Gündüzlü Bakım Merkezlerinde Yeni Proje Başlatıldı

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, engellilere yönelik hizmetlerin kalitesini artırmak amacıyla 7 pilot gündüzlü bakım merkezinde yeni bir projenin başlatıldığını duyurdu.

Gündüzlü Bakım Merkezlerinde Yeni Proje Başlatıldı

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, engellilerin ailelerinin yanında yaşamını sürdürebilmesine olanak sağlayan toplum temelli bakım hizmetlerini geliştirmeye devam ettiklerini belirterek, bu kapsamda gündüzlü bakım merkezlerinin kapasitelerinin güçlendirilmesi ve hizmet kalitesinin artırılması amacıyla 7 pilot gündüzlü bakım merkezinde yeni bir proje başlattıklarını açıkladı.

Bakan Göktaş, yaptığı yazılı açıklamada, temel amaçlarının engelli yakını bulunan ailelerin bütünlüğünü korurken, engellilerin de sosyal hayata daha aktif katılmasını sağlamak olduğunu vurguladı. Gündüzlü bakım merkezlerinin, engellilerin öncelikli olarak ailelerinin yanında yaşamını sürdürmesi amacıyla önemli bir işleve sahip olduğunu belirtti.

"136 Gündüzlü Bakım ve Rehabilitasyon Merkezimizle Hizmet Sunuyoruz"

Göktaş, gündüzlü bakım merkezlerinin ülke genelinde yaygınlaştırıldığını ve bu merkezlerde engelli bireylerin yaşam kalitelerini artıran, psikolojik ve sosyal ihtiyaçlarının karşılanmasına yardımcı olan, sosyalleşmelerine ve boş zamanlarını değerlendirmelerine katkı sağlayan aktiviteler gerçekleştirildiğini ifade etti. Aynı zamanda ailelere rehberlik ve danışmanlık hizmetleri de sunulduğunu belirten Göktaş, bu yıl itibarıyla 136 gündüzlü bakım ve rehabilitasyon merkeziyle engelli vatandaşlara hizmet verildiğini açıkladı.

"Yeni Projeyle Hizmet Kalitesi Artacak"

Bakan Göktaş, gündüzlü bakım merkezlerinin kapasitelerinin güçlendirilerek sunulan hizmetlerin kalitesinin artırılması amacıyla Ankara, Antalya, Aydın, İstanbul, Mersin ve Sakarya'daki 7 pilot gündüzlü bakım merkezinde "Engelli Bireylere Yönelik Gündüzlü Bakım ve Rehabilitasyon Merkezlerinde Sunulan Hizmetlerinin Niteliğinin ve Kurumsal Kapasitesinin Geliştirilmesi Projesi" başlattıklarını duyurdu. Bu merkezlerde özel eğitim öğretmenlerinin görev alacağını ve engelli bireylerin istihdamını kolaylaştırmak amacıyla uzman akademisyenler tarafından kişisel gelişim ve mesleki eğitimler verileceğini belirtti.

Proje kapsamında merkezlerde görevli meslek personeline yönelik hizmet içi eğitimler düzenleneceğini ve 28 merkezi kapsayacak şekilde ihtiyaç analizi yapılacağını ifade eden Göktaş, "Bir yıl sürecek proje kapsamında gerçekleştirilecek ihtiyaç analizi doğrultusunda eğitim programları ve raporlama faaliyetleri hazırlanacak. Elde edeceğimiz verilerle, gündüzlü bakım hizmetleri için gerekli olan iyileştirmeler tespit edilerek, hizmetlerin niteliğinin artırılmasını sağlayacağız." dedi.

Bakan Göktaş, proje kapsamında ilk olarak Keçiören Gündüzlü Bakım Rehabilitasyon Merkezi'nde akademisyenlerce istihdamı kolaylaştırıcı kişisel gelişim eğitimlerinin verilmeye başlandığını bildirerek, eğitimlerin engelliler ve ailelerince memnuniyetle karşılandığını vurguladı. Göktaş, "Hizmet sunduğumuz bireyler ve ailelerinden aldığımız olumlu dönüşler neticesinde gündüzlü bakım merkezlerinde sunulan hizmetlerin niteliğini artırarak ülke genelinde yaygınlaştıracağız." ifadesini kullandı.