Güvenle tüketin

Beyaz ette antibiyotik kullanımı ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Malatya Kanatlı Et Üreticileri Birliği Başkanı Serdar Yıldız, 'İnsanların güvenle yiyebileceği gıdalarda birinci sırada tavuk gelir. Çünkü yumurtadan, kuluçkaya oradan kümese ve kesim merkezine ulaşana kadar, bakanlık tarafından denetlenen bir sektör, denetimsiz hiçbir aşaması yok' dedi.

Güvenle tüketin

Malatya Kanatlı Et Üreticileri Birliği Başkanı Serdar Yıldız, gazetecilere tavuk üretiminde kullanıldığı iddia edilen antibiyotik uygulamalarına yanıt verdi. 

Tavuk etinde antibiyotik olma şansı yok

'Antibiyotik sadece beyaz ette değil, günümüzdeki tüm gıdalarda ilaç kalıntısı ülkenin en büyük sorunlarından' diyen Yıldız; "Bir adam çıkıp gündeme bir konu attı. Geçen sene Antalya’da 180’e yakın profesör; tavuk etinde antibiyotik olmadığını, kanser yapmadığını deklare etti. Tavuk etinde antibiyotik olma şansı yok çünkü bizim üretimimizin %40’ı yurt dışına gidiyor. Bu ülkelerin içinde en çok alım yapan ülke Irak. Buranın kapısında dünyanın en büyük laboratuvarlarından biri var. Burada zerre kadar bir antibiyotik kalıntısı olsa firmanın ihracatı duruyor. Vatandaşa net bir şekilde söylüyoruz; güvenli, kontrollü bir gıda listesi çıkarılırsa ilk sırada tavuk eti yer alır. Tavuğun, kuluçkadan sofraya kadar tüm aşamaları kontrol altında. Bir firma kendi başına tavuğu tedavi edemez, ilaç veremez, veterinerlik hizmeti veremez, kesim yapamaz. Tüm bunlar bir sistem içinde denetleniyor. Zaman zaman kümeslerden yem ve et numunesi alınıyor. Antibiyotik pahalı bir ürün, bunu nasıl kullanıyoruz; hayvanlar kesim yaşından önce hasta olursa, normal insanlar nasıl grip olunca gidip ilaç alıyorsa hayvanlar da alıyor. Ancak hayvanların bu ilacı vücudundan atma süresi var, bu süreden önce hayvan kesilmiyor. Kesim gününe yakın bir zamanda bunu kullanmıyoruz" diye konuştu.

Denetimsiz hiçbir aşama yok

İnsanların güvenle yiyebileceği gıdaların başında tavuğun geldiğini ifade eden Yıldız, “Çünkü yumurtadan, kuluçkaya oradan kümese ve kesim merkezine ulaşana kadar, bakanlık tarafından denetlenen bir sektör, denetimsiz hiçbir aşaması yok. Ben çifti bir aileden geliyorum, kayısıyı düşünün; her türlü ilacı atıp istediğimiz yerde satabiliyorum, ilacı alırken pek bir denetimi yok. Tarım Bakanlığımız bunu kontrol altına almaya çalışıyor ama dağınık bir alan olduğu için kontrolü az.  Kırımızı et, arıcılık gibi sektörlerde de çok ciddi denetim var. Ama bu üretimlerin hiçbiri entegre değil. Entegre üretilen sadece tavuk eti var. Kuluçkadan rafa gelene kadar bir kontrol zinciri içerisinde. İnsanlarımız gönül rahatlığıyla yiyebilir" ifadelerinde bulundu.