Haksızlığa uğradık

Yeşilyurt ve Yazıhan ilçelerinde üretim yapan çiftçiler, geçen yıl tahakkuk eden sulama borçlarına itiraz etmek için DSİ İl Müdürlüğü önünde basın açıklamasında bulundular. Üreticiler, sulama birliğinin üreticileri haksızlığa uğrattığını belirterek, ' Geçen sene parasını ödediğim halde aynı seneye ait borç faturası geldi. Çiftçiye yardımcı olması gereken yerlerde çiftçiyi daha zor durumda bırakıyorlar. Bizi dinleyecek muhatap bulamıyoruz' diye konuştular.

Haksızlığa uğradık

Malatya'da bir grup üretici Derme Sulama Birliğinin haksız yere su parası talebinde bulunduğunu dile getirmek için Derme Sulama Birliğini ve DSİ İl Müdürlüğünü ziyaret ederek, sorunlarını anlatmaya çalışan üreticiler, sorunlarını anlatacak muhatap bulamadıklarını söylediler. 

Çiftçiyi duyan yok

Yaka Mahallesi çiftçilerinden Abuzer Kalkan, pandemiden dolayı çiftçilerin mağdur olduğunu dile getirerek, "İş yok, güç yok. Bu sene çalışamadık. Çiftçilikten başka bir görevimiz de yoktur. Bugün burada toplanmamızın nedeni DSİ sulama birliği işle ilgili bir sıkıntımız var. Sulama ücretleri ödeme tarihi bir gün geçse dahi bütün çiftçilerimiz icralık oldu. Biz buna birkaç defa dile getirdi. Ancak bizim derdimizi dinleyen, anlatan, anlayan kimse yoktur. Çiftçiye yardımcı olması gereken yerlerde ise çiftçiyi daha zor durumda bırakıyorlar. Bunun giderilmesi için buradayız. Derdimizi anlatmak için buradayız. Derdimizi sözümüzü, dinlesinler. Bizi dinleyecek muhatap bulamıyoruz. Sorunlarımıza çare bulsunlar çiftçimiz yetiştiricimiz mağdurdur. Zaten çiftçi icralık olduğu için yapacak bir şeyimiz yok. Çiftçi ne yapacak. Hırsızlık mı yapsınlar. Başka bir ülkeye mi kaçalım. Biz bunu dile getirmeye, sorunlarımıza çözüm bulmaya çalışıyoruz" diye konuştu.

Ödediğim seneye ait borç faturası geldi 

Kalkan, bir yıl içerisinde ödedikleri fatura için kendilerine ikinci defa fatura gönderildiğini iddia ederek, "Bu yıl ocak ayında bizlere fatura geldi. Geçen sene parasını ödediğim halde aynı seneye ait borç faturası geldi. Dekontları götürdüm. DSİ Müdürümle görüştüm, Derme sulama birliği ile görüştüm. Dekontu gösterdim, dediler ödeyeceksin. Sulama yapmadığım halde önceden de 2 bin 70 lira para geldi. Bunun üzerine konuyu mahkemeye verdim. Mahkeme yoluyla onları iptal ettim. Sadece 2020 yılına ait ödedim 815 lira ödedim. Bu bir haksızlık da eğer elimde dekontum olmasaydı o parayı benden alacaklardı. Dekont olduğu halde beni zor durumda bıraktılar. Benim gibi yüzlerce kişi var. Onlar da elinde dekontu saklayamayanlar var. Çiftçimizin zaten çoğu ilkokul mezunu. Dekontu okumayanlar var. Dekontun ne olduğunu bilmeyen var. Dekontu saklamayan atan var. Her kes icralık oldu. O parayı da tekrardan almaya çalışıyorlar. Alacaklarda. Bunu önlemek için vatandaş ineğini mi, danasını mı satsın. Tarlalarımı satsınlar ki bu derme sulama birliğinin parasını ödesinler. Biz bunu dile getirmeye çalışıyoruz. Derme Sulama Birliğinden dolayı benimle birlikte su kullanan çiftçilerimizin yüzde doksanı icralık oldu. Beni, kardeşimi, komşularımı icraya verdiler. Bölgedeki çiftçilerimizin var hepsi mağdur. Dekontlarımızı incelerlerse dekontlar üzerinde de bunu tespit edebilirler" dedi.

Bizi dinlemeden kovdular

Yeşilyurt Durucasu Mahallesi çiftçilerinden Cengiz Açıkgöz de, 2020 yılı sulama borcundan dolayı mağdur olduklarını savunarak, 2020 yılında 3 bin 900 lira borcum var iken bana bir yazı göndermişler 5 bin 250 lira borç çıkarmışlar. Ben bu 3 bin 900 lira borcumu öğrenmek için sulama birliğine gittim. Birlik başkanı beni avukatla yönlendirdi. Birlik başkanına dedim, Benim avukatla ne işin var. Ben borcumu ödemeye gelmişim dedim. Beni dinlemeden birlikten kovdu beni. Avukata gittim. Avukatta herhangi bir güzellik tanımadılar. Dediler bu borcu mecburen ödeyeceksiniz. Benim 3 tane öğrencim var. Öğrencilerime 50 liralık bir kitap almak için uğraşıyorum derdimi anlatamadım. Çiftçi kazma kürek çalışıp da geçimini sağlıyor. Ben 3 bin 900 lira borcumu ödeyemediğim halde 5 bin 250 lira borcu nasıl ödeyeceğim" şeklinde konuştu.

Dönümünü düşürdüler parayı düşürmediler

Üretici Abdullah Ağyol ise, 34 bin lira anapara olan borcunun 48 bin lira olarak geldiğini anlatarak, "Bir de benim bahçem 40 dönüm fazla yazmışlar. Benim bahçem 20 dönüm. Bunu düşürmek için talepte bulumdum, dönümünü düşürdüler ama parayı düşürmediler. Elimdeki evrakta mevcut. Düşürülmüş hali de düşürülmemiş hali de 48 bin lira. İkisi de aynı fatura olarak geri bana verdiler. Alınan para nereye gidiyor. İnceleme yapılmadan herhangi bir düşürme yapılmadı. Demek ki bu sistemle alakalı değil bu kendilerine elindeki bir şey" ifadesini kullandı.