Hizmet etmekten yorulmadım

21. Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri (ESKKK) Malatya Bölge Birliği Başkanı İsmet Bayram, '1980'den bugüne 38 yıldır küçük esnaf ve sanatkâra, çevremizdeki insanlara faydalı olmak için bir mücadele vermeye çalışıyoruz' dedi.

Hizmet etmekten yorulmadım

Bayram, gazetemize yaptığı açıklamada, hiçbir zaman insanların fikri, zikri, inancı, partisi, dünya görüşleri, ahiret görüşleri olmadığını ve hayata insan odaklı baktığını söyledi. İsmet Bayram ile yaptığımız röportajdan kesitler şöyle:

Nethaber: İsmet Bayram kimdir?

İsmet Bayram: 1956 yılında Doğanşehir’de dünyaya gelmiş, yaklaşık 62 yıl ömrümü bu yörelerde geçiren, insanların dertleri ile haşır neşir olmaya çalışan 62 yıllık geçmişi olan birisidir. İnsanların görüşleri farklı olabilir, inançları farklı olabilir, ahiret görüşleri farklı olabilir bunlar hep saygı duyarak yaşamaya çalışan bir insanım. Hayatımda özellikle son 35-40 yıla yakın zaman içerisinde ne kan davam oldu, ne miras davam, ne kırgın olduğum insan, ne de küskün olduğum insan oldu. İnsanlarla beraber birlik ve beraberlik içerisinde severek yaşamayı kendime şiar edinmiş insanım.

Nethaber: İş hayatınızı anlatır mısınız?

İsmet Bayram: 1980'den önce Almanya'da bir buçuk yıl kadar kaldım. 1980 yılından sonra tekrar 12 Eylül 1980 darbesinin ardından yurda döndüm.  1981'de kendi işyerini açtım. 1983'te o zamanki adıyla Esnaf ve Sanatkârlar Derneği Başkanı oldum. 1983 ile 1993 arasında sizin içimizde olduğu Kültür ve Turizm Derneği hep beraber kurduk. Hatırladığım kadarıyla sizin o derneğin kuruluşundaki çabalarınızı falan da hiç unutmuyorum. Yaklaşık 10 yıl başkanlığını yaptık. Bu arada yine çeşitli okullarda okul aile birliği başkanlığı okul derneklerini koruma dernekleri kuruluşunda kuruculuk ve dernek başkanlığı yaptım.

25 YIL ÖNCE BAŞKAN OLDUM

Nethaber: Esnaflarla ilgilenmeye ne zaman başladınız?

İsmet Bayram: 1993 yılında Doğanşehir Esnaf ve Sanatkârlar Derneğinin yanında Esnaf Kefalet Kooperatifinin yanında Doğanşehir Esnaf ve Sanatkârlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi başkanlığına aday oldum. 1993 yılında Esnaf ve Sanatkârlar Kredi Kefalet Kooperatifleri Doğanşehir başkanlığına seçildim. 1994 yılında Esnaf ve Sanatkârlar Kredi Kefalet Kooperatifi Malatya Bölge Birliği vardı. Birliğe o zaman 9 il bağlıydı. Malatya, Elazığ, Bingöl, Muş, Adıyaman, Siirt, Bitlis, Hakkâri ve Van bağlıydı. Burada Esnaf ve Sanatkârlar Kredi Kefalet Kooperatifleri bölge birliği yönetim kurulu üyeliğine seçildim.

Nethaber: Bu dönemde siyaset hayatınız oldu mu?

İsmet Bayram: 1999 yılında mahalli idareler seçimlerinde Milliyetçi Hareket Partisi'nden belediye başkan adayı oldum. 1999 yılında Doğanşehir ilçesinde Milliyetçi Hareket Partisi belediye meclis üyeliğine seçildim. 2009 mahalli idareler seçimlerinde Milliyetçi Hareket Parti belediye başkan aday adayı oldum. Ama aday gösterilemedik. 2014 yılında mahalli idareler seçiminde Doğanşehir belediye başkan adayı oldu çalıştık çabaladık seçilemedik.

İNSANLARA FAYDALI OLMA GAYRETİNDEYİZ

Nethaber: Birlik çalışmalarına tekrar ne zaman başladınız?

İsmet Bayram: 2001 yılında Esnaf ve Sanatkârlar Kredi Kefalet Kooperatifi Bölge Birliğine daha sonra da sayısı beş ile düşen Bölge Birliği başkanlığına seçildim ve halen bu görevini yürütmekteyim. 2002 yılında Türkiye Esnaf ve Sanatkârlar Kredi Kefalet Kooperatifi Merkez Birliği TESKOMB yönetim kurulu üyeliği ve murahhas azalığına seçildim. Halen yönetim kurulu üyeliği devam etmektedir. 1980'den bugüne 38 yıldır küçük esnaf ve sanatkâra, çevremizdeki insanlara faydalı olmak için bir mücadele vermeye çalışıyoruz

Nethaber: Esnaf ve sanatkârı dış ülkelerde de temsil ediyorsunuz. Bu konuyu biraz daha açar mısınız?

İsmet Bayram: 2003 yılından itibaren hala şuan devam eden Avrupa Krediler Topluğu (ISM) yani bizim Türkiye'deki esnaf teşkilatlarını Avrupa'daki kuruluşunun toplantılarına katılıyorum. Yurt dışında seminerlere gidiyoruz. Avrupa'da yapılan seminerler oradaki bu işlerin nasıl yapıldığını görüp gelip burada elimizden geldiği kadar yetkili mercilerden makamlar görüşmek oradaki uygulamalarda buradaki uygulamaya yönlendirmeye çalışıyoruz. Görevim esnasında esnaf teşkilatlarını ilçeden Avrupa zirvesine elimden geldiği kadar, Doğanşehir’i Malatya da, Malatya'yı Ankara'da, Ankara'yı yurtdışında temsil etmeye çalışıyorum. Eksiğimiz noksanımız var. Ama esnaf ve sanatkârımıza faydalı olmaya çalışıyoruz. Kendi alanımızda işlerimizi yapmaya çalışıyoruz.

Nethaber: İnsanlara bakış açınız, bakış pencereniz nedir?

İsmet Bayram: Şunu da özellikle söylemek istiyorum. Benim ajandamda hiçbir zaman insanların fikri, zikri, inancı, partisi, dünya görüşleri, ahiret görüşleri olmadı. Hayata insan odaklı baktım özellikle. 1980'den sonra Evrensel baktım. İnsanların dünya görüşleri ahiret görüşleri beni hiçbir zaman fazla ilgilendirmedi. Meziyetleri liyakatleri hep ilgilendirdi. Benim bayrağım ölçüdür. Benim vatanımın bölünmezliği ölçümdür. İnançlara saygı benim için ölçüdür. Bu üç temel değeri hep yaşamaya gayret ettim.

DERTLERİYLE İLGİLENMEYİ ÇOK BECEREMEDİM

Nethaber: Eve gitmeye fırsat buluyor musunuz?

İsmet Bayram: Hakikaten gün oluyor ki bana yetmiyor. İnsanlara yardımcı olmayı seviyorum. Eğer bugün bir insana faydalı olmuşsam o gün tüm yorgunluklarımı unutuyorum. Böyle bir yapıya sahip olduğum için kendimi şanslı kabul ediyorum. Tabii yoğun iş hayatından dolayı eve istediğim kadar zaman ayıramıyorum. Bu konuda zaman zaman serzenişler alıyorum. Aslında bunu benden ziyade evdekilerin söylemesi lazım. Tabii bir günü yorgun bir şekilde bitiriyorsunuz. İsteseniz de istemeseniz de her ne kadar eve yansıtmamaya çalışmazsanız da bu evdeki çocuklarınıza yansıyor. Her ana baba çocuğunu çok sever. Ben de çok severim. Belki ben onu çocuklarıma yansıtamıyorum. Onları kucaklamayı, onların dertleri ile ilgilenmeyi çok beceremedim. Elbette ki mutlu olmak ister huzurlu olmak ister. O noktada bir huzursuzluğum yok. Üç tane oğlum var. Onlarla gurur duyuyorum. Bugünkü gençliğe baktığım zaman pırıl pırıl babalarına analarına çevrelerine hiçbir laf getirmeyen üç tane aslan gibi çocuğum var. Allah herkesin evladına da bizimkilere de hayırlı ve uzun ömür versin.

Nethaber: Hobileriniz var mı?

İsmet Bayram: Evet Doğanşehir de kendime yaklaşık 10 dönüm bir bahçem var. Burada misafirlerime ikram etmek için bir meyve bahçem var. Fırsat buldukça oralarda çalışmayı seviyorum. Kedilerim var onlara ilgi alaka göstermeyi seviyorum. Toprakla uğraşmayı seviyorum bunun dışında kış aylarında spor salonlarında kendi çapında spor yapmaya gayret ediyorum. Kitap okumayı, seyahati ve beşeri münasebetleri çok seviyorum. Öyle arkadaşlarım var ki yani bir mozaik. Her fikrin her zikrin her düşüncenin insanı var. Dünyaya 4-5 yönlü pencerelerden bakıyorum ve böyle görmeye çalışıyorum.

Nethaber: Siyaset hakkındaki düşünceniz nedir?

İsmet Bayram: Siyaset biraz ortalık karışık gibi. Bir dünya görüşümüz, bir siyasi görüşümüz var ama fazla oturduğum koltuğa hiçbir zaman yansıtmadım.  Hiç kimse bana şunu söyleyemez Sen dünya görüşüm siyasi görüşüm bu bundan dolayı bana böyle davrandın diyemez. Bu konuda iddialıyım eksiğim olabilir. Noksanım olabilir. Ama hiçbir zaman burada gerek kredi açısından olsun gerekse başka işlerle ilgili olsun bir insanın bana gelmişse gücümün yeteceği bir şeyse onun görüşü beni hiç ilgilendirmez ilgilendirmiyor ya inşallah da ilgilendirmeyecek.