Hayvancılık OSB kuruluyor

Malatya Tarıma Dayalı ihtisas Besi Organize Sanayi Bölgesi'nde (TDİOSB) çalışmalara hız verildi.

Hayvancılık OSB kuruluyor

Yazıhan ilçesi Mısırdere Mahallesi içinde hayata geçirilmesi planlanan Malatya Tarıma Dayalı İhtisas Besi Organize Sanayi bölgesinin 318 hektarlık alanda TDİOSB Şube Müdürü Aylin İnan Başkanlığındaki 3 kişilik heyet tarafından inceleme yapıldı. Tarım ve Orman Bakanlığı Organize Tarım Hayvancılık Daire Başkanlığı kredi izleme ve değerlendirme çalışma grubu tarafından alanda inceleme yapıldı. Kurulacak hayvancılık OSB alanında 142 işletme yer alacak. 15 bin 200 baş hayvan kapasiteli olacak. Kurulacak alan içerisinde ayrıca hayvan karantina bölgesi, biyogaz tesisi,  et entegre tesisi, yem fabrikası, marketler yer alacak. Yan tesislerle birlikte ilk etapta yaklaşık 1000 kişiye de istihdam sağlanacak.

EKONOMİYE KAZANDIRMAK İÇİN BURADAYIZ

Yapılan ön çalışmalar hakkında bilgi veren heyet başkanı TDİOSB Şube Müdürü Aylin İnan, “Hayvancılık OSB'nin tüzel kişiliği protokolü bakanlığımızca onaylandı. Şimdi biz buradaki proje maliyet çalışması yapacağız. Projemiz ne kadara mal olacak bunları hesaplayacağız. Daha sonra fizibilitesini hazırlayıp yatırım programına alınması için Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı’na sunacağız. Bakanlığımızın imzası ile birlikte projenin finansmanını sağlamak için Cumhurbaşkanlığı yatırım programına alınması için sunacağız. Burada öncelikle fizibilite çalışmaları yapmak, projeyi hızlandırmak bir an önce projeyi hayata geçirmek için buradayız. Sayın Bakanımızın görevlendirmesi ile şuan buradayız. İnşallah bir an evvel projeyi finansman sağlayarak ekonomiye kazandırmaya çalışacağız. Bu yıl içinde yatırım programına aldırabilirsek projeyi hızlandıracak besiciler için hazır bölge kuracağız” dedi.

BÖLGENİN KALKINMASINA KATKI SUNACAK

Yazıhan Belediye Başkanı Nevzat Öztürk, hayata geçirilecek projenin bölgenin kalkınmasına önemli yarar sağlayacağını söyledi. Öztürk, “Burada yıllar önce hayvancılık İhtisas Organize Sanayi Bölgesi kurulması ile ilgili bir mutabakat sağlanmıştı. Belediye olarak buradaki payımız yüzde 10 olarak var. Ayrıca Hayvancılık OSB’nin Vali Yardımcımız başkanlığında 5 tane üyemiz var. Ben de yönetim kurulu üyesiyim. Şuanda bakanlıktan gelen Uzmanlar nezaretinde yapılacak yatırımlarla ilgili fizibilite raporları hazırlanacak yapılacak yatırımlarla ilgili sonuçları İnşallah değerlendireceğiz ve ilk etapta bakanlıktan kredi talep edeceğiz. En hızlı şekilde hayvancılık organizeyi hayata geçireceğiz” diye konuştu.

40 BİN DEKAR ALANDA YEM BİTKİSİ ÜRETİLECEK

Başkan Nevzat Öztürk, “Burası 3 bin 100 dekarlık bir alan. Son yapılan çalışmalarda bu alanda 142 işletme yer alacak. İlk etapta 15 bin 200 büyükbaş hayvan kapasitesine sahip olacak. Ayrıca bu tesisler içerisinde biyogaz tesisi var, et entegre tesisi, yem fabrikası, marketler, hayvan karantina bölgesi olarak kurulacak yani. Yan kolları ile ilgili yaklaşık da bin kişiye yakın istihdam sağlayacak. Yazıhan bölgesine ekonomik olarak, işgücü olarak çok büyük katma değer katacak. Burada yaklaşık 40 bin dekar alanda sadece bu hayvancılık OSB ile ilgili kaba yem bitkileri ile ilgili yapılacak, buranın yıllık yem ihtiyacını 40 bin dekar alan karşılayabilecek” dedi. Kırmızı Et Üreticileri Birlik Başkanı Mehmet Taneli ise yapılan çalışmanın projenin hayata geçmesi için en önemli adımlardan birisi olduğunu belirterek, “Bu projenin yapımında Malatya bürokrasisinden tutun de her kesimden büyük destek gördük. Başta Malatya Milletvekillerimiz, Valilerimiz, Belediye Başkanlarımız, istisnasız bütün siyesi parti temsilcilerimiz ve STK’larımız, İl Müdürlerimiz hepsi desteklerini esirgemedi. İnşallah bir an evvel faaliyete geçerse memnun oluruz” diye konuştu.