Hasan Dağı eteklerinde tek başına yaşıyor

Aksaray'ın Gözlükuyu köyünde yaşayan 68 yaşındaki Selami Salman, kışın sobada yakmak için odunları 15 kilometre uzaktan sırtında taşıyor.

Hasan Dağı eteklerinde tek başına yaşıyor

Aksaray'ın Hasan Dağı eteklerinde yer alan Gözlükuyu köyünde yaşayan 68 yaşındaki Selami Salman, 12 yıldır tek başına yaşıyor. Köyde su sorunu nedeniyle 1991'de terk edilmiş Gözlükuyu'da yalnız kalan Salman, her işini kendi yapıyor.

Kışın sobada yakmak için odunları 15 kilometre uzaktan sırtında taşıyarak getiren Salman, zorluklara rağmen halinden şikayetçi değil.

Eski Vali Hamza Aydoğdu'nun evinin tadilatını yaptırdığını, eksik eşyalarını aldığını ve evine su hattı çektiğini belirten Salman, "Eşim dostun yardımıyla hayatımı devam ettiriyorum." dedi.

Kış mevsiminde köylerine yoğun kar yağdığını ve yolların kapandığını ifade eden Salman, "Kışın zorluğu olsa da hayatından şikayetçi olmadığını vurguladı.

"Kış hazırlıklarımı yapıyorum. Yakacak ve ekmek sıkıntısı oluyor. Çok kar yağdığı zaman motosikletimle dışarı çıkamıyorum. Köyümüze 15 kilometre uzaklıkta meşe ağaçlarının olduğu bir alan var. Oradaki kurumuş ağaçları baltayla kesiyorum. İple bağladığım odunları sırtımda taşıyarak evime getiriyorum. Kütükleri de motosikletimle getiriyorum. Onları burada sobada yanacak şekilde kesiyor, kömürlüğe yerleştiriyorum. Yaş ağaçlara dokunmuyorum. Kurumuş olanları kesiyorum." dedi.

2011'de eşini kaybetmesiyle hayatının daha da güçleştiğini dile getiren Salman, un alarak ekmeğini bile kendisinin yaptığını aktardı.

"Köyümüze geçen iki yıl yoğun kar yağdı. Yollar kapandığı için ekmek sıkıntısı çektim. Aldığım unu ekmek yapmakta zorlandım. Kömbe yaptım yedim. Bu yıl da kış için un aldım. Eğer yine dışarı çıkamayacak kadar kar yağarsa kendi ekmeğimi yapacağım. Yaz mevsiminde o kadar zorlanmıyorum ama kış zor oluyor. Kar çok yağınca kilitliyorum kapımı, sobamı yakıp, çayımı yudumluyorum. Hayat böylelikle geçip gidiyor." ifadesini kullandı.

Salman, devletin kömür yardımında da bulunduğunu, bu kışı daha rahat geçireceğini kaydetti.