Hak sahipliğinde bıktıran kuyruk

6 Şubat'ta meydana gelen depremlerde büyük yıkıma uğrayan Malatya'da, evini veya iş yerini kaybeden depremzede hak sahipleri, hak sahipliği başvuruları için uzun kuyruklar oluşturdu. Uzun kuyrukta bekleyen vatandaşlar, işlemlerin ağır bir şekilde ilerlediğini ve sabahın erken saatlerinde gelmelerine rağmen sıranın bir türlü ilerlemediğini ifade etti.

Hak sahipliğinde bıktıran kuyruk

6 Şubat'ta meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından AFAD, afetzede hak sahiplerinin yıkılan, orta veya ağır hasar alan ev, işyeri ve ahır yapımının devlet destekli yapılabilmesi için hak sahipliği başvurularının başladığını açıkladı. 1 Haziran’da başlayan başvuru işlemleri devam ederken, Malatya İnönü Kapalıçarşı üzerinde kurulan konteyner ofislerin önünde uzun kuyruklar oluşmaya devam ediyor. Sabahın erken saatlerinde ofis önünde bekleyen vatandaşlar, işlemlerin ağır bir şekilde devam ettiğini ve çok az kişinin çalıştığını belirtirken, AFAD’ın 4 konteyner ofisten sadece 2 tanesini kullanması da gözlerden kaçmadı.

Her gün bu sahneyi yaşamak zorunda değiliz

Gazetemize açıklamalarda bulunan 70 yaşındaki hak sahibi Sıddık Batun, sabah 06.00’da ofis önünde beklemeye başladığını, işlemlerin çok yavaş ilerlediğini söyledi. Hak sahiplerinden Recep Kolçak ise,  başvuru yapabilmek için sabah erken ofis önüne geldiğini, ağır bir şekilde ilerleyen işlemlerden dolayı işine gidemediğini belirtti. Koçak, “Saat 6' da geldim. Resmi bir kurumda çalışıyorum,  iş yerimi terk etmiş vaziyette görevime gidemedim. AFAD’ a geldik ve gerekli evraklar olduğu halde gecikiyor. 4 tane konteyner kurulduğu halde ikisinde işlem yapılmıyor ve işlem yapılan yerde sadece iki kişi çalışıyor. Vatandaş her gün bu sahneyi yaşamak zorunda değil. Sıra bir türlü ilerlemiyor. Zaten depremde yeterince psikolojimiz bozuldu bari burada böyle olmasın. Vatandaşın hali anlaşılırsa güzel olacak.”

İşlemlerimi 3 günde halledebildim

Her gün uzun kuyruklar oluştuğunu vurgulayan hak sahiplerinden Mehmet Gümüş ise 3 gün gelip gittiğinin altını çizerek şunları aktardı: “ Sabah namazında gelip sıraya giriyoruz. İsmimizi yazdırdıktan sonra kimlik bırakıyoruz. Sonra sıra gelene kadar bekliyoruz. Sadece iki kapıdan alıyorlar. Her kapıda 60 kişi oluyor. Sabah 6'da geliyoruz ama sıramız öğleden sonra 4' te geliyor. Ben işlemlerimi  3 günde halledebildim.” 

Hak sahipliğinde bıktıran kuyruk
Hak sahipliğinde bıktıran kuyruk