Gübrede indirim yapılmadı
Arguvan Ziraat Odası Başkanı Turan Aslantürk, üreticilerin, Tarım Kredi Kooperatiflerine gübre almak için gittiklerinde, Cumhurbaşkanımızın açıkladığı gibi yüzde 30 oranında bir indirim olmadığını, yetkililerin yapabilecek bir şeylerinin olmadığını iddia etti.
Arguvan Ziraat Odası Başkanı Turan Aslantürk, son zamanlarda aşırı bir şekilde yükseliş gösteren gübre fiyatlarıyla ilgili yazılı açıklamada bulundu. Aslantürk, Tarım Kredi Kooperatiflerinin, yüzde300-400 civarında zamlanan gübre fiyatlarını, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yüzde 30 indirim yapın kararına rağmen indirim yapmadığını öne sürdü. Aslantürk, “Tarımsal üretimde, sonbahar ekimlerini yüksek girdi maliyetlerine bağlı olarak taban gübresini atmadan yapan, yeterli tohum ekemeyen, mazot pahalılığından dolayı arazilerinin tamamını ekemeyen çiftçilerimiz şimdi ise tarımsal ürünlerine gübre alamamaktan mağdur. Yüzde300-400 civarında zamlanan gübre fiyatlarında Sayın Cumhurbaşkanımızın açıkladığı gibi %30 oranında bir indirim olmamıştır. Çiftçilerimiz ortakları oldukları Tarım Kredi Kooperatiflerine gübre almak için gittiklerinde, böyle bir indirimin olmadığını, kendilerinin yapabilecekleri bir şeylerin olmadığını dile getiriyorlar. Görünen o ki açıklandığı gibi bir indirim fiyatlara yansımamıştır. Bir indirim olacaksa, gübre, mazot ve diğer girdi maliyetlerinde de olmalıdır.
Üreticiyi küstürmeyin
İklim değişikliğine bağlı olarak tarım sektörü zor durumda olduğunu ifade eden Aslantürk, “Girdi maliyetlerinin karşısında tamamen ezilen çiftçilerimizin daha fazla dayanacak gücü kalmamıştır. Bu sıkıntılı süreçten kurtulmak için acil olarak bir çıkış yolu bulunması gerekmektedir. Çiftçiyi küstürmeyelim, Sayın Cumhurbaşkanımızın ve Sayın Tarım Bakanımızın, çiftçilerimizin feryadına kulak verip bu sorunlara ivedilikle çözüm bulmaları elzemdir. Kendilerini tarladaki çiftçilerimizin, besideki üreticilerimizin, bizlerin yanında olmaya, sorunlarımızı birinci ağızdan dinlemeye davet ediyor, bunca insanın feryadının boşuna olmadığının görülmesini istiyoruz. Bilinsin ki çiftçilerimiz, kendilerine yapılan iyiliği de kötülüğü de unutmazlar” şeklinde konuştu.