Güz budaması şart

Yeşilyurt Ziraat Odası Başkanı Doğan Solmaz, 'İklim değişmeleri olduğu için güz budaması yapılmaktadır. Güz budaması yaprakların sararmaya ve dökülmeye başlamasıyla yapılmalıdır'' dedi.

Güz budaması şart

Başkan Solmaz, meyve ağaçlarında güz dönemi bakımı hakkında basın mensuplarına açıklamalarda bulunarak, “Kışı sert geçen yerlerde şubat ve mart aylarında yapılması lazım. Kış aylarımız ılıman gittiği için güz budamaları da yapılmaktadır. Güz budaması yaprakların sararıp dökülmeye başladığı zaman yapılması gerekir. Sahada daha ayrıntılı bir şekilde meyve ağacının güneşten tam faydalanması ve hava sirkülasyonun bol olacak şekilde yapılması gerekmekte. Meyve bakımı yapılırken hijyene çok önem vermemiz lazım. Çünkü hastalıklar çok fazla artmaktadır. Her budamanın sonucunda çamaşır suyu ve benzeri dezenfekte edecek ilaçları kova ile yanımızda dolaştırmalıyız. Ağaçtan ağaca geçerken dezenfekte suyuna o aletlerin batırılmalı. Budanan meyve dalına aşı macununu sürmemiz gerekmektedir. Sırt kısmı daha yüksek olan dallarda aşı macunu sürülmezse kışın biraz sert geçerse haşerelerin ve larvaların budanan kısımlarda kabuk ile ağaççık kısmına yumurtalarını bırakıp kışlamasına sebep oluruz. O da baharda ağaca daha fazla zarar vereceğinden dolayı aşı macununu kesinlikle sürmeliyiz. Bu durum baharda bize daha çok zarar vereceğinden dolayı aşı malzememizi kesinlikle dezenfekte suyuna batırmamız lazım’’ dedi.

Göz taşı ilaçlamasını unutmayalım

Bu aydan itibaren budama yapılabileceğini belirten Doğan Solmaz, “Bu aydan itibaren budama başlanıyor. Meyve ağaçlarının yapraklarının sararıp da dökülmeye başladığı anda yapılırsa daha iyi olur. Gerçi çiftçimiz yaz aylarından itibaren ağacı gözlemlemektedir çünkü budayacağı dalı yazdan itibaren takip etmektedir. Meyve ağaçlarının içinde havanın bol olması, hava sirkülasyonunun bol olması gerekir ki çil dediğimiz hastalık ağaç dalları çok birbirine girmiş ise çil hastalığı daha yoğun olur.  Bunu çiftçimiz bildiği için bu şekilde bir budama yapmaktadır. Bunu yaparken de ağacın toprağın meyveyi besleyebileceği kadar meyve dalını yatırması lazım. Bir toprağın ağacın dalları gür olup da toprak eğer ağaçtaki meyveyi besleyemeyecek durumdaysa orada da dalları kısıtlayarak ağacın meyveye ne kadar yatacağını çiftçimiz hesaplamaktadır. Çiftçilerimiz kesinlikle güz döneminde göz taşı ilaçlamasını kendileri hazırlarlarsa daha ekonomik ve daha verimli olur. Hastalıkların en büyük sebebi güz döneminde göz taşı ilacını atmamamızdan ileri gelmektedir. Göz taşı, kışın meyve ağacını haşerelerden ve hastalıklardan korumaktadır” diye konuştu.