Hafızlık temel kursu

Malatya Hafız İmam Hatip Ortaokulunda eğitim görecek 120 hafız adayı kız ve erkek öğrenci için 'Hafızlık temel kursu' başladı.

Hafızlık temel kursu

Malatya Hafız İmam Hatip Ortaokulu, Din Öğretimi Genel Müdürlüğü ve Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından desteklenen ‘Hafız Yetiştirme ve Akademik Başarıyı Destekleme’ projesi kapsamında 2020-2021 eğitim-öğretim yılında faaliyetlerine başlamıştı. 12 Haziran’da yapılan öğrenci kabul sınavında yaklaşık 400 öğrenci katılmış, sınavda en başarılı 60 kız 60 erkek öğrenci yazın uygulanacağı hafızlık temel kursuna kayıt hakkı kazanmıştı. Okul yönetimi, hafız adaylarının başladığı "Hafızlık temel kursu" nedeniyle okul bahçesinde bir program düzenledi. Program, okulun hafızlık öğrencilerinden Muhammed Miraç Karul’un Kur’an-ı Kerim tilavetiyle başladı. Program, okul öğrencilerinin hafızlık üzerine okudukları şiirler ve okul ilahi korusunun seslendirdiği ilahilerle devam etti.

Projenin temel amacı ülkeye aşkla hizmet edecek hafızlar yetiştirmektir

Düzenlenen programda konuşan Malatya Hafız İmam Hatip Ortaokulu Müdürü Feyzullah Acar, ülkeye yön verecek hafızların yetişmesi için ellerinden geleni yapacaklarını söyledi Acar, projenin temel amacının, hafızlık sürecinde zihinsel açıdan akranlarına göre çok daha büyük bir gelişim gösteren, planlı ve disiplinli çalışmayı öğrenen hafız öğrencileri özel olarak seçilmiş bir akademik kadroyla ve tam donanımlı bir okulla destekleyerek, sosyal becerileri gelişmiş, akademik başarıları yüksek, tüm yeteneklerini ve gizil güçlerini fark ederek kendini gerçekleştirmiş, vatana aşkla hizmet edecek hafızlar yetiştirmek olduğunun altını çizdi.

Kursun sonunda 48 kız, 48 erkek öğrenci seçilecek ve okulda kayıt hakkı kazanacaklar

Okulun öğrenci kabul sınavının 12 Haziran’da yapıldığını, yaklaşık 400 öğrencinin katıldığı sınavda en başarılı 60 kız 60 erkek öğrencinin yazın uygulayacakları hafızlık temel kursuna kayıt hakkı kazandığını belirten Acar, "Temmuz ve ağustos ayında uygulanacak 8 haftalık hafızlık temel kursunda öğrenciler hafızlık yeteneği nesnel ölçütlere göre test edilecek, öğrenciler için ürün dosyası oluşturulacak, ağustos ayının son haftası müftülük tarafından oluşturulacak mülakat komisyonu öğrencileri dinleyecek ve dosyalarını inceleyerek hafızlık için en uygun 48 kız, 48 erkek öğrenciyi seçecek ve bu öğrenciler okulumuzda kayıt hakkı kazanacak." diye konuştu.

Ülkeye yön verecek hafızların yetişmesi elimizden geleni yapacağız

Acar, ülkeye yön verecek hafızların yetiştirilmesi için ellerinden gelen en iyisini yapacaklarını belirterek şöyle devam etti: "Bu öğrencilerimiz 5. sınıfta 12 kişilik sınıflarda sabah hafızlık eğitimi, 16 kişilik sınıflarda öğleden sonra da okul dersleri alacak, 6. sınıfta erkek öğrenciler Yeşilyurt Müftülüğüne bağlı okulumuzun karşısında bulunan beş yıldızlı otel konseptinde yapılan Cebrail Kurel Kur’an kursunda, kız öğrenciler ise okulumuzun üst katında bulunan TOBB Malatya Hafız Proje Kur’an kursunda hafızlık eğitimi alacak. Bu süreçte DYK kurslarıyla akademik açıdan desteklenecek, 6’ncı sınıfın sonunda yapılacak ortak sınavla öğrenciler 7’nci sınıfa geçirilecektir. Böylece 7’nci sınıfa başlamadan öğrencinin hafızlığını tamamlaması sağlanacaktır.  7’nci ve 8’inci sınıflarda ise yapılan ezberlerin pekiştirilmesine devam edilecek, bölgenin en iyi öğretmenleriyle akademik açıdan öğrenciler desteklenecek, öğrencilerin eksikleri tamamlanarak LGS sınavına en güzel şekilde hazırlanmaları sağlanacaktır. Sürecin sonunda öğrenciler sene kaybı yaşamadan hafızlığını tamamlaması, LGS'de Türkiye’nin en önemli nitelikli liselerinden birine yerleşmesi, temel dil becerisine sahip olması, okulumuzun fiziki imkanlarından yararlanarak sanatsal, sportif ve kültürel faaliyetlerle tüm yetenekleri ve gizil güçleri ortaya çıkarılarak kendini gerçekleştirmesi hedeflenecektir." 

Allah yolunda hafız olmak için ilk adımlarını atan yavrularımızı takdir ediyoruz

Okulun hafız öğretmenlerinden Seval Doğan, hafızlık süreciyle ilgili bilgilendirmede bulunarak, "Yüce Allah (Celle Celaluhu) Fatır süresi 32’nci ayeti kerimesinde, 'Sonra biz Kur’an-ı kullarımız arasında seçtiklerimize mirasçı kıldık. Onlardan kimi Allah’ın izniyle hayır işinde yarışırlar. İşte büyük lütuf budur.’ buyurmaktadır. Bugün burada hayır yarışması için toplandık, Rabbim yar ve yardımcımız olsun. Allah yolunda hafız olmak için ilk adımlarını atan yavrularımızı takdir ediyor ve adımı attıran siz kıymetli velilerimize ve vesile olan herkese teşekkür ediyoruz. Peygamber Efendimiz (Sallallahu Aleyhi Vesellem), 'Ümmetimin en şereflileri Kur’an-ı öğrenen ve öğretenlerdir.’ buyurmaktadır. Burada altını çizmek istiyorum, hadisi şerifin müjdesine mazhar olmak için bu yola başvurmaya değer. Çünkü hafızlığın mükafatı büyüktür. Hafızlığa yönelmek, dindarlığın üst seviyesine talip olmak demektir. Bu projenin uygulanabilir olması hepimizi heyecanlandırıyor. Hafızlıkta niyet çok önemlidir bu süreçte siz velilerimize de çok iş düşüyor. Çünkü burada Rabbimizin izniyle 2 kanatlı kuşlar yetiştireceğiz. Kolay bir iş değil ama imkânsız da değil." ifadelerini kullandı.

Velilerimizin teveccüh göstermesi ve evlatlarını teşvik etmesi takdire şayan bir harekettir

Bugünün çok anlamlı olduğunu söyleyen Malatya İl Müftüsü Veysel Işıldar, "Özellikle salgın hastalığı imtihanını geçirdiğimiz bu süreçten sonra tekrar camilerimizin ve okullarımızın çocuk sesleriyle çınlaması ne kadar güzel ve kadar da özlemiştik. Bugün Malatya’mızın yüz akı hafız imam hatip ortaokulunda bir eğitim dönemine daha başladık. Bu sürecin hazırlamasında ve binanın inşasında, eğitim kadrosunda emeği geçen herkesten Allah razı olsun. Cenab-ı Hak bu kâinatta tecelli ettireceği bir takım kanun ve kurallarını yarattığı mahlukatın üzerinden planlanmaktadır. Bundan dolayı Cenab-ı Hak kullarını yeryüzünde halife tayin etmiş ve bazı beşerî işleri onlara vazife vermek suretiyle yapmaktadır. Kur’an-ı Kerimin ezberlenmesi için velilerimizin teveccüh göstermesi ve evlatlarını teşvik etmesi takdire şayan bir harekettir. Belki de üzerimize gelen veya gelmesi muhtemel birtakım belaların Allah katından defedilmesine vesile olan hafızların ve hafız adaylarının Kur’an-ı okuması, onu tekrar etmesi ve muhafaza etmesidir."

Hafızlık zor bir süreç ama mükafatı da çok fazla

Hafızlığın zor bir süreç olduğunu ve sabredilmesi ve metanet gösterilmesi gerektiğine dikkat çeken Işıldar, "Çocukların şefkat ve merhamete en çok muhtaç olduğu zamanda bu desteği anneleri, babaları ve öğretmenleri veriyor. Bunun mükafatı çok fazla. Hafız anne babası olmak, lafla olacak kolay bir hadise değil, düşünebiliyor musunuz? Kur’an-ı Kerim’den başka bu kadar hacme sahip olan başka bir kitabı ezberlemek, sonra tekrar etmek, onu anlamak, onunla yaşamak. Bu, dünyada Allah’ın en büyük lütuflarından birisidir. Bunun bereketi sadece annelere babalara değil, bulunduğu şehre, topluma millete ve o coğrafyaya da vardır." dedi. Hafızlık temel kursuna başladığı için çok sevinçli olduğunu belirten Öğrencilerden Ecrin Köroğlu, dünya ve ahiret saadeti için hafızlığı seçtiğini ve herkese de tavsiye ettiğini söyledi. Hafızlık eğitimi ile akademik eğitimi bir arada aldıklarını belirten Kerem Berataş ise "Dünya ve ahiretimi kurtarmak, ayaklı ve yaşayan bir Kur’an olmak için hafızlığı seçtim. Çok güzel bir duygu." dedi.

Allah’ın bizlere emaneti olan çocuklarımız Kur’an nuruyla büyüyecekler

Kızının hafızlık okuluna gelmeyi çok istediğini ve sınava girerek hak kazandığını söyleyen velilerden Fatime Zehra Özdemir, "Yeğenimde burada okuyor. Eğitimden memnun kaldığımız için bizde başvurmak istedik. Hem sınıf mevcutları akademik olarak az hem de hafızlıkta da baya ilgililer. Çocuklar Allah’ın bizlere birer emaneti. Küçük yaşta hafız olmaları ve dinin gereklerini öğrenmeleri bizi çok mutlu ediyor. Çocuklar burada Kur'an nuruyla büyüyecekler. İnşallah Rabbim tamamına erdirir." dileğinde bulundu.

Rabbimizin bizlere vereceği sabırla çocuklarımızla beraber bu güzel ve kutlu yolu atlatacağımıza inanıyorum

Çocuğunun hafızlık gibi kutlu bir yola başladığı için çok heyecanlı ve sevinçli olduğunu dile getiren Erhan Katılmış, "Rabbimden niyazım, çocuklarımızı bu kurumdan hafız olarak yetişmesini, ilimize, milletimize ve ülkemize faydalı bireyler nasip etsin. Tabi bu sabır gerektiren bir süreç, inşallah Rabbimizin bizlere vereceği sabırla çocuklarımızla beraber bu güzel ve kutlu yolu atlatacağımıza inanıyorum. Ülke şartlarında ve dünyada iyi nesillere ihtiyaç olduğunu düşünüyoruz. Devletimiz de bu tür imkanları sunuyor. Bizler de veliler olarak bunu değerlendirmemiz gerekiyor." diye konuştu. Programa İl Müftüsü Veysel Işıldar, Yeşilyurt İlçe Müftüsü Mehmet Şİrin Ayral, Şube Müdürü Hafız İmer, okul idarecileri, öğretmenler, öğrenciler ile veliler katıldı.