Hindistan'a veda ettik

6 Şubat'ta yaşanan depremlerden etkilenen Malatya'da binlerce iş yeri yıkıldı ya da ağır hasar aldı. İşyeri yıkılan esnaflar ise depremlerden sonra çevre yolu ve işlek cadde üzerinde tezgah açıp çadırlarda hizmet vermeye başladı. Kentin genelinde işlek cadde üzerinde açılan tezgahlar zabıta ekipleri tarafından kaldırılmıştı. Yapılan uyarılara rağmen kaldırmayan esnaflara çevik kuvvet ve zabıta ekipleri yeni uyarılarda bulunarak kaldırılması sağlanıyor.  

Hindistan'a veda ettik

6 Şubat depremi sonrası binlerce işyerinin yıkıldığı ve ağır hasar aldığı Malatya’da esnaflar için geçici işyerlerinin bir bölümü teslim edilirken yeni alanların yapımı da sürüyor. Bu süreçte çevre yolu üzerinde ve kent merkezinde kurulan tezgahların çoğu kaldırıldı. Uyarılara rağmen kaldırılmayan tezgahların sahipleri sabah saatlerinde çevik kuvvet ve zabıta ekiplerinin uyarılarıyla kaldırılıyor. Depremlerin 15. Gününden itibaren çevreyolu altgeçit üzerinde tezgah açan pazarcı esnafı Mikail Koç, bulundukları mevkiinin kimseye zararı olmadığını, pazara çıktıkları takdirde ağır hasarlı binaların çökme tehlikesi bulunduğunu ve kaldırılacaksa dahi bu soruna çözüm bulunması gerektiğini söyledi.  Esnaf Hikmet Karataş ise kendi çabasıyla tezgah açtıklarını belirterek, “Biz mağdur olduk. Çocuklarımız aç mı kalsın. 5 tane dükkanım var bir yer vermiyorlar. Demir, sac falan satıyorum. Arkadaşlar müracaat etmişler, Fahri Kayahan çıkmış.  Yer için müracaat etmedim. Bana karışmasınlar. Kendi yağımla kavruluyorum. Kimseye zararım olmasın diye kendi çabamla yer yaptım” dedi. 

Karara uymak zorundayız

Yıkılan dükkanının yerine çay ocağı tezgahı açan esnaf Erol Keleş, “Yıkılan yerinin üzerinde tezgah açtık. Baklava ve çay ocağı üzerinde çalışıyorduk. Kendi imkanlarımızla çay ocağı tezgahı açtık. Karar alınmış sadece bizim için değil bütün esnaf için karara uymak zorundayız. Yaklaşık üç buçuk aydır burada çaycılık yaparak kendi ayaklarımın üzerinde durdum. Yardım talebinde bulunmadım. Bundan sonra ne yapacağım. Arkadaşımın üç dükkanı vardı. O konteyner talebinde bulundu çıkmadı. Ona çıkmayınca bende talepte bulunmadım. Konteynerde çay ocağı çalıştırma gibi bir imkanım yok zaten” şeklinde konuştu.

İnsanlar evine ekmek götürecek duruma gelsinler

Depremlerden sonra çevreyolunun kentin merkezi duruma geldiğini gelen vatandaşların alışveriş yapabildiğinin altını çizen Keleş, “ İyi kötü burada kendi ayaklarımız üzerinde duruyorduk. Depremlerden sonra burası Malatya’nın merkezi olmuş durumdaydı. İnsanlar gelince bütün ihtiyaçlarını giderebilir durumdaydı. İnsanlar buraya geldiği zaman her şeyini bulabiliyordu. En azından bu insanları ortada bırakmasınlar. İnsanlar evine ekmek götürecek duruma gelsinler” diye konuştu