Herkes emlakçılık yapamaz
Malatya Emlak Komisyoncuları Odası Başkanı Ali Özgül, herkesin sosyal medya üzerinden emlakçılık yapamayacağını kaydetti. Özgül, ''Sosyal medyaya bir daireden fazla ilan veren olursa mutlaka meslek odası, emlakçılar oda numarasını sistem otomatikman isteyecektir' dedi.
Malatya Emlak Komisyoncuları Odası Başkanı Ali Özgül, düzenlediği basın toplantısında, konut satışları ve emlak işleri ile ilgili gündeme dair bilgiler paylaştı. Özgül, en iyi yatırım aracının gayrimenkul olduğunu dile getirerek, “2018 yılsonu itibariyle TÜİK’in açıklamalarına göre Malatya’da 2017-2018 yılını kıyasladığımız zaman yüzde 31 azalma olmuştur. Buda ülkedeki ekonominin dalgalanmasından, vatandaşlarımızın geleceğini görememesinden dolayı kaynaklanmıştır. Aslında bu yanlış bir düşüncedir. Nakit parası ve ev ihtiyacı olan vatandaşlarımızın ev alma zamanıdır. Bankalardaki faiz, paranın değerini öldürmektedir. Şuan itibariyle faizler biraz cazip gelebilir ama 6 ay sonra alınan faizin değerinin düştüğünü herkes çok net bir şekilde görecektir. Gayrimenkul sektörü prim yapan bir sektördür. Çok değil yılın ikinci yarısından sonra eski halini alacağını düşünmekteyiz. Emlakçılar odası olarak vatandaşlarımızın paralarını gayrimenkule yatırabileceklerini düşünüyoruz” diye konuştu.
5 yıl bu sektörde hizmet verecek
Sosyal medya üzerinde gayrimenkul alım satım işlerine yönelik yönetmenliğin düzenlenmesiyle birlikte sosyal medyada konut satışına kısıtlama geleceğini belirten Özgül, ‘’Yaklaşık olarak 40 yıldır bu mesleğin içerisindeyim. Merdiven altı, çantacı emlakçılar dediğimiz birçok insanın bu meslekle uğraştığını görüyoruz. 2005 yılından bu yana yasal bir düzenlenme elde etmek amacıyla sürekli olarak mücadele ettik. Türkiye genelinde ve odalar olarak ta bu mücadelemizi devam ettiriyoruz. AK Parti Malatya Milletvekili Bülent Tüfenkci’nin bakanlığı döneminde, 5 Haziran 2018 günü Resmi Gazete’de bir yönetmelik yayımlandı. ‘Taşınmaz ticareti’ hakkında bir yönetmelikti bu. Emlakçıları, gayrimenkul sektöründe uğraşan herkesi taşınmaz ticareti aracı altında birleştirmiş oldu. O yönetmelikte 2019 Aralık ayından itibaren yürürlüğe giriyor. Biz şuan itibari ile hazırlıklarımıza başladık. Odaya kayıtlı olan üyelerimiz şuan ticaret il müdürlüğünde yetki belgesi almaktadır. Bu belgeyi alan arkadaşlarımız 5 yıl bu sektörde hizmet verecek. 5 yılın sonunda alınan belge vize ile yenilenecektir. Bu nedenle, merdiven altı emlakçılığını, sosyal medya emlakçılığını önlemek için böyle bir çalışma yapıyoruz. İnşallah bu yılın sonu itibariyle bunları önlemek için uygulama başlayacaktır. Artık sosyal medya üzerinde herkes emlakçılık yapamayacaktır. Sosyal medyaya bir daireden fazla ilan veren olursa, mutlaka meslek odası, emlakçılar odası oda numarasını sistem otomatikman isteyecektir. Oda numarası olmayan kişiler, sosyal medya üzerinde kiralık ve satılık gayrimenkul çalışmaları yapamayacaklardır. Bu konuda bizim beklediğimiz ve bizi sevindirecek olan konulardan bir tanesi olacaktır” ifadelerinde bulundu.