Harita iç açıcı değil

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, son 2 yılla ait kuraklık haritalarını yayınladı. Yayınlanan haritalarda, Türkiye'nin büyük bir bölümü 'olağanüstü kurak' olarak gösterildi. Haritada Malatya 'olağanüstü, çok şiddetli ve şiddetli kurak' olarak gösterildi. Yayınlanan haritaya göre mayıs ayı, 50 yılın en sıcak ayı olarak kayıtlara geçti. 

Harita iç açıcı değil

Sıcaklık raporları yayınladı

Meteoroloji Genel Müdürlüğü 2021 yılı Mayıs ayı yağış ve sıcaklık raporlarıyla, Standart Yağış İndeksi (SPI) ve Normalin Yüzdesi Metoduna (PNI) göre mayıs ile son 2 yıllık meteorolojik kuraklık haritalarını yayımladı. Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün yağış ve sıcaklık analizi raporlarına göre, son 50 yılın en sıcak mayıs ayı yaşandı. Rapora göre yağışlarda,  geçen yılın mayıs ayı yağışlarına göre yüzde 66 azalma yaşandı. Raporda yayımlanan haritalara göre Türkiye'de bir çok bölge 'olağanüstü kurak', 'çok şiddetli kurak', 'şiddetli kurak' olarak gösterildi. 
İklim değişikliğiyle dünya kuraklıkla karşı karşıya gelirken, Türkiye için Meteoroloji Genel Müdürlüğü bir harita hazırladı. 

Doğu Anadolu'da alarm

Hazırlanan rapora göre, Doğu Anadolu ve Güney Doğu Anadolu'da kuraklık alarm düzeyine ulaşırken Elazığ- Malatya- Tunceli, Diyarbakır- Şanlıurfa-Mardin olağanüstü, çok şiddetli ve şiddetli kurak' olarak görülüyor. Yine hazırlanan rapora göre  Doğu Anadolu'da sıcaklık ortalaması uzun yıllar ortalama 13.6 derece iken, bu yıl 17.2'ye çıktı. En yüksek sıcaklık ise 36.6 derece ile Elazığ'da yaşandı. Yağışların azalması kuraklık tehlikesini gün yüzüne çıkarıyor. Haber-Foto: Nevzat Kanar- Abuzer Adak