İlk uygulama Malatya'da

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının deprem bölgesinde yıkılan ya da hasarlı ev ve iş yerleri için hayata geçirdiği 'Yerinde Dönüşüm' projesi kapsamındaki ilk inşaatlar Malatya'da başlayacak. Meydandan başlayarak çevreye doğru yayılacak yapılaşmada, mimari bütünlük hassasiyetle korunacak. İlk etap binalar, TOKİ tarafından yöresel mimaride, şehir meydanına, daha sonrakilere örnek olacak şekilde inşa edilecek.

İlk uygulama Malatya'da

6 Şubat depremlerinden en fazla etkilenen illerden olan Malatya’da birçok bina yıkıldı ve ağır hasar aldı. Malatya’da yaralan hızla sarmak ve daha çabuk toparlanmak adına can ve mal kayıplarının yaşandığı deprem sonrasında deprem bölgesinin inşa ve ihyası devlet eliyle gerçekleştiriliyor. Deprem bölgesinde yıkılan ya da hasarlı ev ve işyerleri için hayata geçirdiği ‘Yerinde Dönüşüm’ projesi kapsamındaki ilk inşaatlar bu hafta içerisinde Malatya’da başlayacak. 

Diğer illerde de aynı model uygulanacak

Meydandan başlayarak çevreye doğru yayılacak yapılaşmada, mimari bütünlük hassasiyetle korunacak. İlk etap binalar, TOKİ tarafından yöresel mimaride, şehir meydanına, daha sonrakilere örnek olacak şekilde inşa edilecek. Yerinde dönüşüm projesi kapsamındaki ilk ilk etap binaları, bakanlık doğrudan kendisi yapacak. Diğer illerde de aynı model uygulanacak. Projeye 6 günde deprem bölgesindeki 11 ilde 73 bin 552 başvuru yapıldı.

İlk temeller şehir merkezine

Bakanlık tarafından yürütülecek ilk etap projelerinin temelleri şehir merkezindeki uygun alanlara atılacak. Halkın yoğun olduğu bölgelere inşa edilecek konutlar sonraki etaplara rol model olacak. Böylece etap etap ilerleyecek projenin sonunda şehirler, yöresel mimariye uygun olarak ihya ve inşa edilmiş olacak.

Meydanlarda 100-200 yıl numune olarak kalacak

İlk temeller Malatya merkezde atılacak. Ardından ilerleyen süreçte Kahramanmaraş, Hatay, Adıyaman merkez şeklinde devam edecek. İnşa edilecek kartpostallık meydanlar, 100-200 yıl numune olarak kalacak.

Başvurular 3 ay boyunca alınacak

Projenin başvuruları 17 Temmuz Pazartesi günü başladı. Geçen 6 günde toplam 73 bin 552 başvuru geldi. Projeye başvurular 3 ay boyunca alınmaya devam edecek. Projeye başvurmak isteyen vatandaşlar 22 noktada açılan Yapım ve Dönüşüm Ofisleri'ne giderek bilgi alabiliyorlar.