Hurma şifa kaynağı

İftar sofralarımızın vazgeçilmezi olan hurmanın faydaları saymakla bitmiyor. Uzmanlar, hurmanın çok önemli bir besin kaynağı olduğunu dikkat çekerek, iftarın hurma ile açılmasını yönünde tavsiyelerde bulunuyorlar.

Hurma şifa kaynağı

Ramazan aylarının vazgeçilmezi hurma insan vücudunun ihtiyacı olan birçok mineralin bulunduruyor. Diyetisyenler, zayıflamak ve diyet yapan insanların mutlaka hurma yemelerini tavsiye ediyor. Hurmanın birçok faydasının olduğunu söyleyen uzmanlar, “Ramazan ayı denilince akla gelen ilk meyvelerden biridir hurma. Peygamber efendimiz, 'Sizden biriniz iftarını açacağı zaman hurma ile açsın, zira o berekettir' demiştir. İftar sofralarımızın vazgeçilmezi olan hurmanın insan bedenine sayısız faydası bulunmaktadır. Hurma yoğun oranda vitamin (A, B, C, E, K) ve mineral barındırıyor. Aynı zamanda karbonhidrat ve protein de içeren hurma besin değeri bakımından oldukça dengeli, mükemmel bir besindir. Besleyici özelliğe sahiptir. Uzun süre tok tutar. İftarda ve iftardan sonra da miktarına dikkat etmek şartıyla tüketilebilir. Diğer kilo aldıran zararlı tatlılar yerine, doğal tatlı olan hurmayı tercih etmekte yarar var. Zayıflama diyetlerinde hurmaya özellikle, doğal şeker olması ve tatlı yeme ihtiyacını gidermesi sebebiyle belli miktarda yer verilir. Kalsiyum, fosfordan zengin olması sayesinde kemikleri güçlendiren en güzel besinlerden biri olan hurma, osteoporoz döneminde kemik erimesi ile mücadele eder. Yüksek lifli yapısı ile sindirim sistemi sağlığı için de çok yararlı, kabızlığı engeller, kolon kanserine karşı koruyucudur. A vitamininin öncüsü olan beta karoten kaynağıdır. Dolayısıyla gözleri kuvvetlendirir, beyni geliştirir, hafıza üzerinde olumlu etkiye sahiptir" açıklamasında bulundular. 

Halsizliğe yorgunluğa iyi geliyor

Hurmanın halsizliğe ve yorgunluğa iyi geldiğini belirten uzmanlar, “Kolesterol içermez, kalp dostudur, damar sertliğine karşı koruyucudur. Kalp krizi riskini oldukça azalttığına dair yapılan çalışmalar var. Ayrıca demir ve çinko içeren bir besin olduğu için kansızlığı tedavi eder. Saç dökülmesi ve cilt sağlığı için de faydalıdır. Antioksidan içeriği sayesinde yaşlanma karşıtı etkiye sahiptir. Kasların çalışmasında önemli rol oynayan magnezyum içeriği sayesinde kas krampları, ağrılar, halsizlik ve yorgunluk için etkili bir besindir. Karaciğer dostu olan hurmayı enerji ve zindelik vermesi, bakımından yapay vitamin takviyeleri yerine doğal olarak tüketmek de şüphesiz benzer etkiyi gösterecektir. İçerdiği B grubu vitaminleri sayesinde sinir sisteminin sağlığı için de süper bir besin. Emziren anneler de hurma tüketmeye özen göstermeliler çünkü genellikle gergin olunan lohusalık döneminde hurma sinirleri yatıştırıcı etki gösterecektir. Aynı zamanda süt artırıcı özelliği ile anneye ve dolayısıyla bebeğine destek olacaktır. Enerjinizin azaldığı zamanlarda kendinizi 2-3 tane hurma yiyerek ödüllendirebilirsiniz.  Böylesine güzel, her anlamda faydalı olan hurmayı sadece ramazan ayında değil her zaman rahatlıkla tüketebilirsiniz" ifadelerine yer verdiler.