Hatay, Adıyaman, Kahramanmaraş, Malatya'nın Şehir Merkezleri Yenileniyor...

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, deprem bölgelerinde 1900 şantiyenin bulunduğunu ve 153 bin kişinin çalıştığını belirten Özhaseki, 'Dünyanın en büyük şantiyesi diyebiliriz. 4 bin 333 köy evi yapıyoruz. Merkezleri yıkılan Hatay, Adıyaman, Kahramanmaraş, Malatya gibi şehirlerin merkezlerini, meydanlarını yapıyoruz' dedi.

Hatay, Adıyaman, Kahramanmaraş, Malatya'nın Şehir Merkezleri Yenileniyor...

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, Kocaeli Sanayi Odası tarafından düzenlenen 30. Şahabettin Bilgisu Çevre Ödülleri Töreni'nde, Türkiye'nin doğasını koruyarak kalkınmayı sağlayabileceğini vurguladı.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, Başiskele ilçesindeki bir otelde Kocaeli Sanayi Odası (KSO) tarafından düzenlenen 30. Şahabettin Bilgisu Çevre Ödülleri Töreni'nde konuştu. Özhaseki, Türkiye'nin bir deprem ülkesi olduğunu hatırlatarak, yapıların bu gerçeğe uygun şekilde inşa edilmesi gerektiğini belirtti.

Bakan Özhaseki, bilim insanlarının Himayalardan başlayarak Alplere uzanan çizgi üzerinde Türkiye'yi riskli beş ülkeden biri olarak tanımladıklarını ve son yüzyılda Türkiye'de 231 yıkıcı depremin meydana geldiğini söyledi. Ayrıca, ülke nüfusunun yüzde 70'inin 1. ve 2. derece deprem bölgesinde yaşadığını belirtti. Özhaseki, Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat 2023 depremlerinin büyük acılara yol açtığını ve hasarın giderilmesi için çalışmaların sürdüğünü ifade etti.

Deprem bölgelerinde 1900 şantiyenin bulunduğunu ve 153 bin kişinin çalıştığını belirten Özhaseki, "Dünyanın en büyük şantiyesi diyebiliriz. 4 bin 333 köy evi yapıyoruz. Merkezleri yıkılan Hatay, Adıyaman, Kahramanmaraş, Malatya gibi şehirlerin merkezlerini, meydanlarını yapıyoruz. Altyapıyla ilgili 65 milyar lira temin ettim, bütün şehirlerin su, kanal, arıtma tesislerini yeniliyoruz. 100 binlerce ev yapılıyor. Şu anda 76 bin konutu teslim ettik, sene sonuna kadar 200 binini tamamlayacağız. Gelecek senenin ortalarında ve sonuna doğru bütün hak sahiplerinin haklarını vermiş olacağız." diye konuştu.

Özhaseki, çevre konusuna hassasiyet göstermenin önemine vurgu yaparak, "Bizim amacımız ülkemizin doğasını koruyarak kalkınmayı sağlayabilmek. İkisi mümkün mü? Evet mümkün. Bunu yapabiliriz. Arı nasıl ki çiçeklerden polen toplayıp dünyanın en kıymetli yiyeceğini yaparken hiçbir çiçeğe zarar vermiyorsa, biz de bir taraftan kalkınmayı sağlayabilir, bir taraftan da bal gibi tesislerimizi yapabiliriz." dedi.

İklim değişikliğinin dünyaya olumsuz etkilerinden bahseden Özhaseki, dünyanın herkesin ortak evi olduğunu ve çevreyle ilgili üzerlerine düşeni yapmaya çalıştıklarını belirtti. Özhaseki, Kocaeli'nin müsilaj oluşumundaki sorumluluğuna değinerek, Marmara'ya kıyı şehirlerin pisliği denize verdiğini ve bunun canlıları öldürdüğünü ifade etti. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ile dip çamurunu temizlemeye çalıştıklarını hatırlattı.

Özhaseki, 2026'dan itibaren AB ülkelerine mal satarken üretim standartlarına uyulması gerektiğini, aksi takdirde ek vergi alınacağını belirtti. Bakanlık olarak 4 binden fazla sanayiciye bu konuda eğitim verdiklerini, nüfusun yüzde 90'ından fazlasının atık sularını arıtarak tabiata verdiklerini söyledi. "Sıfır Atık Projesi" sayesinde 498 milyon ağacın kesilmekten kurtulduğunu ve çevre alanındaki projelerden bahsetti.

Kocaeli Valisi Seddar Yavuz, Kocaeli'nin bilim, sanayi ve teknoloji üssü olduğunu belirterek, çevrenin korunarak gelecek nesillere aktarılması için çalıştıklarını söyledi. Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın, "İzmit Körfezi Doğu Baseni Dip Çamurunun Temizlenmesi, Susuzlaştırılması ve Bertaraf Hizmeti Projesi" kapsamında 1 milyon metreküp çamurun temizlendiğini ve projenin 2. etabına geçileceğini belirtti.

KSO Başkanvekili Çınar Ulusoy, organizasyona 30 yıldır ev sahipliği yapmaktan gurur duyduklarını dile getirdi.

Törende "Teşvik Ödülü" Sönmez Transformatör, "Sanayi Çevre Ödülü" Linde Opsan Otomotiv, "Makine Sektörü Çevre Ödülü" Systemair HSK Havalandırma, "Otomotiv Ana Sanayi Çevre Ödülü" Ford Otomotiv ve "Çevre Ödülü" Assan Alüminyum'a verildi. Programa, merhum Şahabettin Bilgisu'nun ailesi, MHP Kocaeli Milletvekili Saffet Sancaklı, Kocaeli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nuh Zafer Cantürk, Kocaeli Cumhuriyet Başsavcısı Ferhat Kapıcı, Başiskele Belediye Başkanı Yasin Özlü, AK Parti İl Başkanı Şahin Talus, MHP İl Başkanı Murat Nuri Demirbaş ve davetliler katıldı.