Güneşin altın yumurtasında yükseliş sürüyor!

Dünyanın önemli kayısı üretim merkezi olan Malatya, kuru kayısıda fiyatlar yükselmeye devam ediyor. Malatya Ticaret Borsasında dün kuru kayısının kilogramı en yüksek 150,90 liradan satılırken bugün 180 TL'den satışa sunuldu. 

Güneşin altın yumurtasında yükseliş sürüyor!

Türkiye'nin ve dünyanın en önemli kayısı üretim merkezi olan Malatya, kuru kayısı ihracatında özel bir konuma sahiptir.  Malatya Ticaret Borsası'nın  12 Aralık'ta yayınladığı verilere göre, bir kilogram kuru kayısı fiyatı 180 TL oldu. 

Dünyanın kayısı başkenti

Malatya’nın günümüzde en önemli değerlerinden biri de yöre halkının “mişmiş” dediği kayısı, Malatya ile özdeşleşmiş meyvedir. Tarihi kaynaklara göre Türkistan, Orta Asya ve Batı Çin bölgelerinin kayısının ana vatanı olduğu sanılmaktadır. Kaynaklarda belirtildiğine göre, kayısı Büyük İskender’in Doğu Seferi sırasında (MÖ IV yy.) Anadolu’ya getirilmiştir. Anadolu’da 2000 yılı aşkın bir süredir kayısı üretimi yapıldığı tahmin edilmektedir. Zamanla Malatya bu üretimde Türkiye’de ve dünyada birinci sıraya yükselmiştir. Kayısının kalite üstünlüğü, renk, tat, yapı ve nem gibi özelliklerinden kaynaklanmaktadır. Malatya kayısısını değerli kılan, kuru madde miktarının yüksek olması. Türkiye’nin en önemli kayısı üretim merkezi olması itibariyle Malatya, kuru kayısı ihracatında özel bir konuma sahiptir. Türkiye’de taze kayısı üretiminin yüzde 50’sinden fazlasını sağlayan ilimizde, üretim yoğun olarak kuru kayısıcılığa yöneliktir. Üretilen kayısının önemli bir bölümü (yüzde 90) kurutulmakta ve kurutulan kayısının yaklaşık yüzde 90-95’i ihraç edilmektedir. Malatya, dünya kuru kayısı üretiminin yüzde 65-80’ini karşılamaktadır.