- Haberler
- Ekonomi
- Gıda işletmelerinin duyarsızlığına ayar! Şartların iyileştirilmesi için süre verildi!
Gıda işletmelerinin duyarsızlığına ayar! Şartların iyileştirilmesi için süre verildi!
Malatya İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, vatandaşların Ramazan ayı boyunca güvenilir gıdaya ulaşılması için il genelinde bin 205 denetim gerçekleştirildiğini, bu denetimlerde hijyenik şartların iyileştirilmesi için 55 işletmeye süre verildiğini duyurdu.
Malatya’da vatandaşların güvenilir ve sağlıklı gıdaya ulaşması için denetimler aralıksız sürüyor. Bu kapsamda İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ekipleri tarafından Ramazan ayı boyunca bin 205 denetim gerçekleştirildi.
Müdürlükten yapılan yazılı açıklamada, fırınlar, pastaneler ve unlu mamul üreticilerinin öncelikli olarak denetlendiği belirtildi. Denetimlerde işletmelerin kayıt ve onay belgeleri, fiziki koşulları, teknik ve hijyen standartlarına uygunlukları incelendi. Ayrıca, işletme sahipleri ve çalışanlarına gıda güvenliği ve personel hijyeni hakkında bilgi verildiği ifade edildi.
Açıklamada, denetimlere dair şu ifadeler yer aldı:
“Hijyen kontrollerinin yanı sıra, özellikle Ramazan ayında tüketimi artan tatlı ürünlerinde kullanılan yağlar başta olmak üzere, kızartmalarda kullanılan yağların polaritesi yerinde tespit edilerek gerekli işlemler yapılmaktadır. Yapılan denetimlerde, kızartma yağları ile ilgili herhangi bir olumsuzluğa rastlanmamıştır.
Ayrıca, Ramazan Bayramı öncesinde çikolata satışının artması nedeniyle, güvenilir olmayan ürünlerin piyasaya sürülmesinin önlenmesi amacıyla bayram döneminde tüketimi artan tatlı, şeker ve şekerli mamullerin üretim ve satış yerleri ile gıda satış ve toplu tüketim işletmelerine yönelik denetimlere ağırlık verilmiştir. Bu kapsamda, ürünlerin son tüketim tarihleri, muhafaza koşulları ve etiket bilgileri titizlikle kontrol edilmiştir.
Ramazan ayı boyunca il genelinde üretim, satış ve toplu tüketim işletmelerine toplam 1.205 denetim gerçekleştirilmiş, teknik ve hijyenik şartların iyileştirilmesi için 55 işletmeye süre verilmiş, bunlardan 15’ine idari yaptırım uygulanmıştır. Pastacılık, unlu mamuller ve şekerleme üretimi yapan işletmelere ise 141 denetim gerçekleştirilmiştir.
Soğuk zincirin korunması gereken ürünlerde, işletmelerin bu zinciri muhafaza edip etmedikleri sıcaklık ölçerlerle anında tespit edilerek sonuçlara göre gerekli işlemler yapılmaktadır. Ayrıca, “Ramazan Paketi” adı altında farklı gıdaların bir arada satıldığı paketlerin içeriğinde yer alan ürünlerin son tüketim tarihleri ve etiket bilgileri düzenli olarak kontrol edilmektedir.”