Ihlamurun 5 önemli faydası: Soğuk algınlığından migrene

Ihlamur çayı, yüzyıllardır soğuk algınlığı, migren, yüksek tansiyon ve daha birçok rahatsızlıkta kullanılan şifalı bir içecektir.

Ihlamurun 5 önemli faydası: Soğuk algınlığından migrene
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Çiçekleri ve yaprakları demlenerek hazırlanan ıhlamur, yüzyıllardır öksürük ve soğuk algınlığı tedavisinde yaygın bir şekilde kullanılıyor. Ihlamur çayı, içindeki aktif maddeler sayesinde içildiğinde vücut ısısını yükselterek terlemeyi artırmaya yardımcı oluyor.

Sakinleştirici etkisi nedeniyle kalp çarpıntısını ve yüksek tansiyonun etkilerini azaltıyor, çiçeklerinin epilepsi tedavisini desteklediğine inanılıyor. Memorial Kayseri Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümü’nden Uz. Dyt. Betül Merd, soğuk günlerin sıcak içeceği ıhlamur ile ilgili bilgi verdi.

Ihlamur, yüzyıllardır soğuk algınlığı, migren, yüksek tansiyon ve daha birçok rahatsızlıkta kullanılan şifalı bir içecektir. Ihlamur çiçeği ve yapraklarının demlenmesiyle hazırlanan ıhlamur çayı, içerdiği aktif maddeler sayesinde vücut ısısını yükselterek terlemeyi artırmaya yardımcı olur. Sakinleştirici etkisi nedeniyle kalp çarpıntısını ve yüksek tansiyonun etkilerini azaltır, çiçeklerinin epilepsi tedavisini desteklediğine inanılır.

Ihlamurun bilinen faydaları şunlardır:

  • Soğuk algınlığı semptomlarını azaltır. Ihlamur; nezle ile virüs kaynaklı grip, Covid gibi hastalıkların seyrinde ortaya çıkan kuru öksürüğü hafifletmeye yardımcı olur.
  • Kaygıyı azaltır, kan basıncını düşürür. Ihlamur çayı, sakinleştirici etkisiyle stres ve kaygıyı azaltmaya yardımcı olur. Ayrıca kan basıncını düşürerek kalp sağlığını destekler.
  • Migren ve sinirsel gerginliğe iyi gelir. Ihlamur çayı, migren ve sinirsel gerginliğe bağlı baş ağrılarını hafifletmeye yardımcı olur.
  • Karaciğer ve safra kesesi hastalıklarına iyi gelir. Ihlamur çayı, karaciğer ve safra kesesi hastalıklarının tedavisinde yardımcı olabilir.
  • İdrar söktürücü ve balgam söktürücüdür. Ihlamur çayı, idrar söktürücü ve balgam söktürücü özelliğiyle vücuttaki toksinlerin atılmasına yardımcı olur.
  • Ihlamur çayı günde 2-4 gramdan fazla tüketilmemelidir. Ayrıca kalp hastalığı öyküsü olan kişilerin ıhlamuru aşırı miktarda tüketmemesi önerilir. Ihlamur çayı, çocuklar, hamile ve emziren kadınlar tarafından 1-2 fincandan fazla tüketilmemelidir.

Ihlamur çayı hazırlamak için 2-3 çay kaşığı ıhlamur çiçeği ya da yaprağını bir bardak sıcak suda 15 dakika demlemek yeterlidir. Ihlamur çayı, yemeklerden önce ya da sonra sıcak veya soğuk olarak içilebilir.