İhracata kota getirilsin
Son zamanlarda artan sebze ve meyve fiyatlarından dolayı esnaf ürün bulamıyor, vatandaşın ise, alım gücü olmadığından kilo ile değil tane ile sebze meyve almaya başladı. Malatya Sebzeciler Esnaf Odası Başkanı Yasin Yıldız, fiyat artışlarının ihracattan kaynaklandığını, ihracata kota getirilmesini talep etti.
Ramazan ayıyla birlikte sebze ve meyve fiyatları adeta uçuşa geçerek, tarihin en yüksek zirvesini gördü. Malatya Sebzeciler Esnaf Odası Başkanı Yasin Yıldız, Esnaf, yaş meyve ve sebze halinde ürün bulamadıklarını, bu durumun tezgâhtaki fiyatlara yansıdığını belirtti.
Bayram sonuna kadar fiyatlar düşmez
Ürünlerin dış piyasaya ihraç edildiğini bu durumun fiyatları etkilediğini vurgulayan Yıldız; “Çünkü Rusya’ya uygulanan ambargo bizim ülkemizdeki ihracatı arttırdı. Önceden haberlerde izlemiştir siniz, ‘kötü ürün sinekli ürün’ diyerek gönderirlerdi. Şimdi bu uygulamayı yapmıyorlar ve ürünü tamamen alıyorlar. Bu yüzden aşırı bir ihracat var. Arz talebi karşılamıyor. Bundan dolayı da fiyatlarda aşırı bir yükseliş var. Tabi ayrıca mazota, gübreye bağlı olan bir yükseliş var. Ama bundan bir ay önce de fiyatlar bu seviyelerdeydi. İhracatın artış göstermesi ister istemez iç piyasadaki dengeyi bozdu. Tabi burada devletimiz bunu kontrol altına alıp ihracata belirli bir kota getirmesi lazım ki, iç piyasadaki dengeyi sağlayabilelim. Bayram sonuna kadar fiyatlarda düşüş beklemiyoruz” dedi.
Hal’e çok az ürün geliyor
Yıldız, Malatya Hal Binasında çok az ürün geldiğini dile getirerek, “Bugün Malatya hal binasında 54 tane dükkan var, toplasanız 100 kasa biber gelmedi. Bu sektörde Malatya’da sadece bin 300 sadece manav ve pazarcı var. Bunun bakkalı, kasabı, lokantacısı da hariç. Bu ürünleri doğrudan kullanan insanlara adam başı 1’er kilo biber düşmüş durumda. Çoğu esnafta almadan gitti. Biber böyle, salatalık böyle, patlıcan böyle, kabak öyle, acı biber örneğin 40 liraya ele geçmiyor. Meyveler yine öyle. Kışlık meyve fiyatlarında bir düşüş var, Yazlık yeni çıkan meyvelerde bir artış var. Geçen senen 10-15 TL bazında sattığımız çilek şuanda 40 lira. Geçen yılla bu yıl arasında yüzde 200’lük bir artış var” diye konuştu.
Vatandaş taneyle sebze alıyor
Vatandaşın alım gücünün olmadığını bu nedenle tane ile ürün alıp günü kurtarmaya çalıştıklarını ifade eden Yıldız, “Birkaç ay sonra hem yerli ürünlerin, hem tarla ürünlerinin çıkmasıyla fiyatlar yarı yarıya düşer. Ama Ramazan ayında bu düşüşü beklemiyoruz. Çünkü hava şartları belli olmuyor. 2 gün soğuk gidiyor, bir gün sıcak. Bu dengesizlikte ister istemez ürünleri etkiliyor. Bazı ürünlerde özellikle yeşillik ürünleri tarihinin en büyük zirvesini görmüş durumda. Şuan bir marul 18 lira, ıspanak 15-18 lira bandında. Yeni ürünler çıkana kadar yani 5-6’ıncı aya kadar fiyatlar hem hemen bu şekilde gider. Oda 3 aylık bir süre için fiyatlar düşer. Allah beterinden korusun. Kilodan adete düştük. Şuan insanlar tamamen gününü kurtaracak şekilde alış veriş yapıyor. İhracata kota getirilmesi lazım ki fiyatlar düşebilsin. Patates, soğan önümüzdeki hafta çok rahat 15 TL’yi görebilecek. Çünkü eski ürün ihracata gitti bitti. Olan ürün yüksek fiyat çekiyor. Yeni mahsul çıkana kadar patates, soğan 20 lirayı çok rahat görür” şeklinde konuştu.