Hatay'da ilk konutlar teslim edildi, Malatya biraz daha bekleyecek

Asrın felaketinin yerle bir ettiği Hatay'da yapımı tamamlan 25 köy evi depremzedelere eşyalarıyla birlikte verildi. Yine depremlerden en çok hasar alan bölgelerden olan Malatya'da 2 bin 680 adet konutun yıl sonuna kadar teslim edilmesi bekleniyor.

Hatay'da ilk konutlar teslim edildi, Malatya biraz daha bekleyecek

Kahramanmaraş merkezli depremlerde ağır hasar alan Hatay’da depremin yaraları sarılmaya devam ediyor. Enkaz kentte bir yandan yıkım çalışmaları devam ederken diğer yandan yeni yaşam alanları kuruluyor. Hatay Valisi Mustafa Masatlı’nın göreve gelmesiyle birlikte hız kazanan inşaat çalışmaları sonuca ulaştı. Hassa ilçesi Sapanözü Mahallesi’nde 12 ve Altınözü ilçesi Babatorun Mahallesi’nde yapımı tamamlanan 25 köy evi için hak sahipleri belirlendi. Babatorun Mahallesi’nde vatandaşlara evlerinin anahtarları; Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki ile Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş tarafından verildi. Aynı depremlerden yüz binlerce konutun hasar alarak kullanılamaz hale geldiği Malatya'da ise yıl sonuna kadar 2 bin 680 konutun, 2024 Haziran ayına kadar ise 14 bin 338 konutun teslim edilmesi bekleniyor. 

“Bu kadar kısa süreceğini hayal etmiyordum”

Deprem sonrası bu kadar kısa sürede yeni evine kavuşacağını beklemediğini belirten Vedat Sezer, “Depremin ardından yeni evime bu kadar kısa sürede kavuşacağımı hayal etmiyordum. Beklemiyorduk çıkacağını çıkmayacağını. Yani bilmiyordum. Her şey sürpriz oldu. Şu anda mutluyuz elhamdülillah. Evim yıkıldı gitti ama gene binlerce şükür Rabbimiz. Bayağı çektik orada. Yeni bir evimiz oldu. Yeni bir hayat oldu. İnşallah hayırlısıyla tamamlansın her şey. Güzel olur inşallah. Hatay’ın yemekleri meşhur zaten” dedi.

“Evimizin anahtarını teslim aldık”

Evin içerisindeki eşyalar karşısında mutluluğunu dile getiren Fatma Tüfekçi, “Burası benim evim. İnşallah Allah'ın izniyle Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın sayesinde bu eve sahip oldum. Rüyamda bile görsem inanmazdım yani. Gerçekten inanmazdım. Buzdolabı ve ankastre var. Ben hayal edemem böyle bir şeyin olacağını. Ankastre, davlumbaz, bulaşık makinesi, çamaşır makinesi, buzdolabı, elektrikli süpürge, düdüklü tencere, masalar, maşallah ütü masası, tost makinesi, blender, robot, daha ne olsun yani. Her şey var. Her şey eksik yok. Evimizin anahtarını teslim aldık” ifadelerini kullandı.

“Bütün yirmi beş tane evin tamamında eşyalar eksiksiz her şey var

Babatorun Mahalle Muhtarı Ahmet Özer, evlerin yapımında emeği geçenlere teşekkürlerini dile getirerek, “Yirmi beş tanesinin teslimatını yaptık. Yirmi iki tanesini de buradan bir iki aya kadar inşallah bitecek. Onlar da hak sahipliğine teslim edeceğiz. Şu anda Cumhurbaşkanımıza teşekkür ediyoruz. Bütün yirmi beş tane evin tamamında eşyalar eksiksiz her şey var. Rabbim razı olsun” şeklinde konuştu.

Malatya'da; hangi ilçeye, kaç konut, ne zaman teslim edilecek?

Depremlerden etkilenen Malatya’da 77 bin 717 konut ve 25 bin 302 köy evi ile toplamda 103 bin 19 ev yapılacak. Kentte yapımı süren kalıcı konutlar hakkında özel bir televizyon programına konuşan Vali Ersin Yazıcı, yapımı tamamlanan konutların yakın zamanda depremzede vatandaşlara teslim edileceğini ifade etti. 14 bin 338 konutun ihale edildiğini ve TOKİ tarafından yapımının devam ettiğini belirten Vali Ersin Yazıcı, “14 bin 338 konut ihale edilmiş durumda ve yapımı TOKİ tarafından devam ediyor. Ayrıca Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından 7 bin 400 konut da köylerde kırsalda yapılmak üzere onun da ihalesi yapıldı. Gelinciktepe’deki inşaatlarımızda devam ediyor. İlk teslimlerimiz, Yazıhan ve Doğanşehir’de olacak ve Kasım ayında içerisinde 157 tane Yazıhan’da 349 tane de Doğanşehir’de ilk teslimlerimiz yapılacak. Aralık ayında da 474 gelincik tepesinde, Yeşilyurt ilçesi İkizce bölgesinde de yaklaşık bin 700 tane konut aralık ve ocak ayında teslim edilecek. İnşallah 2024’ün haziran ayına varmadan 14 bin 338 konutu teslimi de beklemekteyiz. İlk planda bu yıl içerisinde 4 bin 400 civarında teslimi kasım özellikle de aralık ayında yapmayı planlıyoruz” ifadelerini kullandı.