Hak sahipliği tam bir çile
6 Şubat depremlerinden etkilenen Malatya'da hak sahipliğine 121 bin 907 kişinin başvurduğunu ve bunlardan 69 bin 260'nın hak sahipliğinin kabul edildiğini belirten CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, hak sahipliğinde gereksiz kriterlerin kaldırılmasını istedi.
CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, parti binasında gazetecileri basın açıklamasında bulundu. Ağbaba, hak sahipliği, orta hasarlı yapılar ve kentte deprem sonrası yapılan kaçak yapılar üzerine açıklamalarda bulundu. Kentte hak sahipliğinin itiraz süresinin uzatılması gerektiğini beliren Ağbaba, 121 bin 907 hak sahipliği başvurusu olduğunu ve bunlardan sadece 69 bin 260’nın kabul edildiğini belirtti. Ağbaba, “Hak sahipliği meselesi var. Depremzedelerin AK Parti’den ev alabilmesi deveyi hendek atlatmaktan daha zor. O kadar anlamsız şart ve kriter var ki hak sahipliği tam bir çileye dönüşmüş durumda. Malatya’da hak sahipliğine başvuranların sayısı 121 bin 907 iken 69 bin 263’ü kabul edilmiş. Her iki depremzededen birinin talebi kabul edilmemiş. Maalesef depremin vurduğu Malatyalıları Ak Parti vurmaya devam ediyor. İtirazlar yapılıyor ama yeterli personel olmadığı için bu süre yeterli değil. Mutlaka itiraz süresi de uzatılmalıdır. İtiraz süresi uzatılmazsa Malatyalılar mağdur olacak.” dedi.
Orta hasarlı yapılardaki belirsizlik sürüyor
Depremlerin üzerinden 9 ay geçmesine rağmen eşya paralarının verilmediğini ve orta hasarlı yapıların akıbetinin belirli olmadığını ifade eden Ağbaba, “Depremin üzerinden 9 ay geçti ama hala eşya paraları verilmedi. Maliyenin yanına çadır kurdular, insanlar kuyruğa girip, kaybettikleri eşyaları yazdırdılar ama hala eşya paraları ödenmedi. Hala destek alamayan depremzedeler var. 9 ay geçmiş 10 bin hane başı destek, 15 bin taşınma desteğini alamayan insanlar oldu. Orta hasarlı binaların ne olacağı tartışılıyor. Belediyelerin verdiği sınırlı sayıdaki ruhsatların tekrar iptal edildiği konuşuluyor. Bu şartlarda orta hasarlı bina sahipleri kışı dışarda geçirmeye devam edecek. Orta hasarlı binalarla ilgili 6 Şubat 2024’e kadar işlem başlatılması gerekiyor çünkü bir yıl içerisinde güçlendirme işlemi başlatılmazsa ağır hasarlı kabul edilecek ve yıkılacak” şeklinde konuştu.
Malatya’da 15 binin üzerinde kaçak yapı
Yerinde dönüşümde verilen hibe ve kredinin yetersiz olduğunun altını çizen Ağbaba, “Yerinde dönüşüm ile ilgili de bir belirsizlik var. 750 bin TL hibe ve 750 bin TL kredi ile 100 metrekarelik evin yapılması mümkün değil. Malatya’daki 100 metrekarelik evin bugünkü maliyeti 2,5 milyon TL’den az değil. Müteahhitler enflasyon nedeniyle fiyat veremiyor. Devlet yapmayınca insanlar bahçe ve bağlarına ev yaptılar. Bu şekilde 15 bin evin yapıldığı ifade ediliyor. Bunlar hiçbir denetime girmeden insanlar gidip evlerini yaptılar ve oturuyorlar. 15 bin kaçak mı sayılacak? Bununla ilgili de bir çözüm üretilemedi” ifadelerine yer verdi.
Asbeste önlem alınmıyor
Malatya’nın yerle bir olduğunu herkes duydu. Enkaz kaldırma beceriksizliğini artık Türkiye duyuyor. Malatya’da maalesef enkazın yarısı ancak kaldırılabildi. Resmi rakamlara göre yüzde 53,5’i kaldırılmış durumda. 9 ayda aldığımız yol bu, sadece yüzde 53’ü kaldırılmış. Bu süreçte tören yapıp, havai fişek patlatmadılar. Büyük binaları yıkarken tören yapıyorlar. En son Yeşilevler’deki yıkımda bunu gördük. Böyle giderse en az bir yıl daha enkazın kaldırılmayacağını görüyoruz. Büyükşehir belediye başkanı önce ocakta biteceğini söyledi, vali aralık dedi, şimdi mart ya da nisan ayında bitirileceği söyleniyor ama buna da yetişilemeyecek gibi görünüyor. Enkaz kaldırırken yerinde ayrışma bununla birlikte toz ve asbest tehlikesi de devam ediyor. Asbest bir cinayet gibi, bir önlem alınmıyor.