Hayvan sayımız yeterli

Malatya Canlı Hayvan Pazarı Başkanı Ramazan Kırma, son zamanlarda dışarıdan getirilen hayvanların hastalıklı olduğunu söyleyerek, 'Türkiye'nin yerli malı Türkiye'ye yeter. Biz dışarıdan büyükbaş hayvan gelmesini istemiyoruz' dedi.

Hayvan sayımız yeterli

Kırma, gazetemize yaptığı açıklamada, Türkiye’ye dışarıdan getirilen ithal hayvanların hayvancılık sektörüne zarar verdiğini öne sürerek, “Biz dışarıdan mal gelmesini istemiyoruz. Ülkemizde üretim yapılsın Türkiye’nin malı Türkiye’ye yeterdir, dişi mala, süte destek versinler, teşvik verseler tosun besleyeceğime inek beslerim. Süt yemi 50 TL iken 100 TL oldu. Et fiyatları ise 29 TL’den 30 TL oldu bu et pahalı değil üretimin önünü kesiyorlar” dedi.

Piyasada para yok

Son zamanlarda Türkiye’ye getirilen hayvanların hastalıklı olduğunu iddia eden Başkan Kırma, “Son zamanlarda gelen hayvanlar virüslü. Özellikle son seferde gelen hayvanlar hep zarar. Birkaç sene önce kırsal alanı bitirdiler. Biz istiyoruz ki kırsal alanların pilot bölgelere faydası olsun ama olmuyor. Merkezi yerleri bitirdiler, büyük besiciler bitmek üzere piyasalar durgun piyasada para yok bayram sonrası fiyat değişikliği içerideki hayvanlara gelmedi, dışarıdan gelen malları iki kat arttırdılar dövizden dolayı artmadı. Besici hayvanı burada görüp pazarlığını yaparsa o fiyattan almaz, parasını yatırdık sayısı bu kadar, kilo bu kadar, bir Angus’la bir Simental aynı olur mu? Angus’un en büyüğü 300 kilodur. Avrupa’dan gelen hayvanın en küçüğü hemen hemen 500 kilo” diye konuştu.

Dışarıdan hayvan gelmesin

Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkan Yardımcısı Abbas Aslan da, etin maliyetinin yüksek fiyata geldiğini ifade ederek, “Fırsatçılık yapıyorlar yem fiyatlarını ilaç fiyatları artırdılar besiciler mağdur durumda et süt kurumu çok iyiydi bu firmalar fırsatçılık yapıyorlar yüzde otuz peşinat yatıranlara ya vazgeçeceksiniz yada malı getireceksiniz canlı kilogram fiyatı 18-19’a maliyet olan hayvan maliyeti 23 TL’ye şimdi oluyor. Avrupa’dan gelen hayvan 28 TL’yi geçiyor, bakanlık olaya el atmalı yerli üreticiye destek verilmeli. Şarbon hastalığı Malatya’da yok. Yerli hayvanlarda küpelerden dolayı işletmelerimiz çok sıkıntı çekmekteler, yüzde 80’i kayıtsız. Tarım Bakanlığımızın bu duruma bir çözüm bulmasını istiyoruz. Yerli üreticiye destek versinler dışarıdan hayvan getirmesinler gayemiz ülkemiz içerisinde üretime destek verilmesi” dedi.