Geçim Sıkıntısı Emeklileri Ölüme Sürüklüyor!
Birleşik Emekliler Sendikası Malatya Şube Başkanı Haydar Göktaş, geçtiğimiz yıl geçinemediği için çalışmak zorunda kalan 150'ye yakın emeklinin iş kazası sonucu hayatını kaybettiğini söyledi.
Günden güne artan hayat pahalılığı emekli vatandaşları zorlamaya devam ediyor. 14 bin TL ile geçinemeyen emekli vatandaşlar ise yeniden iş hayatına dönüyor. Bu kapsamda açıklama yapan Birleşik Emekliler Sendikası Malatya Şube Başkanı Haydar Göktaş, geçtiğimiz yıl çalışmak zorunda kalan 150’ye yakın emeklinin yaşamını yitirdiğini ifade etti.
Yoksulluğu Suni Gündemlerle Unutturamazsınız
Emekli ve asgari ücret alan vatandaşların yaşadığı yoksulluğun son günlerde artan suni gündemlerle unutturulamayacağını vurgulayan Göktaş, “Emekli, dul, yetim aylığı ve asgari ücret alan vatandaşların yaşadığı açlığı ve düştüğü yoksulluğu yarattığınız suni gündemlerle unutturamazsınız. Ülke siyasetinde ve ekonomik krizlere kayyumlar, cumhurbaşkanlık adayları, yeniden barış görüşmeleri, siyasi transferler, gazeteci ve siyasilerin yargılanmaları emeklilerin ve depremzedelerin çaresizliğine çare olmuyor, aksine halkın size olan inançlarını da iyice bitirme noktasına getiriyorsunuz.” dedi.
70-75 Yaşında Çalışmak Zorunda Kalıyor
Emeklilerin aldığı aylığın, kira fiyatını bile karşılamadığını dile getiren Göktaş, 70-75 yaşındaki vatandaşların çalışmak zorunda olduğunu belirterek, “Bugün emekli, maaşı ev kirasına yetmediği için 70, 75 yaşında çalışmak zorunda kalıyor. yaşına uygun iş aramak zorunda kalıyor. Yoksa emekliler de emekli olduktan sonra ülkesini şehrini gezmek istiyor. Dini ve gezi turlarına katılmak ister. Çocuklarından destek değil torunlarına harçlık vermek ister hediye almak ister.” diye konuştu.
Emeklilere bir yılda dört ikramiye verilmesi gerektiğini kaydeden Göktaş, emeklinin hak edilmemiş aylığı değil, yıllarca ödediği primlerin geri verilmesini istediğini ifade etti.
“Emeklilik devlete yük değildir”
Diyanet İşleri Başkanlığının, emekliler ile asgari ücretlilere Ramazan Ayı’nda fitre, zekat ve sadaka verilebilir açıklamalarını hatırlatan Göktaş, şunları söyledi:
“Diyanet İşleri Başkanlığı da hükümetin bir türlü kabul etmediği halkın yoksulluğumu, açlığını doğruluğunu tescilledi. Bu durumlara düşmemiz ne kadar bizi üzse de yaşadığımız gerçeklik budur. Ne diyordu , “Emekli, dul ve yetim aylığı alanlar, asgari ücret alan vatandaşlara fitre, zekât ile sadaka verebilirsiniz” diyor. Emeklilik devlete yük değildir. Bedeli peşin ödenmiş bir haktır. Bizler sadaka değil hakkımız olanı istiyoruz. Ülkemizde bir ekonomik kriz ve afet deprem sonrası biz emeklilerin üstüne düşen neyse göğüslemeye hazırız ama bu depremin krizin faturasını sadece emekliye asgari ücretlinin fakirin sırtına yüklemenizi kabul etmiyoruz.“
150’ye yakın emekli iş kazasında hayatını kaybetti
14 bin TL ile geçinemeyen emeklilerin yeniden çalışmak zorunda kaldığını aktaran Göktaş, “Maalesef bütün ülkede olduğu gibi depremzede emekliler de unutuldu. Emeklilerimizin kalan üç beş yıllık ömürlerinde insan onuruna yakışır bir yaşam sürmesi ve kimseye minnet etmeden yaşaması, torununa harçlık verebilmek için maddi imkânı olması gerekir. Onu da vermediğiniz için bu yaştan sonra çalışmak zorunda olan 150’ye yakın emekli, geçen yıl iş kazası sonucu yaşamını yitirmiştir. 7 milyon emeklinin, hakkını almak ve hakkedişlerini kaybetmemesi için örgütlü olması gerektiğini, bunu da bakanlık ve devlet onaylı tek sendika olan Birleşik Emekliler Sendikası'na üye olmaya çağırıyoruz.” şeklinde konuştu.