Hiçbir destek verilmedi
Kale ilçesi Akça Mahallesi Muhtarı Başkanı Emir Gülçek, depremden dolayı 70 haneli köyde, 32 evin ağır hasar gördüğünü belirterek, 'Hiçbir haneye destek verilmedi. Bize diyorlar ki, 'Kalede TOKİ yapıyoruz gelin TOKİ'den evalın.' Peki, TOKİ'den evalırsak vatandaş köyünü nasıl bırakıp Kale'ye gidecek. Vali Bey diyor ki, 'Malatya'ya gelin sizi işe yerleştirelim.' Malatya'da ne iş yapacağız. Hiçbir talebimiz bugüne kadar yerine gelmedi' dedi.
Malatya'nın Kale ilçesi Akça Mahallesi Muhtarı aynı zamanda İzollu Muhtarlar Derneği Başkanı Emir Gülçek, mahallenin sıkıntılarıyla ilgili basın mensuplarına açıklamalarda bulundu. Gülçek, mahallede sulama suyu sorunu olduğunu, Büyükşehir'e bağlanmadan önce İl Özel İdare tarafından sıkıntının giderildiğini, şimdi ise MASKİ'ye gittiklerini, MASKİ'nin, kendilerine, sulama birimi olmadığı için yapamayacaklarını söylediklerini ifade etti.
Birim yoksa nereye gideceğiz
Sulama suyuyla ilgili MASKİ ile problemlerinin olduğunu ileri süren Gülçek, "Arazilerimizi suladığımız sulama suyumuz var. Depremden dolayı buradaki borularını tahrip oldu. Belediyeye bağlanmadan önce Özel İdare tarafından bu işlerimiz yapılıyordu. Büyükşehir olduğu için şimdi yapmıyorlar. Bizi Belediye Başkanlığına gönderiyorlar. Başkanlığına gidiyoruz. Diyorlar ki, 'biz yapamayız, sulama suyu birimi yok.' Birim yoksa biz nereye gideceğiz. Kale Belediyesi'nin bu işi yapmak için bir gücü yoktur. MASKİ'nin yapması lazım. MASKİ diyor ki, 'proje bedeli 270 bin lira. Biz bunu yapamayız. Yapmamız için 500 bin liranın üzerinde proje bedeli olması lazım. 500 bin liranın altındaki projeleri yapamayız' diyorlar" diye konuştu.
Kimseye ulaşamıyoruz
Gülçek, sulama suyu projelerini DAP'a gönderdiklerini ifade ederek, "Onlarda 500 bin liranın altındaki projeleri yapmayacaklarını söylediler. Bizim teklifimiz de bir ek proje yaparak 500 bin liranın üzerine çıkarak bizim bu sorunumuzu çözün. Bizim sulama birliğimiz yoktur. Bu suyumuzu kim yapacak. Daha önce kendi gücümüzle yaptık ama depremden sonra tahrip oldu. 6 bin metre uzunluğunda. MASKİ geldi 3 bin metrelik bölümünü proje altına aldı ama yapmıyor. Sulama için sistemin yapılması lazım. Biz köylü olarak yapamıyoruz. Çünkü bölgede uçurumlar var tehlikeli bir bölge. Birisi orada uçsa belediye sorumlu olur. Bu nedenle o bölgeye kapalı bir hat çekilmesini istiyoruz. Sesimizi duyuramıyoruz. Vekilleri arıyoruz vekillerimiz bize cevap vermiyor. Kimseye ulaşamıyoruz. Bu iş aslında MASKİ'nin görevi ama MASKİ yapmıyor. Boru istedik biz yapalım diye bize boruda vermiyorlar. Ekipman verin Ben iyice öğrenip yapayım. 270 bin lira değil Belki 150 bin liraya da kurtulursunuz. Bunu da yapmıyorlar. Yapamayız diyorlar. İllaki DAP olması lazım diyorlar" şeklinde konuştu.
Korku içerisinde yaşıyoruz
Depremden dolayı köydeki 32 evin ağır hasar gördüğünü dile getiren Gülçek, "Bu yıl bir deprem yaşadık. Köyümüzde 70 hane var. 32 tanesi ağır hasarlı. Hiçbir haneye de destek verilmedi. Bize diyorlar ki, 'Kale'de TOKİ yapıyoruz gelin TOKİ'den ev alın.' Peki, TOKİ'den ev alırsak vatandaş köyünü nasıl bırakıp Kale'ye gidecek. Hayvanlarımızı ne yapacağız. Nasıl gidelim biz 400-500 yıldır oraya yerleşmişiz. Orada ailemiz çocuklarımız var. Vali Bey diyor ki 'Malatya'ya gelin sizi işe yerleştirelim.' Malatya'da ne iş yapacağız. Hiçbir talebimiz bugüne kadar yerine gelmedi. Şu anda konteyner götürdük. İki aydır konteyneri gelip yerine yerleştirmediler. Hala da deprem devam ediyor korku içerisinde yaşamaya devam ediyoruz" ifadelerini kullandı.