Hüzünlü Ramazan

Pandemi ve İslam coğrafyasındaki işgaller nedeniyle son yıllarda Ramazan ayına buruk giren Türkiye, bu yıl da deprem ve sel afetinin yıkımıyla mübarek ayı idrak edecek. 6 Şubat'ta yaşadığımız depremlerde yaşanan yıkım ve can kayıpları yüreklerimizi dağladı. 50 bini aşkın vatandaşımız hayatını kaybetti. Bir yanımız hüzünlüyken bir yanımız 11 ayın sultanı Ramazan ayının gelmesiyle sevinçli.

Hüzünlü Ramazan

Ramazan ayı buruk geçecek 

Başlangıcı rahmet, ortası mağfiret, sonu kurtuluş vesilesi olan mübarek Ramazan ayına bir kez daha kavuşmanın heyecanını ve mutluluğunu yaşıyoruz. Niyet edilerek ilk oruç tutuldu, ilk teravih kılındı. Kahramanmaraş merkezli depremlerin etkilediği, binlerce binanın yıkıldığı, binin üzerinde can kaybının olduğu Malatya’da ise bu yıl Ramazan ayı buruk geçecek. Kahramanmaraş merkezli yaşanan iki büyük deprem ve sonrasında Yeşilyurt ilçesinde yaşanan 5,6’lık depremlerle sarsılan Malatya’da,  her sene Ramazan ayının gelmesiyle birlikte yaşanan heyecan ve hareketlilik yerini hüzne ve sessizliğe bıraktı. Deprem sonrası çadır kentlere yerleşen vatandaşlar ise ilk kez çadırlarında Ramazan ayını geçirecekler. İlk teravih namazını çadırlarda kılan vatandaşlar, depremde hayatını kaybedenler için Kuran-ı Kerim okuyup dua etti.

Çarşı merkezinde sessizlik hakim

İslam alemi Ramazan ayını büyük heyecan ile karşılarken deprem bölgeleri ise hüzün ile karşılıyor. 6 Şubat’ta yaşanan depremlerde bin 200’ün üzerinde can kaybının yaşandığı çok sayıda binanın yıkılıp, binlerce yapanında hasar gördüğü Malatya, Ramazan ayını sessiz karşıladı. Yaklaşık 650 bin kişinin yaşadığı hayatın 24 saat aktığı kent merkezinde depremle birlikte tarihinde görülmemiş bir oranda göç veren Malatya’da kentin simge mekanlarından Soykan Meydanı’nda sessizlik hakim. Birkaç işportacının dışında esnafın kepenk kapattığı kent merkezi o eski hareketli günlerini ararken, Soykan Meydanı’nda açtıkları tezgahla hayata tutunmaya çalışan esnaf depremin yıkıcı etkisine dikkat çekerek, tezgah açabilmiş olmalarına şükrettiklerini söyledi.

2020 ve 2021 Ramazan ayları da benzerdi

2020 ve 2021 yılı da Türkiye açısından buruk geçen Ramazan olarak tarihe geçti. 2 yıl Ramazan ayına korona virüs salgını damgasını vurdu. Camiler boş kaldı, insanlar teravih namazlarını evde kıldı. Salgın dolayısıyla iftar yemekleri verilemedi, insanlar bir arada iftar veya sahur yapamadı. İslam alemi, korona virüs salgınından ötürü 2020 ve 2021 Ramazan ayını buruk geçirmişti. Bu yıl 6 Şubat’ta yaşanan Kahramanmaraş merkezli yaşanan depremlerde On binlerce bina yıkıldı. Yüz binlerce vatandaş depremden ötürü memleketini terk etmek zorunda kaldı. İnsanlar evsiz kaldı. Vatandaş yaşamını konteyner ve çadırlarda sürdürmeye devam ediyor.