Hükümetten gazetelere büyük darbe

Küresel Gazeteciler Konseyi (KGK) Kurucu Genel Başkanı Mehmet Ali Dim, hükümetin gündeminde olan ve önümüzdeki günlerde TBMM'ne getirilmesi beklenen Yargı Reformu Strateji Belgesi'nde yer alan icra ilanları ile ilgili bir maddenin yazılı basını (gazeteleri) adeta tümden bitireceğini söyledi. BİK Genel Kurulu Anadolu Gazete Sahipleri Temsilcisi Mustafa Arslan da, Yeni Yargı Reformu Paketi'nin yasalaşması halinde yerel basının zor durumda kalacağın ifade etti.

Hükümetten gazetelere büyük darbe

Gazetelerin çoğu kapanır
Genel Başkan Dim, “Yargı Reformu Strateji Belgesi’nde yer alan icra ilanları ile ilgili bir madde eğer yasalaşırsa ülkemizde yayın yapan gazetelerin yarısından çoğu kesinlikle kapanır. Bugün yayınlanan resmi ilanların yüzde 50’den fazlasını icra ilanları oluşturuyor. Bu ilanların ağırlıklı bölümü yaygın medyada yayınlanıyor. Yaygın veya yerel fark etmez, eğer reform taslağında yer aldığı gibi icra ilanlarının gazetelerde değil de elektronik ortamda yayınlanması gibi bir husus TBMM’den geçerse gazetelerin birer birer kapılarına kilit vurduğunu herkes görür. Yargı Reformu Strateji Belgesi’ni hazırlayan başta Adalet Bakanı Abdülhamit Gül olmak üzere TBMM gündemine gelip yasalaşmadan önce milletvekillerimizin de özellikle yazılı basının geleceği adına mutlaka bu hususu bir daha gözden geçirmelerini arzu ediyoruz” dedi.
Konu tek boyutlu ele alınıyor
Arslan da, düzenlemenin bu hali ile yapılması durumunda yazılı basının ciddi oranda zarar göreceğine vurgu yaparak, “Adalet bürokrasisi tarafından daha önce de gündeme getirilen bu düzenleme masrafları düşürme gerekçesi ile konuyu tek boyutlu olarak ele almaktadır. Oysaki gazete ilanları yolu ile duyuruda etkinlik sağlanmakta. Gerek gazetelerin internet siteleri gerekse BİK’in sitesinde yayınlanan ilanlar yolu ile kamuoyuna açık ve şeffaf satışlar gerçekleştirilmektedir. İcra ilanları başta olmak üzere yargı ilanları normalde yüzde 40 halen de yüzde 50’nin üzerinde bir ağırlığı kapsamaktadır. Sayın Cumhurbaşkanımız ve Adalet Bakanımızın bu tek taraflı bakış açısının doğurduğu yaklaşımı düzelteceğine, gazeteler için can suyu anlamı taşıyan resmi ilan gelirlerinin düşmesine neden olacak bir düzenlemeye gitmeyeceklerine inanıyoruz” ifadelerini kullandı.