Hangi yatırımı karşılayacak

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, 2023 yılında Malatya'ya ayrılan ödeneği eleştirdi. Ağbaba, Malatya'ya 2023 yılı için 1,3 milyar ödenek ayrıldığını anımsatarak, '2023 yılında yatırım programında yer alan projelere toplam 454,2 milyar TL ödenek tahsis edilirken, Malatya bu ödeneğin 350'de 1'ini alması sahipsiz şehir Malatya sözünü doğruluyor. Bunu da övünerek söylüyorlar. Bu para Malatya'nın dişinin kovuğunu doldurmayacak, bu para hangi yatırımı bitirecek, hangi yeni yatırımı karşılayacak' diye sordu?

Hangi yatırımı karşılayacak

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, Malatya'daki bir otelde düzenlediği basın toplantısında, bu yıl Malatya'ya kamu yatırımları için bütçeden ayrılan miktarı az bulduklarını söyledi. Malatya'da yapılacak olan adliye binasının yapım bedelinin Malatya'daki yatırımların 2023 yılı toplam ödeneği kadar olduğunu belirten Ağbaba, "Malatya’nın bu ödeneğin 350’de 1’ini alması sahipsiz şehir Malatya sözünü doğruluyor. 454 Milyardan 1,3 milyarı almışız. Bunu da övünerek söylüyorlar" diye konuştu.
Kayısıya destek verdikçe fiyatı düşüyor
31 Mart 2019 yerel seçimlerinde, Pütürge'nin Bölünmez Mahallesi'nde Saadet Partili 2 sandık görevlisinin öldürülmesi olayı ile ilgili görülen dava hakkında da konuşan Ağbaba, sandık görevlilerini öldüren kişileri Ak’lamak için yarışa girildiği savunarak, davanın takipçisi olacaklarını anlattı. Malatya’nın en önemli gelir kaynağı olan kayısı üreticilerinin sıkıntıda olduğunu söyleyen Ağbaba, "Geçtiğimiz günlerde Malatya milletvekillerinden biri “Kayısıya çok önemli destekler verdik” demiş. Ne verdiniz? Kayısı için ne yaptınız? Geçtiğimiz yıl 110-120 lira olan, sezon başında 100-110 lira olan kayısı bu yıl 70-80 liraya düşmüş. Siz destek vermeyin, destek verdikçe kayısının fiyatı düşüyor. Döviz bazında ihracat artıyor diyorlar, artıyorsa üreticinin cebine bu artış neden girmiyor? Müjdeler olsun demişlerdi. Toprak Mahsulleri Ofisi’nin her yıl taban fiyat açıklayacacağı, her yıl alım yapılacağı söylenmişti. Ancak, TMO 2020 yılı hariç 2021 ve 2022’de alım yapmadı. 2023 yılı ocak ayına girdik, açıklamadı. Üreticiler dertli, üreticiler isyanda; Mazot 7 liradan 22 liraya çıktı, hatta bazı günler 30 lirayı geçti. DAP Gübrenin torbası 250 TL'den 900 TL'ye, 225 TL olan bakırın tonu bin 800 TL'ye çıktı. Ana girdi ücretleri yüzde 300 arttı. Bu şartlarda ürettiğimiz kayısının bedeli 200 TL olması gerekirken, halen 70-80 lira” diyorlar. Çiftçinin ürününün ayağa düşmesinin sebebi AK Parti Milletvekilleridir" şeklinde konuştu.
65 bin metrekaresi çalındı
Malatya Adliyesi'nin yıllardır yapılmayı beklediğini dile getiren Ağbaba,  "Defalarca yer arandı. FETÖ’den el konulan binada, tek asansörlü 7-8 katlı binada adalet dağıtılmaya çalışılıyor. Her yatırımı kendisi yapıyormuş gibi yatırımları açıklamadan sorumlu AK Parti Milletvekili geçtiğimiz yıl Ocak ayında Adliye binasının yaklaşık 150 bin metrekare kapalı alanı olacağını açıklamamıştı. Geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada ise Adliye binasının 85 bin metrekare büyüklüğünde olduğunu açıkladı. AK Parti 1 yılda Malatya’nın 65 bin metrekaresini çaldı. Adliye sarayı inşaat bitene kadar mevcut adliye binasından azcık büyük olursa iyi olacak. Proje neredeyse yarı yarıya küçültülmüş. 5 yıl sonra yeni adliye sarayı da yetersiz olacak. Şimdi sormak lazım; 150 bin metre kareyi neye göre belirlemiştiniz? 85 bin metre kareyi neye göre belirlediniz? Malatya Adliye binası neden yarı yarıya küçüldü? 1 Milyar 275 Milyon lira maliyeti olan Adliye sarayı için 130 milyon lira ödenek ayrılması da ayrı bir sorun. Bu şartlarda bu ödenekle yeni bina ancak 10 yılda bitirilir" dedi.
Arslantepe beklediği ilgiyi göremiyor
Ağbaba, Kuzey Çevre Yolu hakkında Malatya'daki milletvekillerinin birer hafta arayla bitim tarihiyle ilgili farklı açıklamalar yaptığını, Kuzey Çevre Yolunun bitim tarihinin geciktiğini söyledi.  Malatya'da için değerli olan tarihi yapılardan biri olan Arslantepe beklediği ilgiyi göremediğini dile getiren Ağbaba, "2014 yılında UNESCO Geçici Dünya Mirası Listesine alınan, 2021 Yılı Temmuz ayında kalıcı listeye giren Arslantepe Höyüğü ile ilgili gelişmelerin yavaş gitmesi üzüntü verici. Turizm geliri potansiyeli açısından “Bacasız Fabrika” konumuna gelecek olan Arslantepe Höyüğü için hazırlanan acil-kısa-orta ve uzun vadede yapılacak çalışmaların yer aldığı "Yönetim Eylem Planı"nı da karar alıcıların kendi aralarındaki koordinasyonsuzluğu nedeniyle kaplumbağa hızında ilerliyor. Düşünün ki  acil yapılması gereken çalışmalardan olan; ziyaretçi karşılama merkezi bile 1.5 yılda ihale aşamasına ancak gelebildi. Karşılama merkezi olarak belirlenen okul alanı 1 yıldan fazla süren bürokratik işlemler nedeniyle kısa süre önce boşaltılarak Büyükşehir Belediyesine teslim edildi. Kısa süre önce de protokolü imzalandı. Arslantepe gibi bir kültür mirasının Türkiye ve Dünyaya tanıtımı için bakanlığın çok daha etkin rol almasını, işlerin hızlandırılmasını, Arslantepe’nin yıllar sonra UNESCO tarafından tescillenen değerinin bilinmesini istiyoruz" ifadelerini kullandı.