İmar barışından yararlanın

Malatya İnşaat Müteahhitleri Derneği Başkanı Mustafa Kırteke, imar barışından yararlanmak isteyen vatandaşların bir an önce sıkıntılarının giderilmesi için ilgili kurum ve kuruluşlara başvurmalarını istedi.

İmar barışından yararlanın

Kırteke, dernek binasında yaptığı açıklamada, imar barışından yararlanmak isteyen vatandaşların bir an önce sıkıntılarının giderilmesi için ilgili kurum ve kuruluşlara başvurmalarını isteyerek yasadan yararlanmalarını istedi. Kırteke, “İmar barışı yasası hakkında bilgilendirmelerde bulundu. İmar barışı olarak açıklanan konunun, ihtilaflı olan arazilerin cüzi bir miktar ücret karşılığı kayıt altına alınması ile birlikte inşa edilmiş ya da inşa aşamasında olan bütün yapılar hakkında uygulanacak işlemleri düzenleyen ve hak sahiplerinin mülkiyet sorunlarını çözen bir kanundur” dedi.

Eksiklikler tamamlanacak

Kırteke, “İmar barışından faydalanan ve yapı kayıt belgesi alan yapılara elektrik, su ve doğalgaz bağlanabilecek. Yapı kayıt belgesi alan binalar için yıkılma endişesi son bulacak. Yapı kayıt sahipleri kendi mülklerini ekonomik bir değer olarak gösterebilecek. Yapı kayıt belgesi aldıktan sonra isteyen malikler tapuya müracaat ederek ve yapı kayıt belgesi için ödenen bedel kadar ilave ödeme yaparak, cins değişikliği ve kat mülkiyeti tesis edebilecek” şeklinde konuştu. Bugüne kadar İmar Barışı düzenlemesi kapsamında 54 bin yapı için yapı kayıt belgesi verildiğini ve yapılan başvurulardan şuana kadar 65 bin 361 yapının ödemesi alındığını hatırlatan Kırteke, “Toplanan para kentsel dönüşümde kullanılmak üzere yüzde 0 faizle belediyelere verilecek. İmar Barışına müracaat 31 Ekim 2018 tarihine kadar sürecek. Ödemeler ise, 31 Aralık 2018 tarihinde sona erecek. Müracaatlar e-devlet sistemi üzerinden veya bakanlığın yetkilendireceği kuruluşlara başvurularak yapılacak. Başvurular e-devlet sistemi üzerinden takip edilecek. Çevre ve Şehircilik İl Müdürlükleri bu konuda vatandaşa her türlü bilgi ve destekte bulunacak” ifadesinde bulundu.

Son günü kimse beklemesin

Yapılandırmaya girmeyen yapıların kanun bitiminden sonra yıkılma ihtimalinin yüksek olduğunu belirten Kırteke, “Yapılandırma için vatandaş gerektiğinde yapısının fotoğraflarını çekip e-devlet üzerinden yükleme yapıyorsunuz metrekaresine şuna buna göre hesaplamaları yapıp belli bir ücret ödeyerek yapılan yapıyı kanunlaştırıyorsunuz. Hem size faydalı oluyor hem de devletin kasasına para giriyor.  Tabii ki devlet bunu yıkmaz ama arazinin de belli bir bedenini mutlaka alır. Kat mülkiyeti olmayan yapan zaten kaçak yapının kat mülkiyeti olmaz. Bunun dışında kat mülkiyetine belli bedelleri tapuya yatırılarak kat mülkiyetine geçiş olur. Böylelikle vatandaş mülkiyetini de kanuna uygun bir hale getirmiş olur. Bu kapsamda İlimizde de yeterince ilgi bekliyoruz. Çünkü ilimizde birçok eksiği olan binalar, kaçak yapılaşmalar, mevcut izinsiz yapılaşmalar var. İleri dönemde bunlar sıkıntı olacağını için vatandaş zarar görür. Bu nedenle bir an önce bu imar barış yasasına müracaat edip gerekli evrakları tamamlayarak mülkiyetlerini kanunlaştırsınlar” diye konuştu.