Hazırlıklı olmalıyız
Jeoloji Mühendisi Erkan Özgür, Doğu Anadolu Fay (DAF) hattının uzun bir süredir suskun olduğunu belirterek, 'DAF Antakya'dan başlıyor, Karlıova'da Kuzey Anadolu Fay (KAF) hattıyla birleşerek, Van'a kadar uzanıyor. KAF hattında, farklı yıllarda deprem olduğundan enerjisini boşaltmış görünüyor. DAF, yıllardır suskun, enerjisini biriktirmiş, bekliyor. Ama enerjisini ne zaman boşaltır bilemeyiz. Hazırlıklı olmalıyız' dedi.
TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası Malatya Yönetim Kurulu Üyesi Jeoloji Mühendisi Erkan Özgür, gazetemize değerlendirmelerde bulundu. Özgür, Malatya'da yaşayan vatandaşların büyük çoğunluğunun toplanma alanlarının nerede olduğunu bilmediğini söyledi.
Deprem çalıştayında icraatlarını anlattılar
Büyükşehir Belediyesi ile Yeşilyurt Belediyesi tarafından düzenlenen panel ve deprem çalıştayı ilgili eleştirilerde bulunan Özgür, "Büyükşehir Belediyesi ile Yeşilyurt Belediyesi panel ve çalıştayda sınıfta kaldı. Battalgazi Belediyesi ise, herhangi bir toplantısı, semineri olmadı. Battalgazi bölgesi depremden en çok etkilenen ilçelerden bir tanesi. Onlar bu çalıştayı yapmadı. Çalıştayın sadece adı çalıştay. Gerek Malatya Büyükşehir Belediyesi gerekse Yeşilyurt Belediyesi kar yağışında ana arterleri açamayan bir belediye depremde ne yapabilir soru işareti koymak lazım. Calıştay yapıp, çalıştayda bir saat boyunca kendi yaptıklarını ve yapacakları icraatları anlatmak yanlış bir şey. Çalıştayin amacı ne? Deprem konusu. Depremleri anlatması gereken belediyelerin yapmış olduğu reklamların yeri değil. Konunun uzmanları ile ilgili sıkıntı var Jeoloji Mühendisleri Odası olarak bizlerin ilk konuşması gerekirken en son biz konuşuyoruz ve sürede sıkıntı yaşıyoruz. Çalıştayın sadece adı çalıştay. Çalıştayın bir adımdan öteye gitmeyeceği garanti çünkü şu ana kadar atılan bir adım yok. Çalıştayda ne elde ettiniz? Hiçbir şey. Kar günü deprem olsaydı, ne olacaktı. Kar ile mücadelede sınıfta kalan belediyeler depremde ne yapardı. Büyükşehir Belediyesinin düzenlediği deprem paneline gitmeme kararı aldık. Çünkü davet edilmedik. Odaların görüşü alınmadı. Depremle ilgili panelde odaların tümü olmalı. Depremde en önemli oda Jeoloji ve İnşaat Mühendisleri biz davet edilmediğimiz için katılmama kararı aldık. Yeşilyurt Belediyesi'nin düzenlediği panele oda adına ben katıldım. Zaten hocalarımız konuştu sıra bize geldiği zaman 2-3 saat geçmişti. İnsanlara, depremde neler yapılması gerekiyor veya deprem anında ne yapmamız gerekiyor? Bunlar üzerinde konuşmamız gerekiyorken, ders anlatır gibi anlattılar" diye konuştu.
Vatandaş, toplanma alanlarını bilmiyor
Malatya'daki toplanma alanlarının yeterli olmadığını söyleyen Özgür, "Vatandaşların büyük çoğunluğu toplanma alanlarının nerede olduğunu bilmiyor. Eskiden toplanma alanları vardı. Sonradan imara açtılar. Bunun olmaması gerekiyor. Yeni toplanma alanlarının oluşturulması gerekiyor. Toplanma belediyelerin bir an önce yapılması gerekiyor. Vatandaşın toplanma alanlarıyla ilgili bilgilendirilmesi gerekiyor. Mesaj çekip şu saatte şu kanaldayım diyen belediye, toplanma alanlarıyla ilgili insanlara mesaj çekip bilgilendirebilir. Gerek TV kanallarında gerekse yazılı medya ile insanlara ulaştırılması lazım. Toplanma alanlarımız var. Ama yerel yönetimlerin eksikliğinden, kaynaklı vatandaş, toplanma alanlarının neresi olduğu bilmiyor" şeklinde konuştu.
Binadan çıkıp, binanın altında duruyoruz
Özgür, toplumun, deprem konusunda bilinçsiz olduğuna dikkat çekerek, "O kadar bilinçsiziz ki, binadan çıkıp, binanın altında duruyoruz. Eğitim konusunda gerek Milli Eğitim Bakanlığımız gerekse yerel yönetimlerde deprem bilincini, ilkokul, ortaokulda eğitim vermek gerekiyor. Depremden sonra ne yapmamız gerektiği konusunda yerel yönetimlere çok iş düşüyor. Belediyelerin bünyesinde gerek şube olarak, gerekse daire başkanlığı olarak Jeolojik Etüt Daire Başkanlığı veya Jeolojik Etüt Şube Müdürlüğü olması gerekiyor. Belediyelerde depremle ilgili bir birimin olması gerekiyor. İlçe belediyelerin hiç birinde, merkez çok ilçelerde kısıtlı, Yeşilyurt Belediyesi'nde 2 Jeoloji Mühendisi, 1 tane Jeofizik Mühendisi var. Battalgazi Belediyesinde 2 Jeoloji Mühendisi var ama sahaya çıkan bir tane bayan arkadaşımız var. Başka da yok. Zaten diğer ilçelerimizin hiç birinde Jeoloji Mühendisi yok. Son zamanlarda büyükşehir belediyesinin mühendisleri ilçeleri kontrol etmeye başladı ama belediyenin kendi bünyesinde olması gerekiyor. Büyükşehrin bağımsız olması gerekiyor" dedi. İki yıl önce başlatılan imar barışına değinen Özgür, "İmar barışını çıkardılar. İmar barışında ne yaptılar. Mühendislik hizmeti almamış binalara da, ruhsat verdiler. Sen mühendislik hizmeti almamışsın. Parayı veriyorsun ruhsatı alıyorsun. Adam ruhsatsız bina yapmıştır. İmar affında parasını yatırıp, ruhsat aldı. O bina ne kadar sağlıklıdır? Ne kadar depreme dayanıklı? Vatandaş, iki veya üç katlı bina yapmış, ruhsatını almış, imar barışı çıktıktan sonra üstüne bir kat daha ilave edip, imar barışından faydalanmış. Ruhsatı almış binaya imar barışından sonra ilave bir veya bir kaç kat çıkmış binaya aşırı yük verdiğin zaman ne olur? Bina çöker. Bu bir yanlış uygulamadır. Ama şöyle olsaydı, mühendislik hizmeti aldıktan sonra imar barışından faydalanmış olsaydı daha sağlıklı olurdu" diye konuştu.
Yıllardır suskun, enerjisini biriktirmiş, bekliyor
Özgür, Sivrice'de 24 Ocak'ta meydana gelen depremin yıllardır beklendiğini kaydederek, "Neden bekleniyordu? Sivrice olan hattın, Sivrice, Çelikhan, Gölbaşı ve Türkoğlu dediğimiz segment var. Türkoğlu'ndan, Antakya'ya giden bir segment var. Birde Palu, Sivrice hattı var. Kırılma bekleniyordu. Kırılma nerede oldu. Sivrice'de oldu. Şimdide ya Palu, Sivrice hattını tetikliyor yada Adıyaman'daki Sincik Çelikhan, Gölbaşı, Türkoğlu'na giden hattı tetikliyor. Deprem olma ihtimali yüksek ve deprem bekleniyor. Uzun süredir bu Doğu Anadolu Fay (DAF) hattında bir suskunluk var. DAF Antakya'dan başlıyor, Maraş, Adıyaman, Malatya, Elazığ ve Bingöl Karlıova'da Kuzey Anadolu Fay(KAF) hattıyla birleşerek, Van' a kadar gidiyor. KAF hattında çeşitli yıllarda deprem olduğundan, enerjisini boşaltmış görünüyor. Aynı davranışı Doğu Anadolu Fay'ından da bekliyoruz. Yıllardır suskun, enerjisini biriktirmiş, bekliyor. Ama ne zaman olur bilemeyiz. Hazırlıklı olmalıyız" ifadelerini kullandı.
Öneriler
Jeoloji Mühendisleri Odası olarak önerilerde bulunan Özgür, "Yapı denetim firmalarının işlerini çok iyi yapması gerekiyor. Yapı denetim firmalarında normalde jeoloji mühendisinin olması gerekiyor. Gerek büyükşehirde gerekse merkez ilçelerde şube veya daire başkanlığı olarak, Jeolojik Etüt Daire Başkanlığı veya Jeolojik Etüt Şube Müdürlüğü olması lazım. Kentsel dönüşümüm acilen yapılması gerekiyor. İmar planları yapılırken fay hatlarının işlenmesi gerekiyor. Toplanma alanlarında insanların ihtiyaçlarının karşılanacağı tesislerin olması gerekiyor" açıklamalarına yer verdi.