Herkes memnun olmalı

Malatya Eğitim Araştırma Hastanesi acil servisinde iftar sonrası ciddi yoğunluk yaşanıyor. Sağlık-Sen Malatya Şubesi Başkanı Mehmet Bingöl, 'Acilin tek olmasından dolayı da vatandaşlarında, çalışanlarında ciddi bir sıkıntı ile karşı karşıya kaldığına şahit olmaktayız. Bizim için vatandaş memnuniyetinin olduğu kadar, çalışanlarında memnuniyeti önemli' dedi.

Herkes memnun olmalı

Sendika binasında basın mensuplarına açıklamalarda Bingöl, Ramazanlık dolayısıyla polikliniklerde bir yoğunluğun olmadığını kaydederek, “Yoğunluğun büyük kısmı acillerde, özellikle iftar saatlerinden sonra ciddi bir yoğunluk oluşuyor” dedi.

Sıkıntıları hep beraber yaşıyoruz

Bingöl, Sağlık çalışanların performanslarının artması için çalışanlarında memnun olması gerektiğine dikkat çekerek, “Genel Merkezimiz tarafından yapılan araştırmada, vatandaşların sağlıktan memnuniyeti Türkiye genelinde yüzde 76'larda, çalışanların memnuniyeti yüzde 23'lerde kaldığı belirlendi. Bir tarafta memnuniyet yüzde 76'larda, diğer tarafın memnuniyeti yüzde 23'lerde bu ciddi bir oranda farklılık gözetiyor. Burada Sağlık Bakanlığına ve idarecilere ciddi bir şekilde iş yükü düştüğünü gösteriyor. Bizler için tabi sağlık önemli bir konu insanların sağlık hizmetlerine erişimi konusunda olsun, çalışanların daha iyi hizmet sunabilmesi için önemli. Tabi aksaklıklar oluşuyor. Bu aksaklıkları da hep birlikte, idareciler, yöneticiler, çalışanlarla istişare edildiği ve çalışanların talepleri dikkate alındığı takdirde, vatandaşın memnuniyetinin artacağını düşünmekteyiz. Maalesef son dönemlerde, özellikle idari noktalarda, idarecilerin bu hususa dikkat etmediklerine sahada karşılaşıyoruz. Çalışanlar sorunlarını bir yere ilettiği ve muhatap bulamadıkları zaman bu sıkıntıları hep beraber yaşıyoruz. Bir yerde bir eksiklik veya bir problem oluştuğu zaman yöneticiler onu çözmek için oradaki çalışanlarla birlikte istişare edip, ' Bu işe daha iyi nasıl faydalı olabiliriz' noktasında değerlendirirseler, bu bizlerimde, çalışanları da memnun edecektir” şeklinde konuştu.

Randevu sorununa çözüm bulunmalı

Eğitim Araştırma Hastanesinin, tek hastane olmasının dolayı vatandaşların randevu almada sıkıntı yaşadığını söyleyen Bingöl, “Vatandaş, randevu sistemi yerine devlet hastanesi devreye girdiği zaman gidip sırasını alabilecek. Muayenesini olacak, tüm tetkikleri yapılacak. Bu önemli bir şey. Bizimde eğitim araştırma hastanesi, tek hastane olmasından dolayı bir yoğunluk var. Burada da randevu sistemi var. Bu randevu sisteminden dolayı da vatandaşlar, randevu almaktan sıkıntı yaşıyorlar. Özellikle yaşlı ve ilçelerden gelen hastalarımız randevu sistemi ile ilgili sıkıntılarla karşı karşıya kaldığına şahit oluyoruz. Yapılması gereken, yaşlı hastaların polikliniklere uğradıkları takdirde kesinlikle muayene edilmesi taraftarıyız.  Çünkü 120 Km’den gelen bir hastanın, 60-70 yaşı üzerinde ki hastaların randevu sisteminden, randevu almayı bilmediklerinden dolayı sıkıntı yaşanıyor. Bu sıkıntılara bizlerde şahit olmaktayız. Bu hastaların geri çevrilmemesini talep ediyoruz. Bu sorunun çözümünün vatandaşın memnuniyetini de arttıracağını düşünüyorum. Çalışanların birinci dereceden yakınlarında rahatlıkla muayene olabilmesi için randevu almasına gerek kalmadan bu hizmetten yararlanmasını talep ediyoruz. Örneğin bir hemşire arkadaşımız çocuğunu getirip de, muayene yaptırma esnasında randevu ile karşı karşıya kaldığı zaman hem kendi iş yükünü arttırıyor, hem de çocuğunu muayene ettirememe ile karşı karşıya kalıyor. Bunların düzeltilmesi için idareciler daha duyarlı davranmasını bekliyoruz” dedi. Battalgazi Devlet Hastanesinin bir an önce yapılarak, hizmete açılmasının gerektiğini aktaran Bingöl, “Malatya'da Battalgazi Devlet Hastanesinin temeli atıldı. Şuanda bununla ilgili çalışmaların başladığı dile getiriliyor. Buranın biran önce devreye girmesi, sağlıkta vatandaşın erişime biraz daha kolaylaşacağı inancındayım. 2. basamak olan devlet hastanesinin, her gelen hastaya randevu sisteminden ziyade, hekim tercihi edebiliyor. Hekim tercih etmesinden dolayı da hekimde hastaya rahatlıkla bakacak. Baktığı takdirde de döner sermayesi ek ödemesinden de rahatlıkla yararlanacağını söylüyoruz. Bu hususta özellikle devlet hastanesini tercih edilmesi noktasında da ön plana çıkacaktır” ifadesinde bulundu.