'Hesap sorulsun'

CHP Genel Başkan Yardımcısı Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, 6 Şubat tarihli depremlerde ilk yıkılan yapıların, 2020 yılında yaşanan depremde ağır hasar alıp, hafif hasara çevrilen yapıların olduğunu belirterek, ' 6 Şubat'ta yaşanan deprem sonrası ağır hasarlı binalar hafif hasarlıya çevriliyor. Malatya 2020 depreminden dolayı tecrübeli. Ders almazsak gelecekte de aynı sorunları yaşayacağız. Ağır hasarı hafif hasara çevirenlerden hesap sorulmalı' dedi.

'Hesap sorulsun'

Malatya’yı Kahramanmaraş merkezli iki büyük depremin yanı sıra, 27 Şubat’ta Yeşilyurt merkezli yaşanan depremde 6 bin bina yıkılırken yüz binlerce bağımsız yapı ağır hasar aldı. Deprem sonrası Çevre Şehircilik Bakanlığı, tarafından yapılan ilk hasar tespitinde ‘ağır hasarlı’ raporu verilen Bostanbaşı bölgesindeki birçok yapıya, daha sonraki çalışmalarda ‘hafif hasarlı’ raporu verildiği öne sürüldü. Yapılan bazı hasar tespitlerde orta hasarlı, ağır hasarlı yapıların hafif hasara nasıl çevrildiği merak konusu oldu. Hasar tespit çalışmaları, kafalarda soru işareti bıraktı. Bölgede yaşayan vatandaşlar tarafından, ilk hasar tespitinde ağır olan yapılarda, gizli onarıma gidildiği, bu sebepten dolayı ağır hasarlı binaların sonrasında yapılan incelemelerde hafif hasarlıya çevrildiği ifade edildi.

Sorumlular cezalarını çekmeli!

CHP Genel Başkan Yardımcısı Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Malatya Şubesi'nde düzenlenen toplantıda, 6 Şubat tarihli depremlerde ağır hasar yapıların hafif hasara çevrilmesi iddialarına yönelik, açıklamalarda bulundu. Ağbaba, 2020 yılında meydana gelen depremde ağır hasarlı binaların hafif hasara çevrilmesiyle 6 Şubat’ta meydana gelen depremlerde hafif hasara çevrilen birçok yapının yıkıldığını söyledi. Ağbaba, “ Malatya 2020 depreminden dolayı tecrübeli. Ogün ağır hasarı hafif hasara çevirenler de cezasını çekmeli. Birçok bina ondan dolayı yıkıldı. Özellikle eski kent merkezi dediğimiz şuanda yok olan çarşı dediğimiz yer maalesef bu sorumsuzluktan dolayı yıkıldı. O gün bu binalar mühendislerin, mimarların söylemiş olduğu gibi güçlendirilseydi o ağır hasardan hafif hasara çevrilmiş binalarla ilgili mühendislerimizin odaların söylediği yapılmış olsaydı bugün Malatya’da bu kadar yıkım olmazdı. Malatyalılar! Bu sorumsuzlukları tanıyın. Mutlaka bu insanlar bu sorumsuzlar cezalarını çekmeli ”dedi.

Malatya’da bir belirsizlik var ne olacak!

6 Şubat’ta yaşanan deprem sonrası yapılan ilk hasar tespit çalışmalarında ağır hasarlı olduğu belirlenen birçok yapının daha sonraki hasar tespitlerde hafif hasara çevrildiğine de vurgu yapan Ağbaba, “ Malatya’da bir belirsizlik var ne olacak. Esnaf ne yapacak? Mülk sahipleri, konut sahipleri ne yapacak?  Önce ağır hasar verildi, bu binalar yıkılacak denildi, insanlar kapısını, penceresini söktü. Sonra hafif hasara çevrildi. Şimdi sökülen kapı pencereler 20 bine satılmışsa 500 bine yapılamaz. Bu kadar sorumsuzluk olur mu? Maalesef bu konuda büyük bir sorumsuzluk var. Vatandaş şuanda mağdur, esnaf ne olacağını bilmiyor, çarşı ne olacağını bilmiyor, Bostanbaşı ne olacağını bilmiyor. Bunların da hesabı sorulmalı. Ne yapacaksın diyorlar biz geldiğimiz zaman bu işleri sizlerle yapacağız. Ankara’dan masa başından planlayarak bu iş olmaz” şeklinde konuştu. 

Malatya’yı yok edenlerin hesap vermesi lazım

Mimar ve mühendislerin insan yaşamıyla ilişkili olduğuna değinen Ağbaba, “ Bugün mimar ve mühendislerin bütün mühendislerimizin ne kadar önemli olduğu onların yaşamla insan yaşamıyla birebir ilişkili olduğu ortaya çıkmış oldu. Mimarlarımız, mühendislerimiz adeta belediyenin üzerinde yük, devletin üzerinde yükmüş gibi gösterilmeye çalışıldı. Mühendisin eksiği varsa tabi ki sorumluluğu gereğini yerine getirsin cezası neyse çeksin. Müteahhidin sorumluluğu varsa, malzemeden çalmışsa, eksik malzeme kullanmışsa, kolon kesmişse v.s. mutlaka cezasını çeksin. Ancak, mühendisi yok sayan yerel yönetimler de cezasını çeksin. Hiç suçu, günahı olmayan yerel yöneticiler, mimarın, mühendisin, bilimin söylediği şeylere aykırı işler yapmışsın kat izni vermişsin, harç serbest demişsin, tarım arazilerine binalar kondurmuşsun ne kadar yaparsan yap demişsin, o binalar çökmüş bir tane yerel yönetici cezalandırılamamış. Bizler Bostanbaşı gibi yerlerin tarım arazilerin imara açılmasına karşıydık TMMOB’ da karşıydı. Şimdi imar izni verelerin Malatya’yı yok edenlerin hesap vermesi lazım. Bunu talep ediyoruz ve bunun takipçisi olacağız” diye konuştu. 

Masa başında planlayarak olmaz

Hükümete gelmeleri halinde vatandaşlarla birlikte çalışacaklarını dile getiren Ağbaba şöyle konuştu: "Bu işler Ankara'dan masa başında planlayarak olmaz. Kimse kuşku duymasın Türkiye'nin 150 yıllık bir demokrasi deneyimi var. Seçimi alacağız. Türkiye huzur ortamına kavuşacak. 'Öcalan'ın serbest bırakılması' gibi saçmalığı iddia edenlere de buradan seslenmek istiyoruz. Biz hukuk ne diyor, neyi emrediyorsa onu yapacağız. Geldiğimizde Malatya'yı çok kısa sürede ayağa kaldırmamız lazım. Başta Malatya Çarşısı olmak üzere, büyük yıkımın yaşandığı bölgeyi ranta değil, insanları, esnafı mağdur etmeden inşa edeceğiz. Depremden etkilenen vatandaşlardan beş kuruş para almadan evlerini, işyerlerini ve ahırlarını teslim edeceğiz."