Hayallerinden vazgeçen çocuklar için yola çıktılar: TÜBİTAK finaline kaldılar!
Diyarbakır'da Ozan Neşet Ertaş Anadolu Lisesi öğrencileri, mevsimlik işçi olan akranlarının sorunları ele aldığı 'Mevsimlik İşçi Olarak Çalışan Çocukların Psikososyal Deneyimleri: Diyarbakır Örneği Projesi' ile TÜBİTAK finallerine kaldı.

Hadi Geylani Sağırdağ ise, sordukları sorulara ait tablo oluşturduklarını, demografik bilgiler elde ettiklerini kaydetti. Katılımcıların yaş aralığı 14-18 olduğunu gördüklerini söyleyen Sağırdağ, ortalama kardeş sayısının 6 ve üzeri olduğunu, ailenin eğitim seviyesine baktığımız zaman ise genellikle okuryazar oranın düşük olduğunu gördüklerini ifade etti.
“Geldikleri zaman birçok sosyal aktiviteden mahrum kaldıklarını, ruhen ve bedenen de yorgun olduklarını görülmektedir”
Sağırdağ, konuşmasını şöyle tamamladı: "Tablo-2'de ise günlük ortalama 10 saatten fazla çalıştıkları, barınma şekilleri ise, ev-çadır ve konteyner benzeri yerlerdi. Çalışma alanları değişkendir. Değişken olmasının nedeni ise bu tür işler, yılın belirli dönemlerinde ihtiyaç duyulduğu için farklılıklar vardır. Kayısı, fındık, meyve, sebze gibi alanlarda çalışıyorlar. Okul başladığında ekim, kasım ayına kadar orada çalıştıklarını gördük. Geldikleri zaman birçok sosyal aktiviteden mahrum kaldıklarını, ruhen ve bedenen de yorgun olduklarını görülmektedir. Okula geldiklerin de derslerini yetiştirme çabalarına da girdikleri zaman kopmamak için çalışıyorlar. Bu da ayrı bir stres oluşturuyor onlarda. 2019 yılında TÜİK'te yapılmış 730 bin çocuk işçi arasında yüzde 30'u mevsimlik işçi olarak çalışan arkadaşlarımızdır. Bu rakam günümüzde daha fazla çıkabilir."