Hekimler istifa ediyor

1 Temmuz'da başlayan normalleşme süreci ile birlikte istifa yasağının kalkmasıyla birlikte birçok ilde olduğu gibi Malatya'da da çok sayıda hekimin istifa dilekçesi verdiğini ileri süren Sağlık-Sen Malatya Şube Başkanı Mehmet Bingöl, salgın süresince psikolojisi bozulan ve ekonomik sıkıntı yaşayan hekimlerin istifa etmeye başladığını ve özel sektöre geçiş yaptığını dile getirerek, hükümetin istifaları durdurmak için önlemler alması gerektiğini söyledi. 

Hekimler istifa ediyor

Sağlık Bakanlığı, salgın döneminde sağlık sektöründeki iş yükünün artacağını öngörüsüyle 2020 mart ayı içerisinde bir genelge yayınlayarak kamu ve özel sektörde çalışan hekimlerin istifa etmelerini yasakladı. Sağlık sektörünün sekteye uğramaması adına atılan bu adım, 1 Temmuz 2021'de başlayan normalleşmeye kadar devam etti. Normalleşme süreci ile birlikte istifa yasağının kalmasıyla birlikte birçok ilde olduğu gibi Malatya'da da çok sayıda hekim istifa etti. Sağlık-Sen Malatya Şube Başkanı Mehmet Bingöl, istifalardaki en büyük etkenin salgın döneminde sağlık çalışanlarının psikolojilerinin bozulması ve ekonomik sıkıntı olduğunu açıkladı.

Ciddi bir istifa söz konusu

Hastanelerde ciddi bir şekilde iş yükünün arttığını vurgulayan Bingöl, "Kovid-19 dolayısıyla sağlık çalışanlarının zor şartlar altında görev yapmakta. Bu süreç içerisinde kamu hastanelerinde görev yapan çalışanlar zor koşullardan dolayı hem ekonomik hem manevi yönden ciddi bir zorlu içerisinde bulunmaktadır. Zor şartlar altında çalışan arkadaşlarımızla birlikte son zamanlarda sağlıkta özellikle hekim kesiminde ve Malatya’da kariyer yapan hekimlerde de ciddi bir istifa söz konusu. Dahili ve harici branşlardaki hekim istifaları her geçen gün artmaktadır. Bu süreç içerisinde yönetimsel bazda karşılaşılan sıkıntılardan dolayı da istifa eden hekimlerimiz var. Bunlarla birlikte kamuda çok ciddi bir iş kaybının olacağını düşünüyoruz. Bunlarla ilgili önlemler alınmalı. Eğer bu sorunla ilgili önlem alınmazsa, sorunların kaynağıyla ilgili sağlıklı bir değerlendirme yapılmazsa bu istifaların ciddi bir şekilde artacağını tahmin ediyoruz. Bunları önemsiyoruz" diye konuştu.

Sağlık çalışanlarına kulak verilmeli

Bingöl, vatandaşların memnuniyetini ön planda tuttuklarını anlatarak,"Ama sağlık çalışanlarının da memnuniyetinin ön planda olması gerektiğini düşünüyoruz. Bu süreç içerisinde özel hastanelerinde ciddi teklif alan ve kamu hastanelerinde istifa eden özel hastanelerde göreve başlayan hekim sayısı ciddi bir şekilde artıyor. Bunun önüne geçilmeli sahada çalışan sağlık çalışanlarına kulak verilmeli. Eğer sağlık çalışanlarının talepleri, sıkıntıları, sorunları çözülmezse kamu kurumlarının çoğu iş yapma noktasında sıkıntılarla karşı karşıya kalacak. Randevu sisteminde kaynaklanan sıkıntılar var. Ultrason randevuları 1 ay veya 45 arasında veriliyor. Diğer MR, tomografi raporlarının uzun sürede verilmesi sıkıntılar oluşturuyor. Bunların da çözümü gerekiyor. Eğer bu sorunlarla ilgili çözüm üretilmezse kamu kurumlarında bu sıkıntılar artarak devam edecek ve dolayısıyla istifaların da artacağı tahmin ediyoruz" şeklinde konuştu.