Geleneksel aile yapısı değişiyor 'Nikahsız aile olmaz'

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, ailenin korunması, güçlendirilmesi ve sosyal refahının artırılması yönünde Malatya'da 'Aile Çalıştayı' düzenlendi. Çalıştayın açılışında konuşan Malatya Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Galip Sökmen, özellikle büyük kentlerde geleneksel aile yapısının değiştiğine dikkat çekerek, 'Evliliğin ilk temel şartı nikahtır. Ailenin temeli, nikâh dediğimiz kutsal bir bağla birbirine bağlanan ayrı cinsten iki insanın bir araya gelmesiyle atılır. Unutmayalım ki bir nikah olmadan gayri meşru yollardan kurulmuş birlikteliğe aile dememiz mümkün değildir' dedi. 

Geleneksel aile yapısı değişiyor 'Nikahsız aile olmaz'

Aile güçlendirilerek korunacak

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, gücünü milletten alan devlet anlayışıyla birey, aile ve topluma yönelik sosyal politika ve hizmetler alanında çalışmalarına devam ediyor. Bu kapsamda Türkiye’deki sosyal sorunların tespiti ve çözümü ile ailenin korunması, güçlendirilmesi ve sosyal refahının artırılması yönünde Bakanlığın çalışmalarına katkıda bulunmak amacıyla 81 ilde “Aile Çalıştayı” gerçekleştiriliyor. Bu kapsamda Malatya’da İnönü Üniversitesi Turgut Özal Kongre ve Kültür Merkezinde Aile Çalıştayı düzenlendi. Malatya Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü koordinesinde, üniversiteler, akademisyenler sivil toplum kuruluşları ve kamu kurum ve kuruluşlarının katıldığı çalıştayda, aile odaklı sosyal hizmet uygulamalarında yaşanan sorunlar ve önerilerin tartışıldığı çalıştaylarda sosyal hizmet modelinin güçlendirilmesi ve ailelerin sosyal hizmetlere erişimlerinin artırılması için yapılacak çalışmalar ele alınıyor.

Aile dostu yapılar teşvik edilecek

Çalıştayda, aile ilişkilerini sağlam temeller üzerine kurmalarını sağlayacak unsurların ele alındığı çalıştaylarda evlilik ve aile hayatına ilişkin toplumun farkındalık düzeyini artırmaya yönelik neler yapılabileceği üzerinde çalışılıyor. Ailenin korunması ve güçlendirilmesinde teknolojinin bilinçli kullanımı ve teknolojik gelişme sürecinin aile lehine kullanımının sağlanmasına yönelik araçların oluşturulması, aile bireylerinin bilinçli medya kullanımına ilişkin kapasitenin artırılması ve aile dostu yapımların teşvik edilmesi çalışmaları masaya yatırılıyor. Çalıştayın açılışında konuşan Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Galip Sökmen, büyük kentlerde aile yapısında değişiklik olduğunu belirterek, “Zaman içinde özellikle büyük kentlerde geleneksel aile yapısının değiştiğini görüyoruz. Bu anlamda, örneğin, evlenme yaşının yükselmesi, boşanmaların artması nedeniyle tek ebeveynli ailelerin sayısının artması gibi faktörler geleneksel aile yapısını değiştiriyor. Bu tür gelişmeler, sosyal politikalarını aile odaklı planlanmaya çalışan ülkemiz açısından son derece önemli” dedi. 

Ailenin temeli nikah

Evliliğin temel şartının nikah olduğuna değinen Sökmen, nikah olmadan gayri meşru yollardan kurulmuş birlikteliğin aile olmasının mümkün olmadığını söyledi. Sökmen, “Huzurlu bir aile birlikteliği arıyorsak öncelikle aile yuvamızı meşru yollardan kurmanın çabası içerisinde olmalıyız. İnsan neslinin devamı, nesebin muhafazası, toplumu meydana getiren ve toplumun temel taşı olan aile müessesesinin kurulması meşru bir evlilikle mümkün olur. Evliliğin ilk temel şartı ise nikahtır. Ailenin temeli, nikâh dediğimiz kutsal bir bağla birbirine bağlanan ayrı cinsten iki insanın bir araya gelmesiyle atılır. Nikâh akdi, toplumun çekirdeği sayılan aile yuvasının meşrû olarak kurulmasının ilk şartıdır. Unutmayalım ki, bir nikah olmadan gayri meşru yollardan kurulmuş birlikteliğe aile dememiz mümkün değildir” diye konuştu.