Gençler işsiz

2022 yılı 4. Olağan İl İstihdam ve Mesleki Eğitim Kurulu Toplantısı Vali Hulusi Şahin Başkanlığında gerçekleştirildi. Toplantıda kentteki iş arayanların sayısını açıklayan İŞKUR İl Müdürü Vahap Toman, Ekim ayı itibariyle iş arayanların sayısının 45 bin 934 kişi olduğunu, kuruma kayıtlı iş arayanların çok büyük bir kısmının gençlerden oluştuğunu söyledi.

Gençler işsiz

Malatya İl İstihdam ve Mesleki Eğitim Kurulu’nun 2022 son toplantısı Malatya Valisi Hulusi Şahin başkanlığında Valilik 2'Nolu Toplantı Salonu'nda gerçekleştirildi. Toplantıda sunum yapan İŞKUR İl Müdürü Vahap Toman, kentteki işsiz sayısını açıkladı. Açıklanan işsizlik rakamlarına göre kentteki işsiz sayısı bir önceki İl İstihdam ve Mesleki Eğitim Kurulu Toplantısına göre bin 268 kişi azalarak, 45 bin 934 oldu. 

İşsiz sayısı 45 bin 934

Toman, kentte kayıtlı iş arayanların sayısının 2022 yılı Ekim ayı itibarı ile 45 bin 934 kişi olduğunu aktararak, “Bu sayının içerisinde sigortalı bir işte çalışmasına rağmen daha iyi şartlarda is arayanlar kayıtlarını güncel tutmaları nedeniyle iş arayan sayıların içerisinde yer almaktadır. İl Müdürlüğümüzde kayıtlı iş arayanların yüzde 38’i Ortaöğretim (Lise ve Dengi) mezunlarından oluşurken, bu kişileri yüzde 31’i ile ilköğretim, yüzde 24 ile yükseköğretim mezunları takip etmektedir. Kurumumuza kayıtlı iş arayanların yüzde 96,50'u normal statüde iş arayanlardır. Engelli statüsünde iş arayanların oranı yüzde 3 iken, eski hükümlülerin oranı yüzde 0,50'dir” dedi.

Genç işsizlik dikkat çekiyor

Kuruma kayıtlı iş arayanların çok büyük bir kısmının genç işsizlerden oluştuğuna dikkat çeken Toman, “Kurumumuza kayıtlı iş arayanların çok büyük bir kısmı genç işsizlerden oluşmaktadır. 15-24 yaş aralığında değerlendirdiğimiz bu gruptaki işsizlerin 13 bin 498 kişi olup, toplam işsizler içindeki oranı yüzde 29,39'dir. Erkeklerde işsizliğin en fazla görüldüğü yaş grubu yüzde 13,24 ile 20-24 yaş grubu olurken, ikinci sırada yüzde 9,89 ile 25-29 yaş grubu gelmektedir. Kadınlarda en yüksek oranın görüldüğü yaş grubu yüzde 10,39 ile 20-24 yaş grubu olup ikinci sırada yüzde 59,46 ile 25-29 yaş grubu yer almaktadır” şeklinde konuştu. 

11 bin 882 kişi işbaşı yaptı

Toman, 2022 yılının ilk dokuz ayında İŞKUR İl Müdürlüğüne özel sektörden 17 bin 175 kişilik iş ilanı sistemde yayınlandığını vurgulayarak, “Açılan bu ilanlar sonucu 11 bin 882 kişi işbaşı yapmıştır. İşverenlerimizin beklentileri doğrultusunda yeterli mesleki ve teknik bilgiye sahip, istenilen eğitim durumu ve mesleki becerilere haiz iş arayanların kayıtlarımızda bulunamaması nedeniyle 5 bin 293 açık iş ilanımız karşılanmadan kapanmıştır. Karşılanamayan bu işgücü talepleri mesleki eğitim ve işbaşı eğitim programlarımızla karşılama yoluna gidilmiştir. Ayrıca istihdam edilenlerin meslek gruplarına göre dağılımına bakıldığında, en yüksek istihdamın gerçekleştiği meslek grubunun erkeklerde ve kadınlarda nitelik gerektirmeyen meslekler ile büro hizmetlerinde çalışan elemanlar olduğu görülmektedir” diye konuştu.