Geçmişte yoksullardı, şimdi milyonerler! İşte Yoksulluktan Zenginliğe Uzanan Yol...

TÜİK, Dezavantajların Kuşaklararası Aktarımı, 2023 istatistiklerini yayınladı. Buna göre, Türkiye'de geçmişte yoksulluk içinde yaşayan her 6 kişiden 1'i şu anda zengin.

Geçmişte yoksullardı, şimdi milyonerler! İşte Yoksulluktan Zenginliğe Uzanan Yol...

TÜİK, Dezavantajların Kuşaklararası Aktarımı, 2023 istatistiklerini yayınladı. Araştırma, çocukluk döneminde yoksulluk yaşayanların önemli bir kısmının yetişkinlikte yüksek gelir elde edebildiğini gösteriyor.

Geçmişte yoksullardı, şimdi milyonerler! 

Türkiye'de 14 yaşındayken maddi durumu "çok kötü" olarak nitelendirilen fertlerin %16,5'inin şu anda en yüksek gelir grubunda yer aldığı ortaya çıktı. Bu bulgu, yoksulluk döngüsünün her zaman kaçınılmaz olmadığını ve sosyoekonomik hareketliliğin mümkün olduğunu gösteriyor.

Geçmişte yoksullardı, şimdi milyonerler! 

Araştırmaya göre, çocukluk döneminde yoksulluk yaşayanların yetişkinlikte de yoksul kalma riski yüksek olsa da, önemli bir kısmının gelir basamaklarını tırmanarak refaha ulaşabildiği görülüyor. 

Babası işveren veya kendi hesabına çalışanların yüzde 39,2'si şu an ücretli, maaşlı veya yevmiyeli, yüzde 14,5'i işveren veya kendi hesabına, yüzde 5,6'sı ücretsiz aile işçisi olarak çalışırken bu fertlerin yüzde 40,6'sının ise iktisaden faal olmadığı görüldü.

Geçmişte yoksullardı, şimdi milyonerler! 

Kendisi 14 yaş civarında iken ailesinin maddi durumunu "çok kötü" olarak belirtenlerin yüzde 16,5'i şu an en yüksek yüzde 20'lik gelir grubunda yer alırken, yüzde 25,5'i ise en düşük grupta yer aldı.

Ailesinin maddi durumunu "çok iyi" olarak belirtenlerin yüzde 40,6'sı şu an en yüksek gelir grubunda iken yüzde 7,6'sının ise en düşük grupta olduğu belirlendi.