Grev kapıda!

Eczacıların sorunu her geçen gün biraz daha büyüyor. Malatya Eczacılar Odası Başkanı Ebru Sönmez, dünden itibaren, 'AÇIK şimdilik, Artan Maliyetlere Yetişemiyoruz, İlaç Yokluğuna Alışamıyoruz, Eczaneler Kapanmasın' yazılı afişleri Malatya'daki tüm eczanelere dağıtmaya başladıklarını söyledi. Sönmez, ilaçtaki sıkıntının arttığını ve ekonomik sorunlardan dolayı birçok eczanenin kapanma riskiyle karşı karşıya kaldığını belirtti.

Grev kapıda!

Eczacıların sorunu her geçen gün biraz daha büyüyor. Bir yandan hastaların piyasada olmayan ilaçlarını temin etmek için boğuşan eczacıların artan işletme giderleri karşısında da dayanacak güçleri kalmadı. Malatya Eczacılar Odası Başkanı Ebru Sönmez,  hastalara ve vatandaşlara yaşanan sıkıntıları anlatmak için, ‘AÇIK şimdilik, Artan Maliyetlere Yetişemiyoruz, İlaç Yokluğuna Alışamıyoruz, Eczaneler Kapanmasın’ yazılı bilgilendirme afişleri astıklarını kaydetti. 

Sözde değil özde yapılsın

27 Temmuz’da Sağlık Bakanıyla bir görüşme gerçekleştirdiklerini anımsatan Sönmez, “Görüşmede eczacıların yaşadığı sıkıntılar dile getirildi. Bakanımızın karşılaması olumlu yöndeydi. Sıkıntılarımız dinledi, özverili karşıladı. Yalnız şundan bahsetti: ‘9 Temmuzda bir iyileştirme yapıldı.’ Maalesef ki 13 yıldır düzeltilmeyen ilaç fiyat kararnamesi ufak bir düzeltme ile eczacıların hiçbir ekonomik sıkıntısını karşılayacak düzeyde değil. Bunu bakan beye ifade ettik. Sonrasında durumun Maliye Bakanlığı ile ilgili olduğunu ifade etti. ‘Eczacıların yanındayız’ sözleri sözde değil özde olmasını istiyoruz. Bakanımızla görüşmemizden sonra kamuda çalışan sağlık çalışanlarına ek ödeme çıktı, orada da maalesef ki eczacıları sevmediğini gördük. Diş hekimlerine 6,5 katsayısı verilirken eczacılara 3,0 katsayısı verildi. Bu kesinlikle kabul edilebilir bir rakam değil. Eczacılarımızda 5 yıl eğitim gördüler, 5 yılın sonunda yeterlilik diplomalarını alıp, sahada hizmet vermeye başladılar. Bunun karşılığı bu olmamalı. Belki diş hekimleriyle aynı hizmeti vermiyoruz ama bu kadar düşük bir katsayı kabul edilebilir değil. Bununla alakalı dava açtık” dedi. 

Ekonomik sıkıntılarla baş edemiyoruz

Sönmez, Sağlık Bakanıyla yapılan görüşmeden sonra her şeyin düzeleceği beklediklerini ancak düzelmeyince eylem sürecini başlattıklarını vurgulayarak, “Eczanelerimizde şuanda; ‘şimdilik açık’  afişlerimiz tüm ülkede asılmış durumda. Sıkıntılar devam ederse her 2 eczaneden biri kapanacak. Bunu her platformda dile getirdik. Bunun arkasındayız. Hasta bilgilendirme broşürlerini dağıttık. Hastalarımıza nasıl ve neden bir eylem yaptığımızı anlatmamız gerekiyor. Hastalarımızın sıkıntılarımızı bilmesi lazım. Cumartesi günü bilgilendirme toplantısı yapacağız. 16 Ekim’de Ankara miting yapacağız. Eğer sorun düzelmezse basın açıklamaları gerçekleştireceğiz, ondan sonraki süreç kapatma eylemine gideceğiz. Biz istiyoruz ki kapatma sürecine gitmeden tatlı bir şekilde süreci bağlayalım. Ama tatlıya bağlayamazsak 2009 yılında yapılan kapatma eylemi bu yılda olacak gibi görünüyor. Şuan için kapanan eczanemiz yok. 285 eczanemiz ekonomik sıkıntılarla baş edemiyorlar. Asgari ücrete iki kere zam geldi. Kira bedelleri ocak ayında zamlanırken, ara zam yapan dükkan sahipleri var. Elektrik, su, doğalgaz inanın eczacı artık önünü göremiyor. İlaç alamıyoruz. Sebebi, hala ilaç sanayisi zam alamadığından üretim yapmıyor, ilaç bizlere gelmiyor. Ekim, kasım ayında zam gelebilme ihtimali var. Tam ilaç geldi hastalarımıza vereceğiz diyoruz başka sıkıntılarla karşılaşıyoruz. Amacımız hasta ve vatandaşları tam olarak bilgilendirmek, sonrasında basın açıklamaları olacak. 16 Ekim’de Ankara büyük eczacı mitingi yapılacak. Eğer karşılık bulamazsa büyük ihtimalle kapanmalar başlayacak” şeklinde konuştu.