İcra ilanlarının kaybı 20 milyon

Basın İlan Kurumu (BİK) Genel Müdür Yardımcısı Mesut Onat, Malatya, Adıyaman, Elazığ, Erzincan, Sivas, Şanlıurfa ve Tunceli'de yayınlanan gazetelerin sahipleri ve temsilcileri ile bir araya geldi. BİK Genel Müdür Yardımcısı Mesut Onat, İcra ilanlarının, Basın İlan Kurumu'nun ilan aracılık faaliyetlerinin üçte birlik kısmına karşılık geldiğini belirterek, '4 bin civarında ilan kaybımız var, bunun mali değeri 20 milyon' dedi.

İcra ilanlarının kaybı 20 milyon

Basın İlan Kurumu (BİK) tarafından 81 ilde yayınlanan gazetelerin bilgilendirilmesi ve görüşlerinin alınması amacıyla düzenlenen bölge toplantılarının dokuzuncusu Malatya’da düzenlendi. Kentteki bir otelde düzenlenen toplantıya, BİK Ankara Şube Müdürü Murat Yürekli, İlan Hizmetleri Müdür Yardımcısı Ümit Mert, Kontrol Hizmetleri Müdür Yardımcısı Ökkeş Buğra Atılgan, İnsan Kaynakları Müdürü Ramazan Duman, BİK Kayseri Şube Müdürü Emrullah Kaya, BİK Şanlıurfa Şube Müdürü Rıza Kara ile gazete sahipleri ve temsilcileri katıldı.

Çözüm üretmeye çalışıyoruz

Toplantının açılışında konuşan Basın İlan Kurumu (BİK) Malatya Şube Müdürü İbrahim Yalınbaş, şube müdürlükleri olarak gazetelerden gelen tüm talepleri zaman mefhumu gözetmeksizin, ilgili birimlerden destek alarak çözüm üretmeye çalıştıklarını anlatarak, “Gazete yetkilileriyle istişare ederek, mevzuatların uygulanmasına yönelik tedbirler alıyoruz. Düzenlenen bölge toplantısı da hem işbirliğimizin geliştirilmesine katkı sunacak hem de gazete sahipleri ve temsilcilerinden gelecek değerli fikirleri dinleyeceğiz” dedi. 

Gazeteler ilandan kesilebilecek

Basın İlan Kurumu Genel Müdür Yardımcısı Mesut Onat ise dezenformasyonla mücadeleye ve yeni Basın Yasası’yla ilgili konuştu. Onat, Anadolu basınıyla 9’uncu toplantıda bir araya geldiklerini daha önce bölge toplantıları kapsamında Bursa, İzmir, Konya, Ankara, Samsun, Trabzon, Van ve Diyarbakır’da gazetelerin sahipleri ve temsilcileri ile bir araya geldiklerini anımsattı.  61 yıldır basın tarihinin en büyük destekçisinin Basın İlan Kurumu olduğunu dile getiren Onat, Basın İlan Kurumu’nu haberciliğin garantörü olarak gördüklerini, gazetelere 61 yıldır destek verdiklerini destek vermeye devam edeceklerini belirtti. Onat, pandemi döneminde gazetelere yönelik içerik, şekil denetimlerinin nispeten seyreltildiğini, pandemi sonrası yasa gereği kontrol mekanizmalarını hayata geçirdiklerine dikkat çekerek, Pandemi sonrası 80 gazetenin içerik ve usul yönünden denetimlerini gerçekleştirdiklerini anlattı. Onat, Anayasa Mahkemesinin geçtiğimiz hafta şekil, usul şartlarına uymayan gazetelerin ilandan kesilebileceği yönünde bir karar verdiğini anlattı.

Kimseye ödül ya da ceza vermiyoruz

Haziran ayında ‘Dezenformasyon Yasası’nın gündeme geldiğini dile getiren Onat, “Tam bu süreçte Basın İlan Kurumu bütün medyanın gündemine düştü. Sanki biz, bugüne kadar ortada olmayan yasal denetim süreçlerini kendimizden üretmişiz, sanki basına sansür uyguluyormuşuz gibi aleyhimizde dezenformasyon faaliyetleri icra edildi. Tabii biz bunların bir yere karşılık gelmediğini ve nitelikli gazetecilerimizin de bu dezenformasyona alet olmayacaklarını çok iyi biliyoruz. Bu operasyonel bir şeydi. Basın İlan Kurumu’nun üç unsuru var; düzenleme, denetleme, destekleme. Biz bunları yapmakla mükellefiz. Dolayısıyla biz kimseye ödül ya da ceza vermiyoruz. Gazetecilik faaliyetinin, hizmetinin niteliğinin artırılması için çaba gösteren bir kurumuz”  açıklamasında bulundu.

600 milyon civarında destek verdik

Gazetelere 2021 yılında 613 milyon gibi bir katkı sağladıklarının bilgisini veren Onat, “2022 yılında gazete fiyat tarifeleri her yıl kasım ayında genel kurulda hazırlanır, cumhurbaşkanımızın onayı sonrası enflasyon oranında artışlar gerçekleşir. 2022 yılında enflasyonun öngördüğü tarife artışı yüzde 35 iken Cumhurbaşkanımızın talimatları, İletişim Başkanı Fahrettin Altun’un yoğun çabaları, genel müdürlüğümüzün katkılarıyla bu oran yüzde 72’ye çıkarıldı. Sekiz aylık süreçte basınımıza verdiğimiz destek, 2021 yılında verdiğimiz desteği hemen hemen yakaladı, 600 milyon civarında bir destek oldu. 600 milyona ulaştığımız bu destek, birçok kaybımızla birlikte oluştu. Bu kayıplarımızı telafi etmek için hep birlikte istişarelerde bulunuyoruz” şeklinde konuştu.

Basılı gazetelerin cazibesinde azalma oldu

Onat, 1961’den buyana Basın İlan Kurumu’na tevdi edilen ilan aracılık hizmetlerinde çok ciddi eksilmelerin olduğuna dikkat çekerek, “Örneğin kamu bankalarının ilan süreçleri belirli yasalarla Basın İlan Kurumu aradan çıkarılarak ajanslar üzerinden servis edilmeye başlanmış. Yine bazı birlik ve derneklerin faaliyetleri Basın İlan Kurumu aradan çıkarılarak devam ettirilmiş. Yine küçük yerlerde eğer gazete yoksa tahtaya çıkarılması suretiyle gazeteye verilmeksizin ilan edilebileceği gibi mevzuatta hükümler var. Bunların değişmesi gerekiyor. Velhasıl bir sürü kaybımız olmuş. Biz bu kayıplarımızı nasıl telafi edeceğiz, o günden bugüne gazetelerimiz, derneklerimiz, cemiyetlerimiz, meslek örgütlerimiz maalesef bunlarla ilgili bir girişimde bulunup, çaba ve kavga içerisine girmemişler. Çünkü o dönemden bugüne gazeteler doğru, iyi, halkın takip ettiği mecralardı. O dönemde birçok gazetenin devlet ilanına ihtiyacı olmaz haldeydi çünkü normal reklamlarla kendi varlıklarını sürdürüyorlardı. Fakat mecra değişikliği ‘yeni medya’ dediğimiz 2000’ler yani internet mecrasından sonra basılı gazetelerin cazibesinde azalma oldu. Azalma olunca da reklam gelirlerinde ciddi düşüşler yaşandı. O nedenle bu mecraya nasıl uyarız, kendimizi zamanın diline duyarlı bir hale getirebiliriz diye istişarelerde bulunuyoruz” diye konuştu.

İlan kaybı 20 milyon

Basın Yasası’ndaki değişiklileri fırsat olarak gördüklerini dile getiren Onat, “Bu kanun birazda bizim imdadımıza yetişmiş durumda. Mecra değişikliği, geleneksel medyadan yeni medyaya geçtiğimiz dönemlerde bizim varlığımızı sürdürebileceğimiz internet medyasına dönük bir faaliyet, yasa çalışması var. Bu yasa çalışması içerisinde 40’a yakın maddeden 3 tanesi doğrudan Basın İlan Kurumu’nu, ilan sürecini ilgilendiren konular. Bizim internet mecrasında bir şekilde varlığımızı devam ettirmemiz gerekiyor. 61’den buyana kaybettiğimiz unsurların yeni medya ile birlikte kaybetmeye devam ettiğini belirttim. Bunun örneklerinden birisi icra ilanları. İcra ilanları, Basın İlan Kurumu’nun ilan aracılık faaliyetlerinde üçte birlik kısma karşılık gelen bir dilim. Bizim 4 bin civarında icra ilanlarında kaybımız var. Bunun mali değeri 20 milyon civarında. Ama ne hazindir ki haziran ayında yasa gelince çeşitli maddelerle ilgili çok ciddi bir dezenformasyon yapıldı. Yasanın mecliste görüşülüp, kanunlaşmasının önünde çok ciddi itirazlar gelişti. Yasa geçmesi halinde gazetecilerimizin varlıklarının devamına dönük çok büyük katkı sunacaktır” ifadelerini kullandı.