Hafızasız Malatya olamaz 

Malatya Mimarlar Odası Başkanı Yunus Emre Fidanel, 6 Şubat'ta yaşanan depremde büyük yıkıma uğrayan Malatya'nın yeniden inşasında kent hafızasının ve korunması gerektiğine dikkat çekti.

Hafızasız Malatya olamaz 

Fidanel, bugün gelinen noktada Ankara’da Malatya’nın kültüründen bihaber olan kişiler tarafından Malatya için yeni planlar hazırlandığını belirterek, “Çarşı kültürümüzü" sağlayan Bakırcılar Pazarını, Balık Pazarını, Teze Cami meydanını, Akpınarı, Şire Pazarını ve birçok hafızayı Ankara’daki nerden bilebilir? Ve bunlarsız bir Malatya artık olamaz” dedi.
Malatya Mimarlar Odası Başkanı Yunus Emre Fidanel, 6 Şubat’ta yaşanan deprem çalışmalarıyla ilgili açıklamada bulundu. Fidanel, deprem sonrası Malatya’nın yeniden ayağa kalkması için alanında uzman ve liyakatli STK’ların ve yerel yöneticilerin bir araya gelerek şehrin dönüşümü için bütünsel bir imar reformu oluşturması gerektiğini söyledi. Malatya’nın planlanmasının Ankara’dan yapılmasını eleştiren Fidanel, “Bugün geldiğimiz noktada Malatya'nın kültürünü, alışkanlıklarını ve kent hafızasını en iyi bilen yereldeki mimar, mühendis ve şehir plancıların yeni planlamada büyük rol alması gerekirken, Ankara’da kapalı odalar arasında tüm bu kültürden bihaber olan yabancı kişiler tarafından yeni planlar hazırlanmaya başlandı. Uzun yıllardır Bostanbaşı mahallesinin tarımsal alanlarının göz göre göre ranta kurban edilişine sessiz kalan yerel yöneticilerin en azından bu yanlışa müdahale etmesini bekledik; ama etmediler. Her toplantıda dile getirdik ama olmadı maalesef” dedi.
Malatya’nın hafızasını Ankara nereden bilebilir
Şehrin kültürü ve anılarının doğru yaşatılmadığı takdirde yeni yapılacak beton kütlelerin giden vatandaşı geri getirmeyeceğine vurgu yapan Fidanel, “Getirse bile aidiyetini sağlamaz. “Çarşı kültürümüzü" sağlayan Bakırcılar Pazarını, Balık Pazarını, Teze Cami meydanını, Akpınarı, Şire Pazarını ve sayamayacağım birçok hafızayı Ankara’daki nerden bilebilir? Ve bunlarsız bir Malatya artık olamaz. Yok oluştan kastım tam olarak işte bu hafızanın silinmesiydi. Şuan nasıl bir plan hazırladılar ne yaptılar belediyeler dahil hiç kimseye bir bilgi verilmiyor. Hazır planlar getirilecek masaya koyulacak ve yeni Malatya burdur, alın yapın denecek! İşte o andan itibaren yıkım” diye konuştu.
Kültürü hafızayı nasıl yaşatacaksınız bunu açıklayın
Fidanel, yıkımın çok büyük olduğunu zamana ihtiyaç olduğunu vurgulayarak, “Yüzyılın felaketi evet, ama bunların hiçbiri geleceğimizi şekillendiren ve hayati önem taşıyan kağıt üstündeki operasyonun hatalı yapılmasına gerekçe olamaz! Artık çadır ziyareti yapmayı bırakın. Boy boy ziyaret fotoğrafı paylaşmayı bırakın. Bu kültürü ve hafızayı nasıl yaşatacaksınız bunu açıklayın. Diğer iller sürekli kendini gündemde tutup yatırım çekebilirken biz ayakta uyumaya devam ediyoruz. Vatandaş kendi çabasıyla sosyal medyada Malatya'nın da ciddi hasar aldığını anlatmaya çalışıyor. Çünkü temsil makamı ortada yok! Eğer günahınızı alıyorsam lütfen kameralar karşısına hep birlikte çıkın ve 2 ayda neler yaptığınızı ve bundan sonra hangi planlamaları yapacağınızı konuşun, bende sizden helallik isteyeyim. Vatandaş, sizden bunu bekliyor. Malatya için artık uzatmaya oynuyor ve halen bir sansımız olabilir. Yukarıdan bir beklentimiz kalmadı ama toplum olarak yapılan tüm bu yanlışlara birlikte dur diyebiliriz” şeklinde konuştu.