Fiyatlar uçtu

CHP Malatya İl Başkanı Enver Kiraz, Şire Pazarı esnafıyla bir araya geldi. Burada, Malatya Büyükşehir Belediyesi MESTON A. Ş. tarafından Yaka Mahallesinde yapılan Şire Pazarı'nda satışa çıkarılan dükkanlarla ilgili konuşan Kiraz, 300-500 bin liralık dükkanlara 2 milyon istemenin vicdansızlık olduğunu belirterek, 'Malatya'nın büyük semtleri var. Herkes biliyor ki o bölgelerde bile bu fiyatlar yok' dedi.

Youtube Kanalı
Youtube Kanalı
Abone Ol
Fiyatlar uçtu

Cumhuriyet Halk Partisi(CHP) Malatya İl Başkanı Enver Kiraz ve parti yönetimi Şire Pazarı esnafını ziyaret ederek, esnafın sıkıntılarını dinledi. Kiraz, burada yaptığı açıklamada yeni yapılan şire pazarı dükkanlarının fahiş fiyatlarla satılmak istenmesini sert sözlerle eleştirerek, 300-500 bin liralık dükkanlara, 2 milyon istemenin vicdansızlık olduğunu vurguladı. 

Fiyatlar dudak uçuklatıyor

Şire Pazarının, Malatyalıların da yakinen bildiği bir yer olduğunu anımsatarak, pazarın kayısı üreticisi ile esnafın buluştuğu en önemli noktalardan biri olduğunu belirtti. Malatya'nın yeni bir Şire Pazarına ihtiyacı olduğunu aktaran Kiraz, "Buradaki esnaflarımızın uzun süredir önemli bir sıkıntıları var. Şire pazarının taşınması noktasında önemli problemleri var. Şire Pazarının taşınması gerektiğini aslında buradaki esnaflar yıllardır dile getiriyor. Daha iyi daha güzel bir alanın açılması noktasında talepleri var. Ama bu taleplerinde karşılaştıkları sorunlarla gerçekten bu talebi dile getirdiklerine bin pişman olmuş durumdalar. Niye bin pişman olmuştur, çünkü şehir mezarlığının orada bir yer belirlendi. Sonra yerin fiyatlarına bakıldığında da gerçekten dudak uçuklatan, ağızları açık bırakan dükkân fiyatlarıyla buradaki esnaflar karşı karşıya kalmış durumdalar. Malatya’nın büyük semtleri var. O bölgeler de hepimizin bildiği Fahri Kayahan, Tecde Bölgesinde, en gelişen bölgelerde bile piyasada bu fiyatlar yok. Tabii Şire Pazarı aynı zamanda bir sosyal alan. Buraları inşa ederken aynı zamanda demin ifade ettiğimiz çiftçiyle esnafın buluştu. Çiftçi ile Türkiye’nin bulmuşmuş olduğu sosyal mekânlar olarak değerlendirmek lazım buraları. Burası bütün Malatya’ya hizmet ediyor. Sadece buradaki esnaflara hizmet etmiyor. Merkezdeki bir dükkân belki sadece sahibine hizmet ediyor ama buradaki dükkân çiftçiye hizmet ediyor, Kayısıya hizmet ediyor, ekonomiye hizmet ediyor. Sadece kendi cebine hizmet eden bir yer değil" diye konuştu.

Fiyatlama ayrı yapılıyor

Yeni Şire Pazarında yapılacak dükkânların maliyetlerini bilindiğini ifade eden Kiraz, "Birçok müteahhit var. Orada tesisler yapıyorlar. 75 metrekarelik dükkânlar yapılıyor. Belki farklı metrekarede de dükkanlar yapılıyor. 75 metrekarelik asma katlar yapılıyor. Bunu 150 metrekare sayıyorlar. Bu dünyanın Türkiye’nin Malatya'nın hiçbir yerinde görülmemiştir. Asma kata ayrı ruhsat, alt kata ayrı ruhsat, tapu için ayrı fiyatlama yapıldığı söyleniyor. Bu gerçekten kabul edilebilir bir durum değil. Oradaki 75 metrekare dükkânın 75 metrekare olarak satılması lazım. O dükkânı maliyeti en fazla 300-500 bin lira. Ama bu dükkâna sen 2 milyon istersen bu gerçekten büyük vicdansızlıktır. Dolayısıyla buradaki hiçbir esnafın da oraya taşıma şansı maalesef olmaz. Malatya'nın hiçbir yerinde böyle bir fiyat söz konusu değil. Üstelik o fiyatlara satılan dükkânların yıllık kiralarına baktığımızda, büyüklüğüne baktığımızda, oradaki İş hacimlerine baktığımızda gerçekten fiyatların yüksek olduğunu çok açık ve net görüyoruz. Buradaki Şire Pazarı’ndaki esnaflarımızın önemli olan bu sıkıntıların bir an önce çözülmesi lazım" şeklinde konuştu.

Kayısı üzerine kimsenin siyaset yapmasın

Kiraz, kayısının hak ettiği değerine ulaştığını bir dönemde esnafa böyle bir sekte vurulmaması gerektiğini aktararak, esnafa katkı sunulması gerektiğini kaydetti. Sorunun takipçisi olacaklarını anlatan Kiraz, "Milletvekilimiz Sayın Veli Ağbaba ile görüşüp mecliste gündeme getirilmesi noktasında da çalışmalarımız olacak. Birçok arkadaşımız bizimle birlikte çalışıyor. Kendilerine teşekkür ediyoruz. Bu sadece düşünce meselesi değil. Siyasi parti meselesi değil sonuçta bu bir ekmek meselesi. Kayısı üzerine kimsenin siyaset yapmaması lazım. Şire Pazarı üzerine kimsenin siyaset yapmaması lazım. Kimsenin bunun üzerinden rant elde etmeye çabalamaması lazım. Yanlış bir uygulama önümüzdeki dönemde kayısının başına en büyük bela olur. Yarın Malatya'nın geleceği açısından büyük problemler oluşturabilir. Bu nedenle herkes şapkasını önüne koyacak, bu rantı, bu siyaseti bir tarafa bırakarak tamamen buradaki esnaflarının sorununun çözümüne yönelik çözüm önerilerini hepimizin sağduyulu duyarlılıkla ortaya koyması lazım” ifadelerinde bulundu.