- Haberler
- Gündem
- Hataylılar, Malatya'daki yıkımı yok saydı! Malatya'daki depremin hasarı neden görülmüyor?
Hataylılar, Malatya'daki yıkımı yok saydı! Malatya'daki depremin hasarı neden görülmüyor?
Malatya, 6 Şubat depremlerinden en çok etkilenen iller arasında yer alsa da Hataylılar tarafından yok sayıldı. Hatay'ın yerel bir gazetesinde, Malatya yıkımın en az yaşandığı şehirler arasında gösterilerek, Malatya'daki yıkım, Hatay'da yıkıma uğrayan bir mahalleyle eş değer tutuldu.
6 Şubat’ta yaşanan Kahramanmaraş merkezli depremlerde büyük hasara uğrayan Malatya’da, binlerce konut, iş yeri yıkıldı ve ağır hasar aldı. Depremler sonrası Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü tarafından yapılan hasar tespit sonuçlarına göre kent genelinde 36 bin civarında binanın ağır hasar aldığı ve 2 bin 500 bina orta hasarlı durumda olduğu belirtildi. Ayrıca Malatya'da 421 bin 616 bağımsız bölümden 127 bin 293'ünün yıkık, acil yıkılacak, ağır ve orta hasarlı olduğu tespit edildi. Hatay’da ise 55 bin 589 bina, 204 bin 882 bağımsız bölüm yıkık, acil yıkılacak ve ağır hasarlı durumunda.
Malatya'daki yıkım, Hatay'daki yıkımın 10’da bir oranında gösterildi
Ancak Malatya, yaşanan depremlerden büyük hasar almasına rağmen, depremden etkilenen diğer iller kadar gündemde yer almadı. Deprem bölgesini yeniden ayağa kaldırmak amacıyla başlatılan birçok projede unutulan Malatya, aynı kaderi paylaşan Hatay tarafından da unutuldu. Hatay’ın yerel bir gazetesinde, Malatya’daki asbest ( kanserojen bir maddedir)tehlikesine karşı gösterilen eylem konu alındı ve depremlerden en çok etkilenen ve büyük hasar alan Malatya’daki yıkım hafife alındı. Haberde Malatya'daki yıkım, Hatay'daki yıkımın 10’da bir oranında gösterildi. Habere tepti gösteren Malatyalılar, kentteki yıkımın görülmesi için ‘bütün şehir yok mu olmalı’ yorumunda bulundular.
Deprem Malatya’da en az yıkıma neden olmuş
Hatay’ın yerel gazetesinde yer alan ifadeler şu şekilde: “Hatay'ın 10'da biri kadar yıkım yaşamayan Malatya'da halk asbest için üst üste protestolar yapıyor. Durumun vahametini anlayan Malatyalılar ilgili birimleri göreve çağırıyor. Bilindiği üzere Hatay'da da korkunç bir asbest tehlikesi bulunuyor. Depremin en az yıkıma neden olduğu iller arasında yer alan Malatya'da Hatay'ın aksine insanlar protestolar düzenleyerek Asbeste neden olan usulsüz moloz kaldırma çalışmalarını protesto ediyor. Hatay'da ki çevre örgütlerinin aksine ikarnet ettikleri toprakları korumaya çalışan Malatyalılar ellerinde ki pankartlarla dikkat çekmeye çalışıyorlar. Tam olarak 10 ay geçti ancak 6 Şubat Maraş merkezli depremlerin vurduğu kentlerde yurttaşların sağlığı hala tamamlanamamış, düzensiz moloz kaldırma işlemleri nedeniyle tehdit ediliyor. Aralık ayındayız yurttaşlar buna karşı ses çıkarmak için sokağa çıktı. Malatya Çevre Platformu öncülüğünde meslek odaları, sendika ve derneklerle birlikte yurttaşlar deprem molozları ve asbeste dikkat çekti.
Hatay’daki sessizliği anlayabilmiş değiliz
Malatya'da 6 Şubat ile 6 Mart 2023 tarih aralığında bildirilen rakamlara göre acil, ağır ve yıkık konut sayısı 71 bin 519'du. Orta hasarlı konutların sayısı ise 12 bin 801 idi. Az hasarlı konut sayısı ise 107 bin 765'i bulmuştu. Deprem sonrasında nüfusta da hareketlilik yaşandı. Bugün yapılan eylemde de buna işaret edilerek hasarın derecesine göre il içi ve il dışı göçlerin kalıcılaştığı belirtildi. Malatya'da ki bu rakamlar Antakya veya Defne ilçesinde ki bir mahallede meydana gelen zarar kadar olduğuna dikkat çeken vatandaşlar ise "Hatay'daki sessizliği anlayabilmiş değiliz' dediler.”