Hüzünlü bayram

Pandemi ve İslam coğrafyasındaki işgaller nedeniyle son yıllarda Ramazan bayramına buruk giren Türkiye, bu yıl da deprem ve sel afetinin yıkımıyla bayramı buruk geçiriyor. 6 Şubat'ta yaşadığımız depremlerde yaşanan yıkım ve can kayıpları yüreğimizi dağladı. 50 bini aşkın vatandaşımız hayatını kaybetti. Bir yanımız hüzünlüyken bir yanımız Ramazan bayramını idrak ettiğimiz için sevinçli. 

Hüzünlü bayram

Başlangıcı rahmet, ortası mağfiret, sonu kurtuluş vesilesi olan mübarek Ramazan ayını geride bırakıp bayrama kavuşmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Kahramanmaraş merkezli depremlerin etkilediği, binlerce binanın yıkıldığı, binin üzerinde can kaybının olduğu Malatya’da ise bu yıl Ramazan bayramı buruk geçiyor. Kahramanmaraş merkezli yaşanan iki büyük deprem sonrasında Yeşilyurt ilçesinde yaşanan 5,6’lık depremlerle sarsılan Malatya’da her yıl bayramın gelmesiyle yaşanan heyecan ve hareketlilik yerini hüzne ve sessizliğe bıraktı. Depremler sonrası çadır kentlerde ve konteyner kentlere yerleşen depremzedeler ise ilk defa çadırlarda bayramı geçiriyor. Bayramlarda olan tatlı telaşı, mutluluk, koşuşturmaca, ev ziyaretleri, akraba ziyaretleri, çocuklara bayramlık telaşeleri yerini hüzne bırakıyor. Ne eskisi gibi bayramın tadına varıldı ne de bayram eski mutluluğunu verdi. İlk kez insanlar sevdiklerinden, akrabalarından ayrı bir ramazan bayramı geçiriyor. 

Bayram sessiz karşılandı

İslam alemi Ramazan bayramının büyük heyecanını yaşarken deprem bölgeleri ise hüznünü yaşıyor. 6 Şubat’ta yaşanan depremlerde bin 200’ün üzerinde can kaybının yaşandığı çok sayıda binanın yıkılıp, binlerce yapının hasar gördüğü Malatya’da Ramazan bayramı sessiz karşılandı. Yaklaşık 650 bin kişinin yaşadığı hayatın 24 saat aktığı kent merkezinde depremlerle birlikte tarihinde görülememiş bir oranda göç veren Malatya’da kentin işlek caddelerinde ve mahalli kültürün yaygın yaşandığı mahallelerde sessizlik hakim. Her bayram öncesinde kentin işlek caddelerinde yaşanan hareketlilik yerini enkaz kaldırma çalışmalarına bıraktı.

Malatya bayramda da sallanıyor 

2020 ve 2021 yılında pandemi dolayısıyla insanların bir araya gelemediği, birlikte vakit geçiremediği, kısıtlamanın olduğu buruk bayram geçirmişti. Bu yıl da 6 Şubat’ta yaşanan Kahramanmaraş merkezli depremlerde on binlerce bina yıkıldı. Yüz binlerce insan memleketini terk etmek zorunda kaldı. İnsanlar evsiz kaldı ve yaşamının çadır ve konteyner kentlerde sürdürmeye devam ediyor. Pandemide evden çıkamayan sevdiklerini ziyaret edemeyenler bu yıl da evsiz kaldı ve sevdiklerinden uzak bayrama kavuşmanın buruk sevincini yaşadı. Önceki yıllarda bayramlarda bir arada olan aile fertleri pandemi sonrası bir kez daha bir arada olamamanın acısı yaşıyor. Çadır ve konteyner kentlerdeki aileler, deprem sonrası yaşanan zor günleri gelen misafirlerle bayramlaşarak bir nebze de olsa hafifletmek istiyor. 6 Şubat tarihli iki büyük depremden yara alan Malatya sallanmaya devam ediyor. Arefe günü merkez üssü Yeşilyurt ilçesi Yakınca mahallesi olan 3.5 şiddetinde bir deprem yaşandı. 
 

Hüzünlü bayram
Hüzünlü bayram
Hüzünlü bayram