Hem hesap verdi hem hesap sordu

Yeni Malatyaspor'un2020-2021 yılı yıllık Olağan Mali Genel Kurul Toplantısında konuşan Kulüp Başkanı Adil Gevrek, İstanbul'daki toplantıyla ilgili olarak,'O toplantıda belki para verecek o iş adamları 2 tane siyasetçi tarafından engellendi. Resmen engellendi. Benim almış olduğum terbiye, onların camialarına olan saygıdan isim vermeyeceğim' dedi.

Hem hesap verdi hem hesap sordu

Yeni Malatyaspor'un2020-2021 yılı yıllık Olağan Mali Genel Kurul Toplantısı Battalgazi Belediyesi Konferans Salonunda yapıldı. Toplantıda Divan Başkanlığına Mehmet Duran Özkan, Başkan Yardımcılığına Yaşar Bayındır ve Kamil Göksu, Sekreterliğe Başak Özüyılmaz ve Doç. Dr. Özgür Karataş seçildi. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasından sonra söz Yeni Malatyaspor Kulübü Başkanı gündemi sarsan çok önemli açıklamalarda bulundu.

Borç  75 milyon

2019-2020 mali kongresinde kulübün borcunu 61 milyon borç açıkladıklarını anımsatan Gevrek, "Geçen sene pandemiden dolayı futbol sektörü etkilendi. Malatya'da etkilendi. Bir de deprem oldu. Mali açıdan bu konuda ciddi bir şekilde etkilendi. 61 milyon borcumuz bu sene kısa vadelide 55 Milyon uzun vadeli de 50 milyon olmak üzere 75 milyon borcumuz var. Bununla beraber geçen sene pandemiden dolayı bir ara verildi. Mart ve haziran ayında. Yayın gelirlerimizden ciddi şekilde ödemeler durmuştu. O dönemde futbolcuların maaşlarını ödemekte zorlandığımız bir yıl olmuştu. 3 tane oyuncumuz sözleşmelerini bu nedenle tek taraflı feshetti. Şimdi bunu niye söylüyorum. Borcumuz toplam 75 milyon. 3 tanede FİFA'da dosyamız var. Pandemiden dolayı daha sonuçlanmış dosyalar yok. 3 tanede dosyamız var , borcumuzla beraber. Biz her mali kongrede borcumuzu açıklamamıza rağmen, kötü niyetliler farklı şeyler arıyorlar. Bu borcun Türkiye'de ilk 5'te olan bir denetim firması tarafından incelendi, tasdik edildi. Biz bu borcu fazla görüyoruz. Ama bizim mücadele ettiğimiz diğer kulüplerin 300-400 milyon TL borcu var. Ama bu borcu açıklamak gerekir. 7 senedir biz bu kulübü şampiyonluklar, başarı ama ekonomik dengeler de önemli diyoruz" dedi. 

Ciddi destek almadık

Gevrek, 7 senedir  son 2 yıl hariç kulübü borçsuz getirdiklerini anlatarak,  "Yayın geliriyle bir Süper Lig maddi durumunun dönmesi imkansız. Yaparsın  ama sonuçları kötü olur. Biz ciddi bir destek almadık. Yeni Malatyaspor olarak diğer kulüpler gibi ciddi bir destek almadık. Zaman zaman Büyükşehir Belediyemiz sağ olsun destek verdiler. Ama genel anlamda destek almadık diyecek kadar az bir destek aldık. Afrika'dan 50 bin dolara getirdiğimiz oyuncuları 2 milyon Euro'ya satarak kulübümüzü yaşattık. Maalesef Türkiye'de az maliyetle oyuncu getirip satan tek kulübüz. Yaklaşık 10 Milyona yakın oyuncu sattık. Hala ekiplerimiz araştırıyor. Yayıncı kuruluştan dolayı Yeni Malatyaspor'un sadece geçen yıl kesintisi 37 milyon TL. Nasıl bu kadar borç var diye soranlara bunların kanıtları var. Kur farkı ne kadar olmuş. 25 Milyona yakında bir kur farkı var. Biz bunlarla mücadele ediyoruz. Buna rağmen kulübümüz en az borcu olan ilk 5 kulüp arasında. Bununla beraber belki Yeni Malatyaspor'un gerek tesis gerek alt yapıya yatırım yapan tek yönetim olarak da biziz. Yaklaşık 35 milyona yakın tesis yatırımı var. Bunları biz kulüp olarak yaptık. Buraya bakınca 37 milyon kesinti, 35 milyon yaklaşık yatırım, 25 milyon kur farkı toplam 100 milyon. Borçlu bir kulübüz ama yatırım yapan bir kulübüz. 75 milyonu çevirmek zor mu bence kolay. Yeni Malatyaspor olarak biz maalesef destek alamıyoruz. Yaklaşık 3 milyon taraftarımızın bunu bilmesi lazım. Kendi çabalarımızla bulup sattığımız oyuncularla Süper Lig'de mücadele etmeye çalışıyoruz. İnişli çıkışlı yıllar var. Bunlar futbolda olur. 2 lig de biz bu takımı alırken arkadaşlarımızla beraber camiamız bize inandı.  2. lig'den 1. lig'e, 1. lig'den Süper Lig'e, Süper Lig'den UEFA'ya kadar gittik. Bu başarılar bir tarafa atılıyor. Futbolu biliyoruz. Futbolda vefa olmadığını da iyi biliyoruz. Hep geçen sene yaşanan sıkıntı var bazılarının aklında. Evet sıkıntı yaşadık. Pandemi oldu, deprem oldu. Takım düştü. Düşebilir çıkabilir. Sonuç olarak bu takım Süper Lig'de kaldı. Süper Lig'de kalmasında emeği geçen herkese canı gönülden teşekkür ediyoruz" dedi. 

40 yıllık düzenlerini yıktık

Şeffaflık eleştirilerine yanıt veren Gevrek, "Sonuç olarak bu fotoğrafın içinde aynı şeyi söyleyip durmak Yeni Malatyaspor'a zarar verir. Bu kadar başarıyı kenara atacaksın, geçen yılı konuşacaksın. Bir de çıkıp şeffaf değilsiniz diyeceksiniz. Eğer farklı şeyler iddia eden var, o zaman bu iddiayı kanıtlayacaksınız. Bu bir kaç grup tarafından her zaman şeffaf değil diye dillendiriliyor. Onlar iyi niyetli değil. Bizim her şeyimiz şeffaf. Biz ilk transferimizi yaparken Azubuike'yi 2 milyon Euro'ya sattık. Yaklaşık 6 ay bunu açıklamadık. Kulüple bizim aramızda yaptığımız bir protokol vardı. O protokol gereği 6 ay içerisinde bazı sebeplerden dolayı kulüpler bunu açıklamayacak. Ama çıkıp farklı şeyler konuşmaya başladılar. Youssouf'u 2 Milyon 150 bin Euro'ya sattık. Bugün Hadebe'yi konuşuyoruz. Yüzde 99 bitti transfer. 1.5 milyon Euro'ya Amerika'ya veriyoruz. Arkadaşlar her şey şeffaf. Şeffaf demeyen insanlar bunun şeffaf olduğunu çok iyi biliyorlar. Ama bunlar iyi niyetli değil. Belli başlı insanlar da bunu söylüyor. Kapılarımızı açıyoruz, gelin ne soruyorsanız size izah edeyim. Biz kendi şirketimizden daha fazla bu kulübe sahip çıktık. Geçen sezona takılmışlar. Bir de sağda solda konuşarak belki destek verecek kişileri engellemeye çalışıyorlar.  Bütün delegelerimiz burada. Akıllarına ne takılıyorsa, hepsini burada tek tek açıklayalım" diye konuştu.

Kulübü kurşunladılar kimin sesi çıktı ?

Malatya'nın basınına seslenen Gevrek, "Bizi sevin sevmeyen. Ben geleyim her iddianıza tek tek cevap vereyim. Bütün 3 milyon bunu görsün. Ama ben diyorum siz bundan da kaçarsınız. Hodri meydan. Şeffaflıktan bahsediyorsunuz, gelin nasıl bir şeffaflık var hepsini görün. Şimdi bu artık bizi de üzüyor.  Biz şeffafız demekte istemiyoruz. Ama artık öyle bir yerlere gitti ki. Kıymetli basınımız, delegelerimiz, taraftarlarımız. Ama biz Yeni Malatyaspor'un menfaatlerini düşünüyoruz. Bizde insanız hata yapabiliriz. Ama bize hırsız diyemezsiniz. Bana, yönetim kurulundaki arkadaşlara iftiralar attınız. Yalanlar söylediniz. Yazıktır, günahtır. Sizin Malatyaspor geçmişinde neler yaptığınızı, eski Malatyaspor'da neler yaptığınızı, o grubun ne yaptığını bütün Malatya çok iyi biliyor. Biz bu insanların karşısında durduk. Bu insanlar bize saldırdı. Nasıl saldırdı biliyor musunuz? Takım UEFA'ya gitti, Süper lig'e çıktı saldırdılar. Çünkü bu insanların geldiğimden beri düzenleri yıkıldı. 40 yıllık düzenleri vardı yıkıldı. Biz Yeni Malatyaspor'un hakkını savunmak için bunu yıkacağız dedik  ve yıktık. Gelip kulübü kurşunlamadılar mı arkadaşlar. Kimin sesi çıktı? 'Birisi çıktı dedi ki kulübü kurşunladılar ama Allah bilir siz ne yaptınız?' Bizi tehdit ettiler. Arabamızın için yolumuzu kestiler. Benim taraftarla hiçbir sorunum olmadı. Ama o grupların kim olduğunu, onları oraya kimin yolladığını ben onları çok iyi biliyorum. O arabanın önünü kesenlerde, o arabayı kurşunlayanlarda hepsi aynı zihniyet. Ama biz buna asla izin vermeyeceğiz. Her şeye rağmen bizim yanımızda duran esnaflar oldu. Geçen sene yaşananları ben anlattım" ifadelerini kullandı. 

Siyasetçiler  alet oldu

Siyasetçilerin kötü niyetli grupların etkisinde kaldığını söyleyen Gevrek,  "Beş altı tane isim saydım. Malatya'mızın değerlerinden bahsettim. Gurur duydum onlarla. Allah razı olsun. Allah onların sayılarını artırsın. Gittiğim her yerde firmalarıyla, isimleriyle gurur duyduğumu söyledim. Dedim ki: "Bu insanlardan birinin kulübe başkanlık gibi niyeti varsa, inanıyorum ki bu kulübe değer katacaklar." Buna inandığım için gerçek Malatyaspor sevdalısı olduğum için 'bu adamlar gelirse koltuğu bırakırım dedim.  Bırakmazsam bunu kendi adıma ihanet sayarım. Ben bunu defalarca söyledim. Ama bir grup siyasetçilere baskı yapıyor. Maalesef siyasetçilerimiz de bu işe alet oldu. 'kamuoyu Adil Gevrek'i istemiyor' dediler. Ben 3 milyon Malatyalı biliyorum. Malatya halkının beni istemediği anda bir dakika burada durmam. Ben biliyorum. Gerçek Malatyalıların bizi istediğini biliyorum. Beni istemeyenlerin 200-300 geçmez. Bunlarda demin bahsettiğim kişiler. Bizi burada istemeyen siyasetçilere de söylüyorum. Buyurun. Benim bahsettiğim bu 10 tane insandan birini getirin buraya. Getirin başkan olsun. Ben siyasetçilere soruyorum. Tamam Adil Gevrek gitsin. Bu insanlardan bir tanesini getirelim. Başkan yapalım. Maddi anlamda sponsor yapalım.  Ben ilk geldiğim zaman sizin oylarıyla seçildi. O dediğim kişilerden biri gelirse ben bırakacağım. Bu delegeleri yok mu sayacaksın. Bu delegeler Malatya'nın insanı değil mi? 3 milyon Malatyalıyı yok mu sayacaksın? Ben Malatayspor'da tek de kalsam Malatyaspor için yapacaklarım, Malatyaspor'u daha iyi yerlere getirmek için elimden gelen gayreti sonuna kadar verip, savaşacağım. " dedi.

2 siyasetçi engel oldu

Geçtiğimiz günlerde İstanbul'da düzenlenen toplantıya değinen Başkan Gevrek, Malatyalı iş adamlarından gelecek desteğin 2 siyasetçi tarafından engellendiğini açıkladı. Gevrek:  "Biliyorsunuz İstanbul'da demin saydığım iş adamalarıyla bir gece oldu. Aslında bunun öncesinde arkadaşlarla yaptığımız görüşmede Yeni Malatyspor'un uzun vadeli plan yapması gerektiğine karar verdik. Çok değerli bir insanı ziyaret ettim. Aykut Küçük'e başkanlık teklif ettim. "Gel başkan ol. Elimden gelen desteği vereceğim" dedim. Kendisi  işerinden dolayı olamayacağını söyledim. "Ya temsili olarak birini verin ya da maddi destek verin" dedim. Hem Vahap beye hem Aykut beye söyledim. Destek vereceklerini söylediler. Mehmet ali Beyle görüştüm. Başkanlık teklif ettim. Bunları sayın Belediye başkanımıza 'da söyledim. "Bir toplantı yaparım" dedi. Bir hafta geçtikten sonra bir toplantı olacağını duydum. Son gün olsa da bizi de davet ettiler. Birileri davet edilmememizi istediler. Bizsiz bir toplantı olacaktı. Sonra Büyükşehir Belediye Başkanımız aradı davet etti. Bu isimleri vermek istemiyorum. Seçilmiş, bir camiayı temsil eden kişiler. Biz bu camialara saygı duyuyoruz çünkü. O insanlar toplantıyı engellemeye çalıştı. O toplantı öncesi iş adamları maddi destek istediğimiz zaten biliyorlardı. Ama o toplantıda maaselef, belki para verecek o iş adamları 2 tane siyasetçi tarafından engellendi. Resmen engellendi. Benim almış olduğum terbiye, onların camialarına olan saygıdan isim vermeyeceğim. Büyükşehir Belediye Başkanımıza teşekkür ediyorum, toplantıyı organize etti. Nee yazık ki toplantıdan sonuç çıkmadı. Bu adamlar başkan olacaktı olmadı. Maddi destek verecekti o da olmadı.  Kimse sesini çıkarıp bir şey demedi. Kimse istemedi. İşin sonunu şeffaflığa getirdiler. 85 milyon borcu neden bu insanlar ödesin dediler. Gözlerinin içine baka baka şöyle dedim: "Bu insanlar para versin. Sizde işin içinde  olun. Yeter ki Yeni Malatyaspor'u ekonomik anlamda pozitife çıkaralım"  Ama olmadı. Bu takım hepimizin.  Yeni Malatyaspor bu şehrin marka değeri. Bu gölgesinin marka değerine neden sahip çıkmıyoruz? Siyasilere, iş adamlarına sesleniyorum.  Şahsı düşüncelerimizi bir tarafa bırakalım. Yeni Malatyaspor için elini taşın altına koyanla istişare yaparım. Hatta Adil Gevrek'i değiştirmek istiyorsan kongre kararı alalım değiştirelim. Ama illa Adil Gevrek gitsin diyorsanız, getirin Başkan adayınız görelim. delegelerde görsün. Bu olmuyorsa biz destek olmayız diyemezsiniz. Bu şehri temsil diyorsanız, bu şehrin oylarıyla seçildiyseniz Yeni Malatyaspor'a sahip çıkacaksınız. 3 milyon Malatyalı sizleri seçtiyse Malatyaspor'a sahip çıkacaksınız. Gelin hep birlikte hareket edelim. Savaşı bırakalım. Biz zaten rakiplerimize karşı savaşıyoruz. Rakiplerimize karşı birlikte savaşalım" açıklamalarında bulundu.