Geçiş bedelleri alınmamış!

Sayıştay Başkanlığı, Malatya Akçadağ Belediyesi'nin 2021 yılı hesapları, iş ve işlemleri ile yürüttüğü bazı projelerde çok sayıda yasa dışılık ve usulsüzlük tespit ettiğini açıkladı. Rapora göre, Akçadağ Belediyesi, telekomünikasyon altyapı ve şebekelerinden alınması gereken geçiş hakkı bedellerini almayarak, belediyeyi önemli bir gelirden mahrum bırakmış.

Geçiş bedelleri alınmamış!

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) adına kamu kurum ve kuruluşlarının hesap hareketlerini, gelir, giderlerini, harcamaları ile iş ve işlemlerini denetleyen Sayıştay Başkanlığı Malatya Akçadağ Belediyesi’nin 2021 Yılı Denetim Raporu’nu yayınladı. Yayınlanan rapora göre, belediyenin birçok konuda mevzuata uygun hareket etmediği tespit edildi. Sayıştay, belediyenin, ilçe sınırları içerisinde bulunan bin 60 adet iş yerinden sadece 6’sından çevre temizlik vergisi aldığı ve bin 60 iş yerinden, 452 adet işyerinin ruhsatsız olarak faaliyet gösterdiğini tespit etti.

Bulgular

Taşınmazlara ilişkin değer tespit işlemlerinin yapılmaması. Taşınmazlara İlişkin Değer Tespit İşlemlerinin Yapılmaması. Tahsisli Kullanılan Taşınmazların Varlık Hesaplarında İzlenmemesi. Maddi Duran Varlıklar İçin Yapılan Değer Artırıcı Harcamaların Doğrudan Giderleştirilmesi. Maddi Olmayan Duran Varlık Alımlarının Haklar Hesabında Takip Edilmemesi. Maddi Duran Varlık Amortisman İşlemlerinde Hatalar Bulunması. Yol Yapımı Amacıyla Satın Alınan İlk Madde ve Malzemelerin Doğrudan Giderleştirilmesi. Yapılmakta olan Yatırımlar Hesabında İzlenmesi Gereken Yatırım Harcamalarının Doğrudan İlgili Duran Varlık Hesaplarına Kaydedilmesi. Aktifleştirilmesi veya Giderleştirilmesi Gereken Katma Değer Vergisinin İndirim Konusu Yapılması. Diğer İdarelerden Alınacak Paylara İlişkin Tahakkuk Kaydının Yapılmaması. Gelirlerden Takipli Alacaklar Hesabında İzlenen Tutarların Gerçek Durumu Yansıtmaması. İşçiler İçin Kıdem Tazminatı Karşılıklarının Ayrılmaması. Belediyenin Kamu Kurumlarına Ertelenmiş veya Taksitlendirilmiş Vergi ve Diğer Yükümlülüğü Bulunmamasına Rağmen Muhasebe Kayıtlarında Tutarların Yer Alması. Kiraya Verilen Maddi Duran Varlıkların Kayıtlı Değerleri ile Kira Tutarlarının Nazım Hesaplarda İzlenmemesi. Emanetler Hesabında Kayıtlı Tutarlardan Zaman Aşımına Uğrayanların Bütçeye Gelir Kaydedilmemesi. Belediye Banka Hesapları Arasındaki Para Aktarımlarında Diğer Hazır Değerler Hesabının Kullanılmaması. Hibe Yoluyla Edinilen Taşıt Bedellerinin Bütçeye Gelir Kaydedilmesi. Parasal Limitler Dâhilinde Yapılan Mal ve Hizmet Alımları ile Yapım İşlerinde, Bütçeye Konulan Ödeneğin %10’unun Kamu İhale Kurulunun Uygun Görüşü Alınmadan Aşılması. Belediye Sınırları İçindeki Bazı İşyerlerinin İlan ve Reklam Vergisi Mükellefiyetlerinin Tesis Ettirilmemesi.

Ödemeler takip edilmemiş

Su ve Kanalizasyon İdaresi Tarafından Belediyeye Aktarılması Gereken Çevre Temizlik Vergisi Bedellerinin Takip Edilmemesi: Malatya Su ve Kanalizasyon İdaresi (MASKİ) tarafından Akçadağ ilçesi sınırları içerisindeki konutlardan tahsil edilen Çevre Temizlik Vergisinden Belediyeye aktarılması gereken payın takip edilmediği görülmüştür. MASKİ ile gerçekleştirilen yazışmalar sonucunda alınan verilere göre, Belediye adına 2014 yılından bugüne kadar toplam 1.024.033,42 TL tutarında Çevre Temizlik T.C. Sayıştay Başkanlığı Malatya Akçadağ Belediyesi 2021 Yılı Sayıştay Düzenlilik Denetim Raporu 38 Vergisi payı tahakkuk ettirildiği ve bu tutarın 714.593,43 TL’lik kısmının ödenmediği anlaşılmıştır.

Sadece 6 esnaftan vergi alınmış

İlçe Sınırları İçinde Faaliyette Bulunan Bazı İşyerleri İçin Çevre Temizlik Vergisi Mükellefiyetinin Tesis Ettirilmemesi; Belediyenin yetki ve sorumluluk alanında faaliyette bulunan iş yerlerinin önemli bir kısmı için iş yeri Çevre Temizlik Vergisi mükellefiyetinin tesis ettirilmediği görülmüştür. İdarenin gelir işlemlerinin incelenmesi kapsamında, Malatya Vergi Dairesi Başkanlığından alınan faal işyeri kayıtları ile Akçadağ Belediyesi verilerinin kıyaslanması neticesinde belediye sınırları içerisinde 1.060 adet işyerinin bulunduğu ancak bu işyerlerinden sadece 6 adedinin iş yeri Çevre Temizlik Vergisi mükellefi olduğu tespit edilmiştir.

Belediye önemli bir gelirden mahrum kalmış

Telekomünikasyon Altyapı ve Şebekelerinden Alınması Gereken Geçiş Hakkı Bedellerinin Alınmaması; Belediyenin yetki ve sorumluluk alanı içinde kalan sabit ve mobil haberleşme altyapısı veya şebekelerinde kullanılan her türlü kablo ve benzeri gerece ilişkin geçiş hakkı ücretlerinin takip ve tahsil edilmediği görülmüştür. Belediye tarafından 2021 yılı içerisinde altyapı geçiş hakkı bedeli olarak herhangi bir tahakkuk ve tahsilatın yapılmaması belediyenin önemli bir gelirden mahrum kalmasına yol açmaktadır. Bu nedenle söz konusu gelirlere yönelik gerekli işlemler yapılmalıdır.

Sözleşmesiz personel çalıştırılmış

Personel Çalıştırılmasına Dayalı Hizmet Alımında Taraflar Arasında Sözleşme Yapılmaması: 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararname’ye eklenen Geçici 24’üncü madde gereğince belediye şirketlerinde istihdam edilen personel için Kararname’de yer verilen hükümler doğrultusunda Belediye tarafından Aktu Temizlik İnş. Gıda Teks. San. Ltd Şti. den gerçekleştirilen personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımı sonucunda taraflar arasında söz konusu işe ilişkin sözleşme yapılmadığı görülmüştür.

İşçilerin Yıllık Ücretli İzinlerinin Kanuna Uygun Olarak Kullandırılmaması:Belediyede çalışan işçilerin sosyal hakları olan yıllık ücretli izinlerinin zamanında düzenli olarak kullandırılmadığı ve bu nedenle birikmiş yıllık izin sürelerinin bulunduğu görülmüştür.

Kişilerden Alacaklar Hesabında Kayıtlı Tutarlara İlişkin Takip Yapılmaması:Belediyenin 140 Kişilerden Alacaklar Hesabında 2017 yılından önceki yıllara ait olup takip edilmeyen 50.635,03 TL tutarında alacak kaydı bulunduğu görülmüştür.