradaki amaç şu kimsesiz olan evde aşı kaynamayan, temizliğini yapamayan yaşlılarımıza hem aşını götürmek hem de temizliğini yapmak yalnızlıklarını paylaşmak için kuruldu. İhtiyaç sahibi vatandaş kendini ifade edemiyorsa bizim aracılığımızla sesini duyurmamız gereken yerlere iletiyoruz.

MAHALLEMİZİN YOL SORUNU VAR

NETHABER: Mahallenizin problemleri nelerdir?  Ulaşım, su, kanalizasyon, yol, elektrik gibi problemleri var mı?

Sami Cengil: Bizim beklediğimiz yeni bir imar planı var. Büyükşehir ve Battalgazi Belediyesinin çalıştığı inşallah ay sonunda bitirilmesini beklediğimiz yeni bir imar planı var. Mahallemiz dört kata imarlı ama bu sorunu çözmüyor. Daha yüksek katlı binalar verilmeli. Dört kata vatandaş arsa vermiyor sorunları çözmemekte. Drenaj kanalları bulunmuyor. Altyapı eksikliklerimizde herhangi bir sıkıntı olmuyor. Yol sorunumuz imar sorunu halledilmeden çözülmez. Doğu Garajının mahallemiz sınırları içerisinde olması esnafımıza katkısı var. Burada bulunması mahallemizi işlevlik kazandırmakta.

NETHABER: Görev süreniz içinde mahallenize neler kazandırdınız?

Sami Cengil: Sosyal tesisimizi yapılmasına sağladık. Sağlık ocağımız prefabrikti, inşaatına başlandı en kısa sürede mahallemize kazandıracağız. Bu bölgeye kazandırdığımız Selçuklu Mahallesi parkı içerisinde yer alan bir 112 Acil komuta merkezi yapılmasına vesile olduk. Şu anda geçici olarak sosyal tesisimiz içerisinde 24 saat eksenli olarak hizmet vermekteler. Komuta merkezi bitince bir tane ambulans yine aynı şekilde bölgemize hizmet edecek.

NETHABER: Mahallenize yenilik olarak neler yapmayı düşünüyorsunuz?

Sami Cengil: Battalgazi Belediyesinin başlatmış olduğu kaybolmuş komşuluğu canlandırma, yavaş yavaş sosyal açıdan komşuluk bitiyor. Bizim çocukluk dönemimizde bütün kapılar açıktı şimdi ise kapılara kilit vurulmakta. Şimdi düşüncemiz projeyi mahallenin tamamı yaymak. Belediye Başkanımızla ilk programımızı burada yaptık. Yeni imar projesiyle mahallemizin çehresini ve makus talihini değiştirmek. Çevre yolu altı,  çevre yolu üstü olayı var ya bunu kırmak. Aslına bakarsak kısmen kırıldı. Artık devletimizin bu bölgelere de hizmeti gelmeye başladı.

NETHABER: Bilişim ve iletişim araçlarını kullanır mısınız?

Sami Cengil: Bilgisayar, telefon gibi teknolojik aletleri kullanmaktayım. Ama daha çok insanlarla iletişim içinde olmaya gayret ediyorum. Düğün, Taziye, hasta ziyaretlerinde sürekli bulunmaktayım.

NETHABER: Çevreyi koruma konusunda ne düşünüyorsunuz?

Sami Cengil: En sıkıntı yaşadığımız durum diyebiliriz. Mesela mahallemizde olan parklarda vatandaş kendine gelen hizmetin farkında değil. Getirilen aletleri kırıyorlar, çöp tenekelerini devirip, çimlere zarar ve vermekteler. Kendilerine gelen hizmeti iyi yönde değil de kötü yönde kullanmaktalar. Temizlik konusunda çok memnunuz.

DEVLET HASTANELERİNİN YÜKLERİNİ HAFİFLETİR

NETHABER: Mahallenizde cami, okul, sağlık ocağı ve park gibi sıkıntılarınız var mı?

Sami Cengil: Camimiz, okulumuz var. Sağlık ocağı prefabrikte normal binanın yapımına başlandı. Park bir tane bulunuyor, yapılırsa iyi olur. Parktan ziyade o bilinci aşılamak gerekmektedir. Eski devlet hastanesinin temelini bir an önce atılıp bir an önce başlanması. Şuan yapılacak olan bütün hastaneler ve sağlık ocaklarının gece de hizmet edebilecek şekle getirilmesi devlet hastanelerinin yüklerini hafifletir.

NETHABER: Büyükşehir veya ilçeniz belediyesinden beklentileriniz nelerdir?

Sami Cengil: İlçe belediyesinden beklentimiz Mahallenin temizliği yapar. Alt yapı, asfalt gibi hizmeti yapar sağ olsun Battalgazi Belediyesi bu konuda elinden gelenin fazlasını yapmakta. Büyükşehir Belediyesinden isteğimiz doğu garajının yan tarafında bulunan alanda boş bir arsamız mevcut oraya gençlerimizin faydalanabileceği kültür merkezi yapılmasını talep ediyoruz.

NETHABER: Devletin size ödediği maaş ihtiyacınızı karşılıyor mu?

Sami Cengil: Karşılamıyor, bu mesleği para için değil hizmet için bu görevi yapmaktayım. Para için olsa başka işler peşinde koşardık.

NETHABER: Tekrar muhtar adayı olmayı düşünüyor musunuz?

Sami Cengil: İnşallah 2019 yerel seçimlerinde adayım. Çalışmalarımıza başladık zaman zaman mahalleliyle görüşüyoruz. Vatandaş bizleri tekrar görmek isterse her zaman göreve hazır olduğumu söylemek istiyorum.

NETHABER: Son olarak sizin eklemek istedikleriniz?

Sami Cengil: İsteklerimizi söyledik sizlerde Nethaber olarak bizim sesimiz oldunuz. Gazeteniz çalışanlarına emeği geçen Nethaber ailesine buradan çok teşekkür ediyorum.