Gerçeği yansıtmıyor

Geçtiğimiz günlerde açıklanan 2020 sezonu tahmini kayısı rekoltesine tepki gösteren Akçadağ Ziraat Odası Başkanı Süleyman Boyraz, 'Yaş kayısıda 381 bin ton, kuru kayısıda ise 85 bin ton tahmini rekolte açıklanmasının hiçbir şekilde gerçeği yansıtmadığını ileri sürdü.

Gerçeği yansıtmıyor

Tarım ve Orman İl Müdürlüğü organizesindeki kurul tarafından, Malatya’nın en önemli gelir kapılarından biri olan kayısı da 2020 yılı tahmini rekoltesinin 85 bin ton açıklamasına tepkiler sürüyor. Akçadağ Ziraat Odası Başkanı Süleyman Boyraz, rekolte toplantısında katıldığını belirterek, açıklanan rekolteye tepki gösterip imza atmadan toplantıyı terk ettiğini belirtti.

Üreticinin görüşü alınmadı

Boyraz, Tarım ve Orman İl Müdürlüğü organizesindeki kurul tarafından, Malatya'nın en önemli gelir kapılarından biri olan kayısı da 2020 yılı tahmini rekoltesi açıklandığını anımsatarak,  Yaş kayısıda 381 bin ton, kuru kayısıda ise 85 bin ton tahmini rekoltenin açıklanması hiçbir şekilde gerçeği yansıtmamaktadır.  Ziraat odalarından, üreticilerden bilgi ve görüş almadan bu konuda fikir sahibi olup böyle bir rekolte açıklaması yapılması da bizlerde şaşkınlık ve üzüntü yaratmıştır.  Buda bilinmelidir ki Ziraat odalarının kuru kayısı tahmini 60-65 bin ton arası olarak açıklanmıştır. İl koordinasyon kurulumuzun açıklamış bulunduğu bu rekolte tahmini masa başında değil saha da yapılmış çalışmalar sonucu elde edilmiştir, aynı zamanda bütün odalarımızın her mahallede delegeleri bulunup, mahalle muhtarları ile de her daim bilgi alışverişinde bulunmaktadır. Bizlerin rekolte tahmininin altyapısını bunlar oluşturmaktadır. Ziraat odaları Türkiye'nin en büyük sivil toplum kuruluşudur bu konuda ki görüşünün de bağlayıcı olması gerekmektedir" dedi.

Hassasiyet gösterilmedi

Kayısının Türkiye'nin en önemli ihraç ürünlerinden biri olduğuna vurgu yapan Boyraz, "50 bin ailenin geçim kaynağı olup, aynı zamanda, Malatya'mızın da ekonomisinin temel direği olan kayısımıza gereken hassasiyetin gösterilmediği düşüncesindeyiz. Coğrafi işaret alan ve tescillenen kayısımızı daha iyi yerlere taşımak, kaliteyi artırmak için bu ürünü yetiştiren üreticilerin de ekonomik olarak refah seviyesine ulaşması bir zorunluluktur" şeklinde konuştu.