Hasat sonrası bakım yapın
Kayısı yetiştiricilerine uyarılarda bulunan Malatya Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Fevzi Çiçek, bakım çalışmalarının doğru yapılması gerektiğini söyledi. Çiçek, 'Üreticilerin yanlış veya yetersiz teknikler kullanması ürünün, kalitesinin düşmesine, hastalık ve zararlıların çoğalmasına neden oluyor' dedi.
Basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Fevzi Çiçek, Malatya’nın en önemli geçim kaynaklarından biri olan kayısı ağaçlarının hasat sonrası bakımının mutlaka yapılması gerektiğini ifade etti.
Doğru budama yapılmalı
Çiçek, iklim şartlarının her yıl değiştiğine dikkat çekerek, doğru budamanın önemini vurguladı. Çiçek, “İçerisinde bulunduğumuz dönem itibariyle kayısı hasadı aşağı yukarı tamamlandı. Şu anda çiftçilerimiz özelikle kurutmalık yapmış oldukları kayısıları toparlayıp son hali olan depolama aşamasına getirdi. Bu yıl 2017 de yaşadığımız benzer bir durumu yaşadık. Bazı bölgelerde özellikle çiçek açım tarihi ile hasat tarihi arasındaki süreç uzun geçti. Dolayısıyla bu yıl hasattan sonra meyve ağaçlarımıza, kayısı ağaçlarımıza geçmiş yıllarda veya da alışılagelen yılların dışında ekstra bir bakım çalışması bu yıl için önem arz etmekte. Doğru bir budama, doğru bir gübreleme ve bakım çalışmalarının doğru yapılması gerekiyor. Aksi halde geçmişte yaşadığımız ani ve aşırı kurumaların yoğun bir şekilde görülmesine sebep verir ki, ağaçların kuruması telafisi mümkün olmayan hasarlar meydana getireceği için bu yıl özellikle 2017 de ki gibi ayrı bir bakım yapılması önemli” diye konuştu.
İklim değişikliği tarımsal üretimi zorlaştırdı
Bu yılın diğer yıllardan farklı olduğunu belirten Çiçek, “Bu yılın bir başka özelliği de şuydu her ne kadar ilkbahar geç tonları olsun kış afetlerinde en çok kayısı üretimi anlamında etkilenmedik ancak özellikle yağışların çiçek döneminde uzun seyretmesi nedeniyle çiçeklerin döllenme problemi dolayısıyla kısır çiçeklerin oluşmasına sebebiyet verdi. Birçok bölgede meyve seyrek, daha sonraki süreçte dökülmelere sebebiyet oldu. Buda birçok alanda verim kayıplarına neden oldu. Bu anlamda bazı bölgelerimizde de dolu yağışıyla beraber kalite kayıpları oldu. Bu da şunu gösteriyor, iklim faktörleri özellikle iklim değişikliği ile beraber her geçen gün tarımsal üretimi daha da zorlaştırdı. Bunu önlemek için daha bilimsel ve tedbirli yaklaşmak, geleneksel usullerden çıkarak artık daha modern tekniklerin uygulanması gerekiyor. Biz sadece kayısı için konuşuyoruz ama diğer tarımsal ürünlerin tamamında da benzer durumlar söz konusu. İklim değişikliği artık geleneksel üretim metotlarını devre dışı bırakmaya başlamıştır” açıklamasında bulundu.