Harabeye dönen Akpınar karanlığa gömülüyor

6 Şubat'ta yaşanan depremlerde ağır yara alan Malatya'da esnafın sorunları bitmek bilmiyor. Yaşanan depremlerden sonra iş yerleri ağır hasar alan ve yıkılan esnaflar, Battalgazi ilçesi Akpınar bölgesine yerleştirilen konteynerlerde işlerine devam ediyor. Esnafın iş başı yapmasıyla birlikte yeniden canlanan bölgedeki esnaflar enkazların kaldırılmamasından, yetersiz aydınlatmadan, tozdan ve gelişi güzel yollara park edilen araçlardan şikayetçi. Esnaf, 'Akpınar harabe olmuş her taraf toz duman. Buraya sahip çıkılması gerekiyor. Sorunlar çözüme kavuşturulmalı' diye konuştular.

Harabeye dönen Akpınar karanlığa gömülüyor

6 Şubat depremlerinde büyük yıkımların yaşandığı Malatya'da ticaretin kalbi konumunda olan Akpınar bölgesi bir kaç yapı hariç bölge tamamen yıkıldı. Deprem sonrasında ekonomik sıkıntılarla boğuşan esnaflar,kendilerine verilen konteynerlerde yaşama tutunmaya çalışıyor. Ağır hasarlı yapıların yıkılmasının ardından bölge esnafına verilen konteynerler yeniden bölgeyi hareketlendirse de esnaf bölgenin sahipsizliğinden şikayetçi. Sorunlarını gazetemize anlatan esnaflar, sokak lambaları çalışmadığından akşam altıdan sonra kimsenin Akpınar'a girmediğini vurgulayarak, bölgenin eski günlerine dönmesi için sıkıntıların bir an önce çözüme kavuşturulmasını istiyor. 

İnsanlar tozu soluyor    

Akşam 6'dan sonra bölgenin çok karanlığa gömüldüğünü söyleyen Esnaf Nurettin Eser, “Akşam 6'dan sonra çok karanlık. Sokak köpekleri ayrı bir mesele. İnsanlar yürüyemiyor. Köpekler kaç kişiye saldırdı. Özellikle kadınlar Akpınar'a giremiyor. Burada çöpler kaldırılmıyor; yan taraf hep çöp. O çöp nedeniyle buralar köpek doldu. Yollar zaten hep toz günde iki sefer sulanmalı. Bu insanlar bu havayı soluyor” diye konuştu.

Hayat durma noktasına geliyor

Akpınar’da telefon işiyle uğraşan esnaf Haluk Gündoğdu da, “6 Şubatta burada iş yerimiz yıkıldı. 25 yıldır Akpınar'da esnafım.  Şu an burada güvenlik sorunumuz var. Biz konteyneri kilitleyip gidiyoruz ama ne olacak bilemiyoruz. Sokak lambaları yok bu caddede. Aşırı şekilde toz var. Konteyner içi temizle temizle bitmiyor. Burası harabe bitik şekilde görünüyor. Aydınlatma sorunu çözülse buralar çok başka olacak. Direk koymuyorlarsa bile konteynerlerin üzerine lamba taksınlar sokağımız aydınlık olsun. İnsanlar aileler gelip geçer. Akşam 6'dan sonra ne aileler ne öğrenciler buradan geçemiyor. Hayat durma noktasına geliyor. Esnaf çabuk evine gidiyor. 8'de kapatacağı dükkanı 6’da kapatıp gidiyor. Aydınlatma güvenlik sorununa da neden oluyor. Aşağıda bir konteynerin içine girmişti hırsızlar. Yazık günah bu dönemde insanlar zor kazanıyor. Deprem herkesi yıktı geçti” şeklinde konuştu.

Akpınar harabe olmuş

Bölgede canlı kalan tek yere sahip çıkılmasını isteyen esnaf Abuzer Çoşkun ise, “Akpınar'da lokantacı esnafıyım. En büyük sorunumuz sokak lambalarının olmaması. Saat 6'da burası zifiri karanlık oluyor, insanlar geçemiyor. Akpınar harabe olmuş zaten toz duman. Burası it yuvası olmuş. Göz gözü görmüyor. Akpınar'da bir tek burası canlı kaldı. Buraya sahip çıkılması gerekiyor. Sorunlar çözüme kavuşturulmalı” ifadelerini kullandı.