Hasta Katılım Payına Yüzde 542 Zam: Faturayı Vatandaş Ödeyecek!
Sağlık Uygulama Tebliği'nde yapılan son düzenlemeyle hasta katılım paylarına yüzde 542'ye varan zamlar yapıldığını belirten Malatya Eczacı Odası Başkanı Ebru Sönmez, bu durumun özellikle emekli, asgari ücretli ve kronik hastalığı bulunan vatandaşları olumsuz etkilediğini ifade etti.
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ve Türk Eczacıları Birliği (TEB) arasında, SGK binasında, İlaç Alım Protokolü imzalanmıştı. 1 Ekim 2020'de yürürlüğe giren protokol, 2024 yılında sona erdi.
Bu kapsamda basın açıklaması yapan Malatya Eczacı Odası Başkanı Ebru Sönmez, Türk Eczacıları Birliği (TEB) ile Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) arasındaki İlaç Temin Protokolü'nün sona ermesiyle ortaya çıkan krize dikkat çekti.
Yeni bir protokol üzerinde mutabakat sağlanamadığını belirten Sönmez, eczanelerin ayakta kalabilmesinin gerçekçi bir protokole bağlı olduğunu vurgulayarak, “İlaç Temin Protokolü 1 Ekim 2024 tarihinde sona ermiştir. 4 aydır yeni bir protokol üzerinde mutabakat sağlanamamıştır. Yeni bir protokol imzalanamamıştır. Buna rağmen, eczanelerimizde ilaç eczacılık hizmetleri halen büyük bir özveriyle sürdürülmektedir. Eczanelerimizin ilaç ve eczacılık hizmetlerini sağlıklı bir şekilde sürdürebileceği, günün ekonomik koşullarına uygun bir protokolün ivedilikle hayata geçmesini hem kendimiz hem de hastalarımız adına talep ediyoruz. 30 bini aşkın eczanemizin ayakta kalması, hastalarımıza hizmet sunumuna devam edebilmesi, ancak gerçekçi koşullarda ve tam bir mutabakatla imzalanacak protokole bağlıdır.” ifadelerini kullandı.
Yapılan Artış Geri Çekilsin
Kamu Kurum İskontosunu ülkeden çekilme tehdidiyle uygulamayan, aradaki fiyat farkını vatandaşların sırtına yükleyen ilaç firmalarına izin verilmemesi gerektiğini aktaran Sönmez, Sağlık Uygulama Tebliğinde son yapılan düzenleme ile hasta katılım paylarına yüzde 542’ye ulaşan artışlar yapıldığını, bu artışların emekli, asgari ücretli ve özellikle kronik hastalığı bulunan vatandaşları zor durumda bıraktığını dile getirdi. Yapılan artışların geri çekilmesini talep ettiklerini kaydeden Sönmez, şunları söyledi:
“Sosyal Güvenlik Kurumuna, bir sorumluluğunu daha hatırlatmak istiyoruz: Sosyal Güvenlik Kurumu mevzuatta bulunmasına rağmen, Kamu Kurum İskontosunu ülkeden çekilme tehdidiyle uygulamayan, aradaki fiyat farkını vatandaşlarımızın sırtına yükleyen ilaç firmalarına izin vermemelidir. Sosyal Güvenlik Kurumunu göreve davet ediyoruz; Kamu Kurum İskontosundan doğan fiyat farkları vatandaşlarımızın cebinden çıkmasın istiyoruz.
Bunun yanı sıra, Sağlık Uygulama Tebliğinde son yapılan düzenleme ile hasta katılım paylarına yüzde 542’ye ulaşan artışlar yapılmıştır. Emekli, asgari ücretli ve özellikle kronik hastalığı bulunan vatandaşlarımızı çok zor durumda bırakan bu artışların geri çekilmesini istiyoruz. Ayrıca söz konusu muayene ücretlerinin tahsilatı, hiçbir ilgisi olmamasına rağmen eczanelerimize yaptırılmakta, vatandaşlarımızla meslektaşlarımızı karşı karşıya getirmektedir. Eczacılar olarak muayene ücretlerini SGK adına vatandaşlarımızdan tahsil etmek istemiyoruz.”
Eczane İflaslarının Başlaması An Meselesi
Yaşanan durumu defalarca dile getirmelerine rağmen kalıcı çözüm bulunamadığını belirten Sönmez, “Hem Bölge Eczacı Odalarımızın Başkanları hem de Türk Eczacıları Birliği yöneticileri olarak bizler yaşadığımız bu zorlukları konunun yetkililerine, siyasi partilerin değerli temsilcilerine defalarca aktardık. Ancak ne yazık ki ne hastalarımız ne de meslektaşlarımız adına kalıcı ve gerçekçi bir çözüme henüz ulaşamadık. Bugün sessiz kalırsak, eczanelerimiz birer birer kapanacak.
İlaç ve sağlık hizmetlerinde bilginin, emeğin ve güvenin ilk adresi olan eczanelerimizin bu şartlarda ayakta kalması mümkün değildir. Acil önlemler alınmazsa eczane iflaslarının başlaması an meselesidir. “ şeklinde konuştu.